Deset šokujících předpovědí Saxo Bank na rok 2017

07.12.2016 | , saxo247
INVESTICE


Bude nový rok 2017 obdobím, v němž Čína překoná očekávání růstu, brexit se změní na „bremain“, mexické peso prudce vyletí nahoru a italské banky se dočkají nenadálé vzpruhy a úspěchů? Saxo Bank, specialista na online obchodování a investice do různých tříd aktiv, dnes představila svůj každoroční přehled „šokujících předpovědí“ na následující rok. Společnost navazuje na...

Bude nový rok 2017 obdobím, v němž Čína překoná očekávání růstu, brexit se změní na „bremain“, mexické peso prudce vyletí nahoru a italské banky se dočkají nenadálé vzpruhy a úspěchů?

Saxo Bank, specialista na online obchodování a investice do různých tříd aktiv, dnes představila svůj každoroční přehled „šokujících předpovědí“ na následující rok.

Společnost navazuje na tradici, v níž vybírá prohlášení, která mají vyprovokovat debaty o tom, co by mohlo v příštím roce překvapit nebo šokovat investory. Letošní předpovědi se týkají rozmanité škály scénářů, je mezi nimi mimo jiné i prudký růst Číny, zotavení italských bank, „bremain“ (setrvání Británie ve sféře EU) místo brexitu a odhodlání EU změnit se v reakci na rozmach populismu. Tyto „šokující předpovědi“ nelze považovat za oficiální tržní odhady Saxo Bank – jde spíše o potenciální události a vývoj na trhu, které jsou považovány za neobyčejné a málo očekávané a které by mohly značně vyvést z rovnováhy konsenzuální náhledy.

Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank k tomu řekl: „Po roce, v němž realita předčila i zdánlivě nepravděpodobné scénáře – ať jde o překvapení ohledně brexitu nebo výsledky amerických voleb – se ústředním tématem našich šokujících předpovědí pro rok 2017 stalo rčení, že zoufalá doba volá po zoufalých činech. V kritické době vždy dochází ke změnám a rok 2017 by mohl být důrazným upozorněním, které poukazuje na skutečné upouštění od „běžného podnikání“, a to jak v expanzionismu centrálních bank, tak ve vládních politikách úsporných opatření, které charakterizovaly období po krizi v roce 2009. U některých našich dřívějších šokujících předpovědí se ukázalo, že byly mnohem méně přemrštěné, než se na první pohled zdálo. Je proto důležité, aby si investoři byli vědomi škály možností, které se nacházejí mimo běžný tržní konsenzus, aby tak mohli činit informovaná rozhodnutí i ve zdánlivě nepravděpodobných tržních situacích.“

 

V tomto duchu vám přinášíme „Šokující předpovědi“ Saxo Bank na rok 2017:

  1. HDP Číny vzroste o 8 % a SHCOMP dosáhne hodnoty 5000

Čína si uvědomuje, že se dostala do cíle své růstové fáze, co se týče výroby a infrastruktury, a prostřednictvím masivních pobídek fiskální a monetární politiky se otevírá kapitálovým trhům, aby provedla úspěšnou proměnu v ekonomiku, která je tažená spotřebou. Výsledkem je 8% růst během roku 2017 s ekonomickým oživením, které je dáno růstem v sektoru služeb. Euforie z růstu vedeného spotřebou vede k tomu, že se kompozitní index Šanghajské burzy zdvojnásobí oproti hodnotě z roku 2016 a přesáhne 5000.

  1. Zoufalý Fed po vzoru Japonské centrální banky drží desetileté dluhopisy na 1,5% sazbě

Zatímco americký dolar a úrokové sazby v USA v roce 2017 strastiplně stoupají, testosteronová fiskální politika nového prezidenta vede k tomu, že desetileté výnosy dosahují 3 %, což způsobuje na trhu paniku. Na pokraji katastrofy Federální rezervní systém postupuje dle vzoru Japonské centrální banky a udrží desetileté státní dluhopisy na 1,5 %, čímž ale z jiného úhlu v podstatě zavede čtvrtou (nebo možná nekonečnou) fázi kvantitativního uvolňování. To vzápětí zarazí výprodej na globálních trzích s akciemi a dluhopisy, což povede k největšímu zisku pro trhy s dluhopisy za sedm let. Kritické hlasy se ztratí v ruchu dalšího zotavení vedeného centrální bankou.

