Posun v kauze společnosti Essox ohledně výpočtu RPSN by mohl přinést Okresní soud v listopadu

06.10.2016 | , Fio banka
INVESTICE


Nejvyšší soud rozhodl, že pokud dojde k pochybení při výpočtu RPSN na spotřebitelský úvěr, uplatní se na něj diskontní sazba ČNB z...

...doby uzavření smlouvy. O rozhodnutí soudu psal tisk již v srpnu, nyní bylo zveřejněno odůvodnění. Klíčové však zřejmě bude rozhodnutí soudů nižší instance, zda byl výpočet RPSN vadný. Soud v Nymburku svolal jednání na 3. listopadu.

Spor započal, když úvěrová společnost Essox ze skupiny Komerční banky zažalovala klienta, který jí přestal splácet půjčku. Ten však přešel do protiútoku a požadoval vymazání zhruba 80 tis. Kč z nezaplacených úroků. Argumentoval rozhodnutím České obchodní inspekce i finančního arbitra, podle kterých smlouvy Essoxu z let 2011 až 2013 obsahují špatně vypočtenou roční procentní sazbu nákladů (RPSN).

Okresní soud v Nymburce a Krajský soud v Praze odmítly řešit správnost výpočtu, protože podle nich i v případě vadné kalkulace by byla splněna zákonná podmínka uvedení RPSN ve smlouvě. Podle Nejvyššího soudu však platí, že uvede-li úvěrová firma některý z vyžadovaných údajů nesprávně, zákonnou povinnost nesplní.

„Pouze ve výjimečných případech, ve kterých chybné uvedení zákonem vyžadovaných údajů zcela zjevně nemůže ohrozit naplnění shora popsaného účelu právní úpravy, lze uvažovat o tom, že zákonem stanovená sankce se neuplatní. Bude tomu tak například tehdy, nemohl-li chybně uvedený údaj nijak ovlivnit rozhodnutí spotřebitele uzavřít s věřitelem smlouvu o spotřebitelském úvěru,“ uvedl však zároveň Nejvyšší soud v rozsudku.

Nejvyšší soud se nezabýval správností výpočtu. Tu mají prověřit soudy nižší instance, kterým spor vrátil. Okresní soud v Nymburku svolal nové jednání na 3. listopadu.

Zdroj: E15, Nejvyšší soud


Jan Tománek
Fio banka, a.s.

Autor článku

Tománek Jan

Články ze sekce: INVESTICE