Burzovní a ekonomický cyklus

Kurzy akcií souvisejí s vývojem ekonomiky. Burzovní cyklus (průběh kurzu) zpravidla předjímá cyklus hospodářský (vývoj hrubého domácího produktu).

Očekávání investorů týkající se vývoje ekonomiky a zisků akciových společností předurčují jejich rozhodnutí o nákupu či prodeji akcií. Víra investorů v budoucí růst hospodářství přispívá k vzestupu kurzů již ve fázi poklesu hospodářství (recese). V období recese navíc drží centrální banky úrokové sazby na nízké úrovni. Výnosy bankovních vkladů a obligací sou tím pádem slabé a sotva pokryjí inflaci. Akcie jsou právě v této době zajímavou alternativou pro uložení peněžních prostředků.

Ve fázi růstu hospodářství (expanze, konjunktury) začínají investorům volné peněžní prostředky pro investování docházet. Vyšší úrokové sazby, jimiž centrální banky ochlazují příliš rychlý hospodářský růst, zvýhodňují investiční instrumenty navázané na vysoké úrokové sazby (termínované vklady, vkladní knížky či obligace). Investoři nevkládají peníze do akcií v takové míře, protože v bankách bez velkého rizika získají zajímavé zhodnocení. Klesající zájem o akcie ukončí vzestupný trend na burzách dříve, než skončí konjunktura.

Oba cykly můžete svým způsobem sledovat i prostřednictvím našeho serveru! Vývoj na pražské burze a na zahraničních kapitálových trzích on-line vám nabízíme v obsahu sekce Kapitálový trh. Aktuální indikátory hospodářského růstu a vývoje ekonomik nejvyspělejších zemí světa najdete na ekonomických stránkách.

 
 
 
reklama