Jak vydělat na poklesu akcií?

Dá se vydělat i na poklesu kurzu?

Každému je asi jasné, že abychom mohli na akciích vydělávat, je třeba akcii na koupit za určitou cenu a ve vhodný okamžik ji opět prodat za cenu vyšší. Rozdíl mezi těmito cenami odpovídá našemu zisku (samozřejmě je ještě potřeba započíst zdanění a také náklady na služby našeho obchodníka s cennými papíry). Takto se tedy na akciích vydělává v době kdy trh roste.


Co když ceny akcií padají?

Co když ale trh klesá? I v této fázi můžeme na akciích vydělávat. Stejně jako když trh roste, čím více roste, tím více profitujeme, když trh padá, náš zisk může být tím větší, čím prudčeji trh jde trh dolů.

Pro trendy a všechno kolem akciových trhů jsou zažitá obrazná pojmenování „býčí“ nebo „medvědí“. Je-li tedy trh v býčím trendu, je rostoucí, zatímco v medvědím trendu trh klesá. Tyto pojmy se někdy používají častěji než obyčejné ekvivalenty vzestup a pád. Na akciových trzích tedy můžeme vydělávat jako býci i jako medvědi.


Spekulace na pokles ceny akcie

Pokud realizujeme nákup akcií, otvíráme tím pozici, v případě nákupu tedy dlouhou pozici – long position. Dlouhá pozice je nejběžnější obchod s akciemi. Jedná se o nákup akcie za účelem zisku, který realizujeme prodejem daného akciového titulu po vzestupu jeho kurzu.

Opakem jsou shortové nebo-li krátké pozice (short position). Při takzvaném "shortování", nákupu na krátko, si nejprve od brokera půjčíme akcii, tu posléze prodáme přičemž spekulujeme na pokles jejího kurzu; tedy předpokládáme že její kurz bude klesat. Následně ji koupíme, vrátíte brokerovi a rozdíl mezi původní prodejní a nákupní cenou představuje náš zisk. Samozřejmě tu je riziko, že cena akcie poroste. V takovém případě realizují zisk investoři, kteří otevřeli dlouhou pozici a spekulovali tak na růst ceny akcie. My se jako držitelé krátké pozice musíme smířit se ztrátou, která se rovná právě zisku případných investorů v pozici long, tedy rozdílu mezi cenou, za kterou jsme zapůjčenou akcii prodali, a cenou aktuální.

Princip obchodu je tedy následující: Investor na trhu nejprve prodá akcie, které si půjčí, aby si je při předvídaném poklesu levněji nakoupil zpět. Akcie pak může vrátit původnímu majiteli. Transakce není složitá. Zkusme si ji objasnit na jednoduchém příkladu:

  • Příklad:

    Investor čeká, že kurz akcie v průběhu obchodního dne propadne. Proto kontaktuje v dopoledních hodinách obchodníka s cennými papíry a prodá, dejme  tomu, 40 000 kusů akcií společnosti X za cenu 50 Kč. Pokud se předpoklad investora vyplní a kurz akcie skutečně klesne, potom stačí opět kontaktovat obchodníka a přikázat mu, nákup za aktuální kurz 48 korun! Na poklesu jedné akcie vyděláváte 2 koruny. Při vynásobení počtem nakoupených akcií to dělá 80.000 Kč.

Podmínkou pro realizaci obchodu je opět složení zálohy ve výši cca 10 % objemu obchodu, tj. 190.000 Kč. Tyto peníze pomohly vydělat 80.000, a to v průběhu jediného dne!

Spekulace je nutné vždy pečlivě zvážit. Nikdy není zaručeno, že se kurz akcie bude vyvíjet podle vašich předpokladů, tj. že opravdu poklesne. Nebojte se proto poradit s odborníky. Investičního poradce se ptejte v naší Investiční poradně.

 
 
 
reklama