Strategie limitování akcií

Stanovením limitní ceny zamezíte, aby obchodník s cennými papíry koupil vámi zvolené akcie dráže, než chcete. V případě prodeje potom nemůže prodejní cena jedné akcie klesnout pod Vámi preferovanou hodnotu (limit). 

Limit nelze doporučit investorovi, který chce prodat nebo koupit akcie za každou cenu v aktuální čas. V tomto případě považujeme za velmi vhodné příkazy nazývané v odborném slangu "stop-loss" a "stop-buy". "Stop-loss-order" je příkazem realizace prodeje za tržní cenu v nejbližším možném termínu poté, co kurz akcie klesne pod v příkazu stanovený limit. Pokud zadáte svému obchodníkovi s cennými papíry limitní hranici 150 Kč a kurz klesne na 149 Kč, je makléř povinen prodat vaše akcie za nejlepší cenu, kterou na trhu bude moci docílit. To může být třeba 140 Kč, když kurz akcie prudce propadne! Každopádně můžete příkazem "stop-loss" předejít dalším ztrátám (viz třeba pád kurzu až k hranici 120 Kč).

"Stop-loss" může mimo to sloužit také jako pojistka vašeho výnosu. Představte si, že koupíte akcii za 135 Kč, kurz mezitím vzroste až nad 150 Kč. Může růst dál, ale nemusí. Pokud klesne, vy budete po pádu pod 150 Kč prodávat. Váš zisk na akcii bude činit přes pokles zhruba 15 Kč.

"Stop-buy-order" je příkazem k nákupu akcie, jakmile její kurz překročí na burze vámi preferovanou cenu. Obchodník s cennými papíry pro vás realizuje obchod v nejbližším možném termínu. Přibližme si tento typ příkazu také na jednoduchém příkazu. Váš limit činí na základě odborných akciových analýz 100 Kč. Kurz akcie se pohybuje delší dobu v rozmezí 80 - 120 Kč, nyní je na 95 Kč. Obchodník s cennými papíry za této situace stále vyčkává. Jakmile se kurz přehoupne přes "stovku", začíná obchodovat. Cena 100 Kč je psychologickou hranicí, po jejímž atakování kurzy stoupnou vysoko, předpokládejme až k maximům okolo 120 Kč. Díky "stop-buy-orderu" nepropásnete růstovou fázi kurzu!

 
 
 
reklama