Jak číst nové payrolls

09.09.2016 | , Investujme.cz
INVESTICE


Bezesporu nejvíce očekávanou události uplynulého týdne byl report důležitého amerického makrodata v podobě změny počtu nových pracovních míst mimo zemědělství za měsíc srpen. Investoři těmto datům věnují zvýšenou pozornost vzhledem k tomu, že jejich vývoj do značné míry ovlivňuje rozhodování bankéřů Fedu. To je pro investory klíčové, a to obzvláště nyní, kdy se živě spekuluje o možnosti navýšení úrokových sazeb už na zasedání centrální banky ke konci září. Jak tedy tato významná data dopadla?

Na první pohled výrazně negativně. Očekávalo se, že bude vytvořeno přes 180 tisíc nových pracovních míst, přičemž realitou bylo jen podprůměrných 150 tisíc. Srpen tak nezklamal svou pověst měsíce, za který jsou payrolls reportována zpravidla slabší než se odhaduje. Stalo se tak pokaždé v posledních pěti letech. Úvodní rychlá negativní reakce však byla poměrně záhy umazána, a to v okamžiku, kdy investoři věnovali svou pozornost i revizi dat za červenec. Zde došlo naopak k pozitivnímu překvapení, kdy byla původní data vylepšena o 20 tisíc. V součtu jsme tak byli svědky negativního překvapení v rozsahu pouhých 9 tisíc pracovních míst.

Srpnová data tedy neznamenala takovou katastrofu, jak to na první pohled vypadalo, což ponechalo výhled prosincového navýšení úrokových sazeb Fedem dál v platnosti. Snížila se ovšem pravděpodobnost růstu sazeb už nyní, na zasedání v září a to z předchozích 45 % na nynějších 36 %. Přece jen bylo těch spíše horších zpráv za poslední dobu až příliš. Připomeňme například slabé ISM v průmyslu či ochlazení prodejů nových vozů. Fed by tak měl dál pokračovat ve svém opatrném přístupu a s akcí vyčkat až na závěr roku.

Za pozornost jistě stojí i porovnání aktuální ekonomické kondice USA se stavem z loňského prosince, kdy Fed naposledy přikročil k navýšení úrokových sazeb. Tehdy byl americký trh práce schopen vytvořit měsíčně v průměru 218 tisíc pracovních míst, což bylo lehce pod aktuálními 232 tisíci. Nezaměstnanost byla také o jednu desetinu procentního body vyšší než nyní. Z tohoto pohledu tak nic nebrání Fedu k provedení další akce. Opatrnost však vyvolává ekonomický růst, který je nyní o poznání slabší než na konci loňského roku. V době prosincového navýšení úrokových sazeb rostla ekonomika USA v meziročním vyjádření o 2,2 %, což je téměř dvojnásobné tempo oproti aktuálním 1,2 %.


Autor komentáře: Jiří Šimara, analytik společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara

Články ze sekce: INVESTICE