Společnost EPH věří v budoucnost výroby elektřiny z energetického uhlí

25.11.2016 | , Fio banka
INVESTICE


Deník Wall Street Journal popsal neobvyklou investici české společnosti EPH v oblasti výroby elektřiny z energetického uhlí. V Evropě se často o budoucnosti energetického uhlí pochybuje, protože se jedná o fosilní palivo zatěžující životní prostředí.

Současný trend je, že se evropské utility uhelných elektráren rychle zbavují. Důvodem jsou nižší ceny elektřiny a nové regulace upravující emise CO2. Ty vznikají nejvíce právě v uhelných elektrárnách.

Společnost EPH (Energetický průmyslový holding) od roku 2013 koupila alespoň 10 uhelných elektráren (černé i hnědé uhlí) za velice diskontované ceny. Podle poskytovatele dat Dealogic se jednalo o obchody v celkové hodnotě 7 mld. dolarů. Celková kapacita uhelných elektráren je téměř totožná s kapacitou uhelných elektráren v Kanadě.

Poslední akvizice EPH byla v Polsku, kde francouzská EDF oznámila, že elektrárnu prodala za nespecifikovanou sumu.

Analytici podle Wall Street Journal u společnosti EPH zmiňují neobvyklou agresivitu v akvizicích. EPH často kupuje elektrárny v zemích, kde je výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů na vzestupu kvůli vládním subvencím. To vedlo k výraznému poklesu cen elektřiny a vypnutí nebo zavření elektráren na fosilní paliva.

EPH cílí na zaplnění potřebné mezery na trhu s elektřinou v době, kdy obnovitelné zdroje elektřinu nevyrábí. Analytici se shodují, že uhelné elektrárny budou nadále potřeba k zajištění stabilní nabídky elektřiny do té doby, než budou k dispozici možnosti efektivního skladování elektřiny.

V Evropě zdaleka není tolik plynových elektráren jako v USA, kde jsou dodávky plynu levné a snadno dostupné.

Uhelné elektrárny jsou v současnosti levné a nabízí stabilní výrobu elektřiny.

EPH rovněž vlastní významné portfolio jaderných, vodních a plynových elektráren a plynovody.

U uhelných elektráren je rovněž rozdíl v typu. Evropské utility nabízejí největší diskont u elektráren na hnědé uhlí, které nejvíce zatěžují životní prostředí.

Jednou z největších akvizicí byl nákup hnědouhelných aktiv od švédského koncernu Vattenfall a Dealogic odhaduje cenu na úrovni 3,8 mld. dolarů.

Německá energetika je v zajímavé situaci, když se vláda více zaměřuje na rozvoj obnovitelných zdrojů. Ty ale nemají stabilní dodávky, takže uhelné elektrárny jsou stále nutné ve dnech, kdy obnovitelné zdroje vyrábí méně elektřiny.

Společnost EPH rovněž koupila britské uhelné elektrárny od německé společnosti RWE a francouzské EDF za nespecifikovanou cenu. V Itálii EPH koupila uhelné elektrárny za 592 mil. dolarů od německé společnosti E.ON a na Slovensku od španělské společnosti Enel za 514 mil. dolarů.

Podle konzultantské společnosti PraXis společnost EPH částečně počítá s tím, že obdrží platby za kapacitu. To znamená, že elektrárny obdrží platbu jen za to, že budou k dispozici. 11 zemí v EU jsou v nějaké fázi implementace systému pro zajištění záložních zdrojů.

Zdroj: Wall Street Journal


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.

Autor článku

Cinert Vojtěch  

Články ze sekce: INVESTICE