Příznivá data z trhu práce nechají Fed v klidu

09.08.2016 | , Investujme.cz
INVESTICE


Americká ekonomika dokázala během července vygenerovat 255 tisíc nových pracovních míst, což překonalo nejen platný tržní konsensus ale i ty nejvíce optimistické odhady. Růst počtu pracovních míst byl navíc doprovozen i posílením průměrné hodinové mzdy, a to o 2,6 % y/y na 25,7 USD. Nová data tak potvrdila velmi solidní kondici amerického trhu práce, což je skvělou zprávou pro na domácí spotřebě založenou americkou ekonomiku. Téměř zapomenuty jsou již obavy, které způsobil velmi slabý report z května, dle kterého bylo v tomto měsíci vytvořeno pouze 24 tisíc nových pracovních míst, tedy nejméně od září roku 2010. Červencová data přinesla po solidních červnových číslech další důkaz o tom, že květnové ochlazení bylo pouze krátkodobého charakteru.

Růst počtu zaměstnaných v kombinaci se zvyšujícími se mzdami by měly vést k silnější spotřebě a tedy k posílení amerického HDP během druhého pololetí letošního roku. Během 1Q a 2Q jsme přitom byli svědky lehkého oslabení růstu zámořské ekonomiky na 0,8 %, resp. 1,2 % oproti dřívějšímu posílení kolem 2-3 %. Aktuálně platný konsensus počítá s růstem HDP během 3Q a 4Q shodně o 2,2 %, přičemž celoroční výkonnost americké ekonomiky by měla dosáhnout 1,9 %. Letošní rok by tak měl být již sedmým v řadě, kdy v zámoří dojde k růstu HDP.

Ani takto příznivý vývoj by však neměl být dostatečným impulsem pro Fed k dalšímu navýšení úrokových sazeb. Argumentů, proč dál vyčkávat je totiž stále poměrně hodně. Předně jsou zde stále citelná rizika pramenící z neutěšeného vývoje v zahraničí, která dělají americkým centrálním bankéřům starosti. Brexit, dění v emerging markets, napjatá geopolitická situace a teroristické útoky. To vše může mít v případě eskalace poměrně rychlý negativní dopad na nákupní apetit amerického spotřebitele. Fed si přitom musí být před přijetím měnové restrikce jistý, že takovýto krok nepodkope ekonomické oživení, jehož jsme v USA svědky. Případné zpřísnění monetární politiky před blížícími se prezidentskými volbami by bylo také extrémně politicky citlivé a mohlo by jen zbytečně vyostřit už tak napjaté emoce. Před reportem překvapivě silných dat z pracovního trhu se za nejbližší termín možného růstu amerických sazeb považoval březen příštího roku a nic se na tom nemění ani nyní.


Autor komentáře: Jiří Šimara, analytik společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara

Články ze sekce: INVESTICE