  1. Procento nesplacených high-yield dluhopisů přesáhne 25 %

U dluhopisů s vysokým výnosem činila průměrná míra selhání 3,77 %, během americké recese vždy prudce vyskočila, a to na 16 % v roce 1990, na 10 % v roce 2000 a na 12 % v roce 2009. V roce 2017 by mohlo jít až o 25 %. Blížíme se k limitům možného zásahu centrální banky, a vlády po celém světě proto přistupují k fiskálním pobídkám, což vede k růstu úrokových sazeb (Japonsko) a tím i strmějšímu průběhu výnosové křivky. Biliony korporátních dluhopisů se potýkají s potížemi a celý problém se ještě zhoršuje rotací směřující od dluhopisových fondů, čímž se rozšiřují cenová rozpětí a znemožňuje se refinancování druhořadých dluhů. Procento nesplacených dluhopisů dosahuje až 25 % a nevýkonní korporátní aktéři už nejsou schopni zajišťovat efektivnější alokaci kapitálu.

  1. K brexitu nedojde, Británie zůstane

Globální vzedmutí populistů, které pozorujeme na obou stranách Atlantiku, přinutí vedení Evropské unie ke vstřícnějšímu stanovisku vůči Velké Británii. V průběhu jednání EU svolí k zásadním ústupkům stran imigrace a možností zahraničního pobytu pro britské finanční firmy, a než se aktivuje Článek 50 a bude předložen parlamentu, dojde k jeho odmítnutí ve prospěch nové dohody. Velká Británie zůstane ve sféře vlivu EU a Britská centrální banka zvedne sazbu na 0,5 % a kurz eura vůči libře prudce poklesne na 0,7300 – čímž symbolicky odkáže na situaci v roce 1973, kdy Velká Británie vstoupila do Evropského hospodářského společenství.

  1. Měď ztrácí formu

Měď byla mezi po amerických volbách mezi komoditami jedním z jasných vítězů, avšak v roce 2017 si trh začne uvědomovat, že nový prezident bude mít potíže zajistit slibované investice a očekávaný nárůst poptávky po mědi se nestane skutečností. Tváří v tvář rostoucí nespokojenosti na domácí půdě prezident Trump posílí míru protekcionismu a zavede obchodní bariéry, které budou signalizovat potíže nových trhů i Evropy. Globální růst se začne zpomalovat, protože poptávka Číny po průmyslových kovech se oslabí vzhledem k tomu, jak se bude tato země více orientovat na růst vedený spotřebou. Jakmile hodnota mědi klesne pod úroveň obvyklých trendů, spadne až na úroveň z roku 2002 (2 dolary za libru mědi), následně se otevřou stavidla spekulativním nákupům, což může cenu mědi snížit až na hodnotu z dob finanční krize, která činila 1,25 dolaru za libru mědi.

  1. Kryptoměny na vzestupu: značné zisky pro Bitcoin

Fiskální výdaje pod vedením prezidenta Trumpa navýší deficit amerického rozpočtu z 600 miliard dolarů na 1,2-1,8 bilionu. To povede k tomu, že americký růst a inflace prudce vystřelí a donutí Fed k urychlení navyšování, a dolar tak dosáhne nových výšin. Tato situace vyvolá dominový efekt na rostoucích trzích, především v Číně, která začne hledat alternativy k systémům peněz v nuceném oběhu, jimž dominuje americký dolar a jeho přílišná závislost na americké monetární politice. To povede k vyšší popularitě alternativ v podobě kryptoměn a nejvíce z toho bude těžit Bitcoin. Vzhledem k tomu, že bankovní systémy a vlády Ruska a Číny začínají akceptovat Bitcoin jako částečnou alternativu k dolaru, hodnota bitcoinu se ztrojnásobí ze současných 700 na 2100 dolarů.

 

  1. Reforma amerického zdravotnictví vyvolává v sektoru paniku

Výdaje na zdravotnictví představují v USA přibližně 17 % HDP, zatímco světový průměr činí 10 %. Čím dál více Američanů si nemůže dovolit za zdravotní péči platit. Vzchopení akcií ve zdravotnickém sektoru po prvotní úlevě krátce po Trumpově zvolení se s rokem 2017 rychle vytratí, protože se investoři uvědomí, že administrativa nebude zdravotnictví příliš šetřit, ale že spíše zavede v neproduktivním a drahém americkém systému zdravotnictví dalekosáhlé reformy. Burzovně obchodovatelné fondy (ETF) ve zdravotnickém sektoru jako SPDF Fund poklesnou o 50 % na 35 dolarů, což ukončí nejvýraznější „býčí trh“ s kmenovými akciemi v USA od doby finanční krize.

  1. Navzdory Trumpovi mexické peso prudce stoupá, zejména oproti kanadskému dolaru

Trh drasticky přecenil skutečné úmysly a vlastně i schopnost Donalda Trumpa omezit obchodování s Mexikem, což oslabenému pesu umožní jít nahoru. Kanada mezitím trpí, protože vyšší úrokové sazby vyvolávají zamrznutí úvěrových trhů na trhu s bydlením. Kanadské banky ustupují, centrální banka je nucena ke spuštění kvantitativního uvolňování a vkládání kapitálu do finančního systému. Kromě toho si kanadský dolar vede hůř, protože se Kanada těší mnohem menším dopadům amerického vzkříšení růstu než v minulosti, a to kvůli dlouhodobému osekávání kanadské výrobní základny, jež se proměnila globalizací, a také kvůli rokům příliš silné měny. Kurz kanadského dolaru a mexického peso se oproti výši v roce 2016 narovnává o 30 %.

  1. Italské banky se vyšvihnou na vrchol

Německé banky se zachytily ve spirále záporných úrokových sazeb a plochých výnosových křivek a nemůžou se dostat na kapitálové trhy. V rámci EU zachraňování německých bank nutně znamená potřebu finanční výpomoci pro banky EU celkově, což se odehrává právě ve chvíli, kdy jsou italské banky zatíženy půjčkami, které nenesou očekávaný zisk, a stagnující místní ekonomikou. Nové záruky umožňují bankovnímu systému rekapitalizaci a vzniká evropská banka řešící nedobytné pohledávky, která srovná bilanci eurozóny a opět uvede mechanismy bankovních úvěrů do chodu. Akcie italských bank se zotavují a stoupají o více než 100 %.

  1. EU stimuluje růst prostřednictvím vzájemných eurových dluhopisů

Evropa pozoruje úspěchy populistických stran a v Nizozemsku dramaticky vítězí krajně pravicová strana Geerta Wilderse. Tradiční politické strany se začínají odklánět od politicky tvrdých úsporných opatření a spíše upřednostňují postupy v keynesiánském stylu, jaké představil prezident Roosevelt po krizi z roku 1929. EU představuje šestiletý pobídkový plán v hodnotě 630 miliard eur podpořený předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem. Aby se však zabránilo oslabení plynoucímu ze zvýšení dovozu, představitelé EU oznámí vydávání evropských dluhopisů, v první řadě zaměřených na investice do infrastruktury ve výši 1 bilionu eur, čímž se má posílit integrace regionu a podnítit přítok kapitálu do EU.

Celou publikaci „Outrageous Predictions for 2017“ a další podrobnosti najdete zde:

http://cz.saxobank.com/Documents/outrageous-predictions/op-2017-cz.pdf

 

 

O Saxo Bank

Skupina Saxo Bank (Saxo), specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let nabízí Saxo Bank jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím technologií a zkušeností. Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Kromě toho poskytuje Saxo Bank svým firemním klientům, např. bankám a makléřům přístup k multi-asset obchodům, prvotřídním makléřským službám a obchodní technologii. Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

 

 

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE