Trump: celebrita či státník? Brexitové déja vu se nekonalo

11.11.2016 | , Finance.cz
INVESTICE


Trumpovo vítězství vyrazilo investorům dech. Vypadalo to na brexitové déj? vu. Odhady, že evropské akcie zareagují na Trumpovo vítězství více než 5% poklesem, se však nepotvrdily. V Evropě naopak přišel solidní růst. Co způsobilo takovýto obrat sentimentu ohledně Trumpa?

Šok invstorů z Trumpova vítězství byl jasně púatrný už na průběhu obchodování v Asii, kde tamní burzy reagovaly dlouho nevídanými poklesy. Futures na evropské akciové indexy indikoval, že i burzovní parkety starého kontinentu zasáhne tato nervozita. Vypadalo to na brexitové déj? vu. Odhady, že evropské akcie zareagují na Trumpovo vítězství více než 5% poklesem, se však nepotvrdily. Naopak jsme byli svědky solidního růstu, ve kterém burzy pokračovaly i během čtvrtka a alespoň intradenně se tak dostaly na nejvyšší hodnoty letošního roku. Co způsobilo takovýto obrat sentimentu ohledně Trumpa?

Proslov, který Trump přednesl v době, kdy už bylo jasné, že mu prezidentské křeslo neunikne, se ani v nejmenším nepodobal proslovům, které jsme od něj slýchali v předvolební kampani. Trump vystupoval jako státník, který chce sjednotit zemi a podpořit její ekonomiku. Ne jako křikloun, který na všechny útočí a předvádí jednu kontroverzi za druhou. Investoři uvěřili tomu, že nakonec nebude tak zle, jak se původně zdálo a nedojde k naplňování jeho předvolebních slibů, které se nesly v duchu izolacionismu a protekcionismu. Právě rušení obchodních dohod představovalo největší riziko pro globální ekonomický růst.

Mezi sektory, které reagovaly nejvíce příznivě na triumf republikána, patřily finance a zdravotnictví. Tedy obory, proti nimž rázně brojila Clintonová. Dařilo se ale také průmyslovým společnostem a společnostem vyrábějícím stavební materiál. Právě ty by měly být v následujících letech podpořeny zvýšenými vládními investicemi do infrastruktury.

Nezbývá, než si počkat, jaký kurz nabere Trump v nadcházejících měsících. Zda se bude opravdu chovat jako státník, kterého USA a potažmo vlastně i celý svět potřebují či jako celebrita v reality show, která má jen potřebu na sebe neustále upozorňovat. Kromě již zmíněného zavádění protekcionistických opatření vnímám jako velkou hrozbu pro kapitálové trhy i případné zásahy do činností americké centrální banky. Z velké části to byly totiž právě kroky Fed, co stálo za uklidněním investorů po finanční krizi i za následným obdobním nejdéle trvajícího býčího trendu na amerických akciových indexech v novodobé historii.


Autor komentáře: Jiří Šimara, analytik společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE