Analytici přes konec intervencí výraznou změnu cen PHM nečekají

12.04.2017 | , Finance.cz
INVESTICE


Čtvrteční ukončení režimu devizových intervencí Českou národní bankou i páteční útok amerických vojenských sil na leteckou základnu v Sýrii podle analytiků tuzemský trh s benzinem a naftou příliš neovlivnily.

Podle dat společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje, je litr benzinu Natural 95 v Česku nyní k dostání v průměru za 30,97 koruny za litr, tedy o 11 haléřů dráž než před týdnem. Průměrná cena nafty pak během týdne stoupla o čtyři haléře na 30,12 Kč/l.

"Dopad ukončení kurzového závazku ČNB na pohonné hmoty bude jen zcela marginální či vůbec žádný. Koruna doposud vůči euru posílila o zhruba dvě procenta. Posílení vůči dolaru bylo ještě menší," řekl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. V dolarech jsou pohonné hmoty obchodovány na komoditní burze v Rotterdamu. Čím je koruna vůči americké měně silnější, tím levnější mohou být benzin a nafta u tuzemských čerpacích stanic.

Významný vliv na cenu pohonných hmot v Česku by podle analytika společnosti Chytrý Honza Františka Bostla neměla mít ani situace v Sýrii. "Situace v regionu je již tak napjatá, že jakákoliv eskalace se na trhu s ropou neprojeví. Pokud by ovšem nedošlo k vyostření vztahů mezi USA a Ruskem," uvedl. Cena severomořské ropy Brent se v současnosti pohybuje v blízkosti měsíčního maxima mírně nad 56 dolary.

Žádné prudké změny cen benzinu a naftu v ČR neočekává v příštích 12 měsících hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. "Výraznějšímu posílení koruny bude bránit Česká národní banka. Rozpoutání intenzivnějšího geopolitického konfliktu, doufejme, zase zabrání zdravý rozum mocných," řekl ČTK.

Více než napětí v Sýrii podle něj tlačí v současné době cenu ropy vzhůru výpadek dodávek z libyjských ložisek. "Libye je rozvráceným státem, takže trhy se obávají, že jde o signál toho, že region nedostojí původním předpokladům ohledně objemu ropy, který měl do světa dodávat," podotkl.

Podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka bude pro vývoj cen pohonných hmot v ČR v nadcházejícím období nejdůležitější květnové zasedání OPEC (Organizace zemí vyvážejících ropu) ohledně možného prodloužení těžebního limitu, který si země kartelu stanovily. "Pokud bude limit prodloužen, tak by měly ceny pohonných hmot přes léto mírně zdražit," dodal.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE