Pravidelný týdenní komentář k trhu

21.10.2016 | , J & T
INVESTICE


Čtvrteční zasedání ECB přineslo na krátkou chvíli zvýšenou volatilitu na devizovém trhu, ale komentáře Draghiho na tiskové konferenci euru nastavily jasný kurz. ECB dle očekávání neprovedla žádnou změnu současného nastavení měnové politiky. Trh očekával jakékoliv informace ke stále končícímu QE programu (2Q17). Nicméně na tiskové konferenci Draghi odmítl cokoliv komentovat a zároveň uvedl, že stávající QE může být jakkoliv upraveno na následujících setkáních včetně prodloužení. Po zmíněném komentáři se euro zhroutilo na pátečních 1,087 USD/EUR (-0,9 % t/t), což je sedmiměsíční minimum. Avšak evropským akciím takovýto výstup vyhovoval. Evropské burzy předvedly za týden 1% růst. Domácí index PX zakončil týden na úrovni 928 bodů, což představovalo mezitýdenní růst o 3,2 %.
 
Z domácích informací jsme se zaměřili na začátek domácí výsledkové sezóny. Unipetrol ve čtvrtek zveřejnil slabší než očekávaný provozní zisk EBITDA ve výši 1,4 vs. oček. 1,5 mld. Kč. Současně je nutné podotknout, že výsledky byly pozitivně ovlivněny platbou od pojišťovny ve výši 2,2 mld. Kč. Neuspokojivě rovněž vyzněl komentář nového generálního ředitele, který mluvil nejistě ohledně výhledu na dividendovou politiku. Titul zakončil týden na 184,5 Kč (+2,5 % t/t).  
 
ČEZ posunul restart 1. bloku v jaderné elektrárně Temelín o 19 dnů na 4. prosince. Původně měl být spuštěn 15. listopadu. Připomínáme, že výroba elektřiny v jaderných elektrárnách je nejlevnější a ČEZ bude muset nahradit tyto výpadky jinými, dražšími zdroji. Odstávky mohou vést i k dalšímu snížení výhledu společnosti. Akcie zakončila páteční seanci na 468,5 Kč (+1,5 % t/t).
 
Fortuna oznámila, že uzavřela šestiletý kontrakt s Fotbalovou asociací České republiky (FAČR) o podpoře českého fotbalu. Fortuna se tak nově stane partnerem české reprezentace, pohárů, druhé ligy a nižších soutěží. Od sezóny 2018/2019 pak její jméno ponese také první fotbalová liga. Podmínky smlouvy nebyly zveřejněny, nicméně podle vyjádření členů FAČR se jedná za zmíněné šestileté období o stovky milionů korun. V první polovině roku vzrostly provozní náklady společnosti o 16 % a tato dohoda zřejmě ještě pomůže k akceleraci tohoto růstu. Budeme sledovat, jak se větší reklama projeví na tržbách společnosti. Titul zakončil týden na 89,2 Kč (-3,0 % t/t).
 
Nejvíce klesající akcií týdne byla Fortuna (-3,0 % na 89,2 Kč). Fortuna oznámila, že bude sponzorovat český fotbal. Tato smlouva bude znamenat významné zatížení na straně nákladů. Investoři zvýšení nákladů vnímají obezřetně s ohledem na nejistý přínos. Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byla O2 CR (+7,6 % na 235 Kč). Investoři vyhlížejí výsledky, které budou zveřejněny příští úterý (25.10.). Současně dochází ke spekulacím spjatým s rebalancingem indexů MSCI (14.11.), které výrazně ovlivňují volatilitu titulu.
 
I v příštím týdnu se trh opětovně zaměří na výsledkovou sezónu. Půjde o jeden z nejživějších týdnů, co se objemu zveřejňovaných výsledků týče. Prozatím jsou zveřejnění kvartálních čísel firem pro trh pozitivní vzpruhou. Nadále však zůstáváme obezřetní i pro příští týden. Jen připomínáme, že domácí trh bude zkrácen o páteční svátek.
 
Z domácích informací bude pokračovat výsledková sezóna. V úterý zveřejní 3Q16 čísla O2 CR. Očekáváme EBITDA na 2,56 mld. Kč (-4,9 % r/r). Důvodem je očekávaný pokles především v mobilních telefonech. Naše projekce je mírně pod odhadem trhu 2,62 mld. Kč. Nicméně očekáváme, že výsledky budou mít malý vliv na tržní cenu vzhledem k tomu, že investoři vyhlíží rebalanci indexů MSCI (14.11.).
 
Rovněž v úterý zveřejní čísla CME. Zde očekáváme EBITDA za 3Q16 ve výši 12,7 mil. USD (+52 % r/r). Důvodem růstu je stabilizace v Rumunsku. Z tohoto důvodu se rovněž domníváme, že společnost může zvýšit svůj výhled na hospodaření za 2016. V tomto případě bychom očekávali pozitivní reakci trhu.
 
Z makroekonomického výhledu se v USA zaměříme na úterní spotřebitelskou důvěru (oček. 101 po 104,1 bodu m/m), čtvrteční objednávky zboží dlouhodobé spotřeby (oček. beze změny +0,1 % m/m) a páteční HDP za 3Q16 (oček. +2,5 po +1,4 % q/q). V Německu se zaměříme na úterní indexy IFO, které by měly vykázat lehké posílení.
 
 
 

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE