ČR - ČNB opět odsunula konec intervencí

29.09.2016 | , J & T
INVESTICE


Dnešní zasedání bankovní rady České národní banky bylo bez překvapení. Úrokové sazby zůstaly beze změny na faktické nule (0,05 %). ČNB opět odsunula konec intervencí nejdříve do druhého čtvrtletí 2017 (dosud říkala v roce 2017). Od roku 2014 jde již o osmé odsunutí konce kurzového závazku. 

Vývoj reálné ekonomiky byl dle ČNB v souladu s prognózou – růst HDP mírně vyšší, inflace a nezaměstnanost přesně podle prognózy. Z  hlediska konzistentnosti je tak nelogické posunutí tzv. tvrdého závazku neukončit intervence „dříve než ve druhém čtvrtletí 2017“ ze srpnového spojení „dříve než v roce 2017“. Tzv. měkký závazek zůstal beze změny, ČNB dál očekává, že pravděpodobné ukončení režimu slabé koruny je v polovině roku 2017.  

ČNB v letošním roce do komunikace zavedla tzv. tvrdý závazek, kterým slibuje, že režim neukončí dřív než v určený termín. Pojem měkký závazek zas znamená předpokládaný termín ukončení režimu. V létě ČNB nechala vzniknout rozdílu mezi měkkým (polovina 2017) a tvrdým závazkem (přelom 2016/2017), což vedlo trh ke spekulacím, že na začátku roku 2017 ČNB může nechat korunu posilovat.  

Na přelomu srpna a září vzrostl tlak na posílení koruny, což ČNB nutilo intervenovat ve velkém objemu, dílčí statistiky naznačují několik desítek miliard korun v prvním zářijovém týdnu. Tomu odpovídalo i výrazné prohloubení záporných sazeb na peněžním a dluhopisovém trhu. V prvním kroku se ČNB (hlavně guvernér Rusnok) snažila vyhrocenou situaci tlumit slovními intervencemi, nyní to doplnila i v oficiální komunikaci, když posunula tzv. tvrdý závazek do 2Q/2017. Měnová politika ČNB začíná být kvůli svému nastavení (intervence) stále více vnořena do sebe. Již nesleduje jen vývoj české ekonomiky, ale i to, jak zvládat svůj nástroj, tj. obranu hranice 27 CZK/EUR, a jak z tohoto režimu hladce vystoupit.  

Nadále očekáváme, že ČNB současný režim – nulové sazby a intervenční hladina 27 CZK/EUR – udrží hluboko do roku 2017. V příštím roce ovlivní přesnější načasování exitu u koruny ještě další kroky ECB, protože případné rozšíření a zvětšení QE může znamenat další odsun. V únoru 2017 navíc dojde k další obměně bankovní rady ČNB (končí Řežábek a Lízal). Devizový a peněžní trh přešel zasedání ČNB beze změny. 

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE