Články, komentáře

Co nás v příštím roce čeká na trzích?

29.12.  |  Jiří Šimara

Rok 2016 je již téměř za námi a není tak od věci podívat se, co nás z investičního hlediska čeká v roce příštím. Podle aktuálních odhadů stratégů největších investičních bank na světě by měly akciové trhy v roce 2017 dále posílit, sic s nižší intenzitou oproti tomu, co jsme viděli letos. Americký index S&P 500 by si měl připsat 3,5 % a zakončit tak na 2 340 bodech, přičemž u německého indexu DAX je očekáván růst o zhruba 1 % na 11 500 bodů. Oproti letošnímu posílení o 10,6 %, resp. 6,7 % by tak mělo jít o výkonnostně slabší rok. Čeká nás ale velké množství významných kurzotvorných událostí, které mohou těmito odhady citelně otřást.

Státní dluh ČR za letošek klesne o 60 miliard na 1,613 bilionu Kč

23.12.  |  ČTK

Státní dluh ČR za letošní rok meziročně klesne o 60 miliard na 1,613 bilionu korun, řekl dnes ČTK ministr financí Andrej Babiš (ANO). Loni byl dluh 1,673 bilionu korun. "Za dobu našeho vládnutí se státní dluh snížil o 70 miliard korun," dodal. Na každého obyvatele Česka tak hypoteticky připadne ke konci letošního roku dluh zhruba 152.600 Kč, před rokem to bylo 159.000 korun.

V letošním roce česká ekonomika rostla, na co se připravit v roce příštím?

21.12.  |  Hana Bartušková

Rok 2017 začne za pár dní, co od něj můžeme ekonomicky čekat? Česká republika dále poroste, bude se muset vypořádat s chybějící kvalifikovanou pracovní sílou, nejspíš se dočkáme pár politických změn v Evropě i ve světě a možná se změní i kurz české koruny.

Výhody a nevýhody nejoblíbenějších investic

28.11.  |  Redakce

Také vám připadají úroky na účtech legrační? Přemýšlíte o nejvhodnějším způsobu, jak investovat své úspory? Rozhodování není lehké. Abyste zjistili, který z nejpopulárnějších investičních nástrojů nejvíce vyhovuje vašim požadavkům, přinášíme vám stručný přehled.

Trump: celebrita či státník? Brexitové déja vu se nekonalo

11.11.  |  Jiří Šimara

Trumpovo vítězství vyrazilo investorům dech. Vypadalo to na brexitové déj? vu. Odhady, že evropské akcie zareagují na Trumpovo vítězství více než 5% poklesem, se však nepotvrdily. V Evropě naopak přišel solidní růst. Co způsobilo takovýto obrat sentimentu ohledně Trumpa?

Průzkum: Češi spoří jinak, než považují za výhodné

31.10.  |  ČTK

Češi spoří jinak, než považují za výhodné. Za jednoznačně nejvýhodnější způsob investice a zhodnocení peněz považují nemovitosti, uvedlo je 48 procent dotázaných. Přes 90 procent respondentů však sdělilo, že si koupi bytu nebo domu coby investici nemůže dovolit. Vyplývá to z průzkumu agentury NMS mezi tisícovkou respondentů pro společnost Golden Gate CZ.

Innogy je na burze, akcie se proti upisovací ceně příliš nemění

07.10.  |  ČTK

Frankfurt 7. října (ČTK) - Akcie německé energetické společnosti Innogy se dnes začaly obchodovat na burze. Jejich kurz proti upisovací ceně 36 eur nejrpve mírně zpevnil, později se ale vrátil zpět. Innogy je divizí skupiny RWE a zahrnuje obnovitelné zdroje energie, sítě a maloobchodní aktivity. Primární veřejná nabídka (IPO) Innogy je největší v Německu za posledních 16 let.

Jsou záporné úrokové sazby takové drama?

23.09.  |  Lucie Vokurková

Za starých dobrých časů kvantitativního uvolňování se centrální bankéři jednotně shodli na tom, co je dobré pro ekonomický růst. Dneska už si do noty tolik nehrají. Některé centrální banky mají v úmyslu pomocí negativních úrokových sazeb odradit finanční ústavy od toho, aby si u nich ukládaly přebytečné rezervy. Věří, že prostřednictvím levných úvěrů podpoří půjčky domácnostem a podnikům a nakopnou tak hospodářský vzestup. Ten zase popostrčí inflaci zpět k cílové hodnotě 2 procenta, která je brána jako hranice cenové stability. Ale na tomto názoru se neshodnou všichni představitelé centrálních bank.

Postoje bankéřů Fedu. Převažují jestřábi či holubice?

15.09.  |  Jiří Šimara

Velkým tématem posledních týdnů a měsíců je to, zda americký Fed na svém zasedání k 20. a 21. září zvýší či nezvýší úrokové sazby. Šance na přitvrzení měnové politiky rostou a klesají spolu s tím, jak celou věc komentuje ten či onen zástupce měnového výboru Fedu. V posledních dnech přitom takovýchto proslovů proběhla celá řada, což pro mnohé pozorovatele může působit velmi nepřehledně. Není tak na škodu udělat si přehled v posledních vyjádřeních, které stihli bankéři před zahájením fáze mlčenlivosti poskytnout do médií. Z těchto slov si lze vytvořit poměrně dobrý obrázek o tom, kdo bude hlasovat pro navýšení úrokových sazeb a kdo bude dál prosazovat opatrnost.

Sázka na růst kurzu koruny vůči euru bude obchodem roku 2017

07.09.  |  ČTK

Sázka na růst kurzu české koruny bude obchodem roku 2017. Tvrdí to analytici nizozemské banky ING, podle nichž by Česká národní banka (ČNB) mohla již před polovinou příštího roku opustit svůj závazek udržovat kurz koruny poblíž hodnoty 27 Kč za euro. Tak nízko ČNB korunu pomocí intervencí udržuje už téměř tři roky.

Zlato: co o žlutém kovu možná nevíte

16.08.  |  Jaroslav Křůpala

Zlato, mezi investory stále nejoblíbenější komoditní kov, je používáno jako obchodní artikl již od starověkých civilizací. To, že bylo do roku 1971 základem monetárního systému Spojených států amerických, pravděpodobně víte. Už ale nemusíte o žlutém kovu vědět, že...

Ropa padá, pohonné hmoty se na to teprve chystají

08.08.  |  Tomáš Menčík

Ale se zpožděním, jako vždy. To jen jako doplnění názvu tohoto článku. Pojďme ale popořadě nahlédnout do aktuálního dění na trhu s ropou, která má přímý dopad na ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic.

Pět hlavních příčin cenového růstu žlutého kovu

05.08.  |  Jaroslav Křůpala

Rok 2016 se nese ve znamení cenového růstu komoditních kovů. Zlato, stříbro a těžařské společnosti jsou pro tuto chvíli nečekanými investičními vítězi. Nejvyšší procentuální nárůst zaznamenalo stříbro (44 %), které se na trhu více obchoduje a má tendenci být mnohem více volatilní. Zlato zaznamenalo meziroční nárůst až o 300 dolarů za unci (25 %). Cena zlata je, jako u každé jiné komodity, odvislá od zákonů nabídky a poptávky. Uvádíme zde hlavní faktory, které zapříčinily rostoucí poptávku po zlatě.

Domy a byty pomáhají stavebním firmám z krize

03.08.  |  Redakce

Menší stavební firmy, jejichž klienty jsou zejména soukromé osoby, se postupně dostávají z dlouhodobé krize. Zvyšují se počty zahájených staveb, počty vydaných stavebních povolení i jejich hodnota. Vyplývá to z průzkumu ČSOB Index očekávání firem, který monitoruje sentiment a očekávání malých a středních firem včetně živnostníků. Součástí šetření je i oborová analýza, která ve dvanácté vlně průzkumu mapovala situaci v oblasti stavby a rekonstrukce rodinných domů a bytů.

Deset zemí s největšími zlatými rezervami

13.06.  |  Jakub Petruška

Postoj centrálních bank ke zlatu nebyl pozitivní. Ještě do roku 2010 tento drahý kov prodávaly, poté ale nastal zásadní obrat v jejich strategii a takřka po celém světě začali guvernéři zlato hromadit. Udržovat si rezervy totiž představuje určitou jistotu, banky se proto postupně staly čistými kupci – jen v loňském roce nakoupily druhou nejvyšší sumu od konce zlatého standardu.

Andrea Lauren: Pracovní tempo investičních bankéřů je závratné

07.06.  |  Euro.cz

Zahraniční trendy pronikají čím dál více i do Česka. Tradičním bankám tak ukusují z koláče čím dál více nové finančně technologické společnosti, říká investiční bankéřka, která pracovala více než deset let v Londýně, Andrea Lauren v dalším dílu pořadu Euro TV.

Zvažujete koupi investiční nemovitosti? Mějte se na pozoru před možnými riziky

06.06.  |  Vincenc Michalička

Investovat peníze lze několika způsoby – do akcií, cenných papírů, zlata, diamantů, pozemků… I když je v dnešní době mnoho komodit, do kterých je možné investovat, ne všechny jsou v konečném důsledku výdělečné. Koupě nemovitosti za účelem pronájmu zůstává přes všechny investiční trendy nejbezpečnějším způsobem uložení a zhodnocení financí. Podmínkou výnosnosti je však zvolení šikovné investiční strategie a především výběr správné nemovitosti.

10 věcí, které byste měli vědět o brexitu

30.05.  |  Jiří Šimara

V červnu se uskuteční referendum o odchodu Velké Británie z EU. Zřejmě nejvýraznější osobností podporující brexit je bývalý londýnský starosta Boris Johnson. Pro brexit se vyslovuje také Trump či Le Penová. Velkým zastáncem setrvání země v EU je rovněž americký prezident Barack Obama či představitelé Německa a Francie. V případě, že se lidé v referendu opravdu vyjádří pro odchod z EU, bude tento proces trvat nejméně dva roky, během nichž bude země nadále dodržovat smlouvy a právní rámec EU.

Brexit je jen zástěrkou maskující nevyhnutelnou recesi Velké Británie

25.05.  |  Steen Jakobsen

Blížící se volby o Brexitu jsou celkem ironické, protože Británie do Evropské unie vlastně nikdy pořádně nevstoupila. Jako dítě sedmdesátých a osmdesátých let si jasně vybavuji, jak paní Thatcherová bojovala s EU o každou píď. Přesvědčila ji, aby se smířila s její verzí unie, aspoň po finanční stránce.

Čtyři důvody, proč investoři věří v růst ceny drahých kovů v roce 2016

23.05.  |  Jakub Petruška

Drahé kovy zůstávají v roce 2016 na pozici komoditních vůdců – nejen že se drží, ale postupně i přidávají na hodnotě. Třeba stříbro přidalo od začátku roku již kolem 25 %, zlato narostlo víc než o pětinu. Globální ekonomická situace takovým trendům nahrává a investoři jsou si toho dobře vědomi – tento dobrý začátek tak může být jen kapkou z toho, co se udá ve zbytku roku. Hospodářské a měnové problémy mnoha států a předních hráčů totiž mohou dál hrát ve prospěch drahých kovů a vytvářet potenciál pro jejich růst – vzniká tak bezpečný přístav pro investory, kteří chtějí uchránit své bohatství. Co všechno tedy růstu cen kovů nahrává?

Krátkodobé pronájmy zažívají v Česku boom, jsou přímou konkurencí hotelů i zajímavou investicí

20.05.  |  Vincenc Michalička

Stoupající obliba individuálního ubytování dala vzniknout novému trendu na realitnímu trhu – nákupu a provozu bytů na krátkodobé pronájmy. Správa krátkodobého pronájmu je však všestranně náročná a pro majitele skýtá mnohá rizika. I z toho důvodu jsou tu specializované realitní společnosti, které se postarají o hladký průběh jak ze strany nájemce, tak majitele nemovitosti.

ECB jako největší hrozba Eurozóny?

18.05.  |  Martin Lobotka

Kritika měnové politiky je ošemetná věc: každé měnově-politické rozhodnutí totiž z konstrukce vytváří „vítěze“ a „poražené“, a tak můžeme sklouznout do pozice, kdy nepoukazujeme na obecnou nesprávnost této politiky, nýbrž toliko hledáme viníka svých problémů.

Česká spořitelna připíše klientům přeměněného fondu 0,85 procenta

17.05.  |  ČTK

Penzijní společnost České spořitelny (PSČS) připíše klientům transformovaného fondu za loňský rok zhodnocení 0,85 procenta. O rok dříve fond připsal výnos 1,42 procenta. Průměrná roční inflace za loňský rok činila 0,3 procenta.

Konec intervencí ČNB pravděpodobně nastane v polovině roku 2017

06.05.  |  ČTK

Bankovní rada České národní banky vidí jako pravděpodobné ukončení režimu devizových intervencí v polovině roku 2017. Dosud rada hovořilo o tom, že jako pravděpodobný termín vidí "blíže polovině roku 2017". Navíc samotná nová prognóza centrální banky nyní počítá s koncem intervencí v polovině roku 2017, zatímco předchozí prognóza uváděla konec roku 2016.

Ceny nemovitostí dále rostou, nejvíce u bytů

04.05.  |  ČTK

Tržní ceny bytů, rodinných domů a pozemků v prvním čtvrtletí letošního roku pokračovaly v růstu. V meziročním srovnání nejvíce zdražily byty, hlavně v Plzeňském, Zlínském a Královéhradeckém kraji. Naopak nejméně vzrostly dle ukazatele HB Index ceny rodinných domů.

Penzijní spoření v účastnických fondech je letos ve ztrátě 0,9 %

29.04.  |  ČTK

Peníze v účastnických penzijních fondech v letošním 1. čtvrtletí průměrně ztratily 0,9 procenta, vyplývá z analýzy výnosnosti penzijních fondů poradenské společnosti Swiss Life Select. Loni se průměrné zhodnocení všech účastnických fondů v ČR udrželo nad hranicí inflace na 0,77 procenta. Výnosy penzijních fondů jsou stále velmi rozkolísané, uvádí analýza.

Nová naděje německé elektromobility

28.04.  |  Jiří Šimara

Prodejům elektromobilů v Německu by mohla pomoci nová vládní iniciativa. Kancléřka Merkelová se dohodla s řediteli německých automobilek na subvencích pro nákup elektromobilů ve výši až 4 tis. EUR na vozidlo, přičemž celkový objem tohoto podpůrného programu by měl činit 1,2 mld. EUR. Určitým problematickým bodem celého jednání bylo rozdělení břemena subvencí mezi vládu a automobilový průmysl, přičemž závěrem bylo nakonec rozdělení těchto nákladů přesně na poloviny.

Zlato opět dokazuje, že je nejlepší obrannou strategií

25.04.  |  Jakub Petruška

Nedávno zveřejnil Mezinárodní měnový fond zprávu o předpokládaném vývoji světové ekonomiky na letošní a příští rok. A vývoj se nejeví nijak dobře. Zatímco začátkem ledna byly odhady globálního růstu pro rok 2016 na 3,4 %, nová prognóza se pohybuje kolem 3,2 %, což je nárůst oproti loňsku jen o 0,1 %. Fond zároveň upozornil, že období velmi pomalého růstu je již příliš dlouhé a světová ekonomika je vystavena mnoha defektům.

Trh korporátních dluhopisů ovládá jenom pár firem

13.04.  |  Zdeněk Pečený

Téměř nulové úroky působí na trzích jako magnet pro globální společnosti. Zavedené nadnárodní korporace se v prvním čtvrtletí vrhly na dluhopisové trhy s nevídanou vervou. Deset největších emisí dolarových dluhopisů za první tři měsíce roku dosáhlo velikosti 116,5 miliardy dolarů. To je téměř třetina ze všech dluhopisů firem s investičním ratingem.

Ropný propad aneb návrat do "osmdesátek"

12.04.  |  Vladan Gallistl

Ropa se z cenového propadu může vzpamatovávat celé roky. A nepomůže jí ani vágní dohoda mezi Saúdskou Arábií a Ruskem.

Proč roste cena zlata?

22.03.  |  Michala Moravcová

Cena zlata jako cena každého jiného aktiva je výsledkem interakce nabídky a poptávky. Zatímco nabídka žlutého kovu je dobře predikovatelná a stabilní, poptávka je vrtkavá. Zlato není typickou průmyslovou komoditou jako měď nebo hliník. I když má i ono své uplatnění v průmyslu, primární poptávku po zlatě určují investoři. Zájem investorů o žlutý kov ovlivňuje cena amerického dolaru a vývoj reálných úrokových sazeb.

Mění se postoj centrálních bank ke zlatu?

11.03.  |  Jakub Petruška

Za posledních třináct let došlo k výrazné proměně trendu na trhu se zlatem. Jedním z důvodů byly i nastupující obavy západních bank. Před zhroucením amerického bankovního systému v roce 2008 byly roční čisté zásoby fyzického zlata zanedbatelné. Současná situace je ale jiná a přístup centrálních bank ke zlatu se zcela obrátil.

2016 není 2008 aneb další krize se neblíží

09.03.  |  Tomáš Menčík

Řadu investorů straší aktuální propady na akciových trzích. Mnozí z nich si ještě živě vybavují drastické propady z roku 2008, navíc srovnání touto krizi zvanou hypoteční či finanční přiživují mnohá média, která píší o začínající další krizi.

Proč je pokles ceny ropy najednou pro globální ekonomiku negativní?

08.03.  |  Michala Moravcová

Zpráva od saúdského ministra pro ropu Ali bin Ibrahim Al-Naimi, který se nechal slyšet, že snižovat produkci ropy by měly země, které nedokážou generovat zisk z těžby při aktuálních cenách, zklamala všechny, kteří věřili, že převis nabídky ropy nad poptávkou se blíží ke konci.

Čelí Čína stejné úvěrové krizi jako USA v roce 2007?

02.03.  |  Michala Moravcová

Není tomu tak dlouho, co problémy na americkém hypotečním trhu vyústily v pád investiční banky Lehrman Brothers a odstartovaly finanční krizi, která způsobila paseku na všech světových trzích. Položila na záda nejednu finanční instituci a eurozóna, která to jen-tak-tak ustála v nezměněném složení, se dosud pere s jejími důsledky. Sice uplynulo několik let, ale problém s rizikovými půjčkami úplně nezmizel. Tentokrát vyvstal v Zemi Draka.

Průběžné nakupování akcií. Moderní spoření na důchod

24.02.  |  Pavel Bambásek

Po dvaceti letech pravidelného investování do amerických akcií ve výši 1000 korun měsíčně by dnes investor měl 333 tisíc korun. Z českých akcií by měl 254 tisíc. Pokud by dával stranou stejnou částku v penězích, měl by pouze 196 tisíc.

Počítačový gigant se ženou v čele slibuje světlé zítřky. Je čas na nákup akcií IBM

11.02.  |  Pavel Bambásek

Akcie technologického gigantu IBM poslední tři roky klesají a nenalézají dno. Americký miliardář Warren Buffett a jeho investiční společnost vlastní akcie IBM v hodnotě přes 10 miliard dolarů a zůstává v pozici s ledovým klidem.

Rok poté, co SNB zrušila fixaci kurzu EUR/CHF

04.02.  |  Redakce

Americká finanční krize a následná dluhová krize eurozóny, kdy se 2krát zachraňovalo Řecko před krachem a eurozóna bojovala o přežití jednoty, byly pro švýcarský frank, bezpečný přístav, náročným obdobím. Výsledkem globálních turbulencí je 34procentní posílení franku proti euru za 8 let. Švýcarská centrální banka (SNB) se snažila zvrátit trend EUR/CHF několikrát. Avšak neúspěšně.

Rok 2015. Co přinesl evropským akcionářům?

28.12.  |  Jiří Šimara

S blížícím se Silvestrem přichází obligátní bilancování událostí, které nás v uplynulém roce ovlivnily a nejinak tomu je i na akciových trzích. Pojďme se podívat, jaké faktory se letos nejvýrazněji podepsaly na obchodování s evropskými akciemi a kde se dalo nejvíce vydělat či naopak prodělat.

Šokující předpovědi Saxo Bank na rok 2016

17.12.  |  Redakce

Mezinárodní investiční a obchodní banka Saxo Bank dnes vydala své každoroční „Šokující předpovědi“ pro příští rok. Zde je 10 nepravděpodobných, avšak možná nedoceněných událostí, které by v roce 2016 mohly významně zahýbat finančním prostředím.

Ropné země na lopatkách

16.12.  |  Tomáš Menčík

36 dolarů za barel ropy drtí všechny ropné země takovou silou, že řada z nich má existenční potíže. Na zeměkouli už není k nalezení stát, kterému současné ceny ropy postačují k udržení přebytku veřejných financí.

Manuál pro výběr akcií dle legendy „stock-pickingu“

15.12.  |  Redakce

V seriálu o investičním přístupu legendárních postav z Wall Street nelze vynechat Petera Lynche. Tento investor dokázal v letech 1977 až 1990 v čele fondu Fidelity Magellan téměř nevídané věci.

Máme se bát dalších kroků Fed?

14.12.  |  Jiří Šimara

V tomto týdnu se s vysokou pravděpodobností dočkáme historické události. Proběhne totiž dlouho očekávané zasedání měnového výboru Fed, který by měl poprvé po téměř deseti letech přikročit ke zvýšení hlavní úrokové sazby.

Zbrojní sektor opět v centru pozornosti

10.12.  |  Tomáš Menčík

Zhoršující se globální bezpečnostní situace je voda na mlýn akciím firem, které dodávají zbraně a techniku jednotlivým armádám.

Nekonečný boj Švýcarska s ECB

09.12.  |  Michala Moravcová

Americká finanční krize a následná dluhová krize eurozóny, kdy se 2krát zachraňovalo Řecko před krachem a eurozóna bojovala o přežití, byly pro švýcarský frank tvrdým oříškem. Výsledkem je 34procentní posílení franku proti euru za 8 let. Švýcarská centrální banka (SNB) se snažila zvrátit tento osud několikrát. Avšak neúspěšně.

Komoditní vývoj v listopadu

03.12.  |  Eva Mahdalová

Mezinárodní energetická agentura očekává, že přebytek ropy na světovém trhu přetrvá minimálně do poloviny příštího roku. Dále uvedla, že globální zásoby se vyšplhaly na téměř rekordní úroveň 3 miliardy barelů. Jakékoliv nabídkové šoky by se lehce dokázaly pokrýt.

Konec papírového zlata

02.12.  |  Redakce

Papírové zlato a stříbro zažívá krušné časy. Papírovou formu drahých kovů je možné přirovnat k určité formě fiat měny. Rozdíl ve vnímání papírové formy komodit, která je určována futures kontrakty, a cenou fyzických komodit, jenž je vytvářená nákupem a dodávkou, se neustále rozrůstá.

Investice podle Grahama: Jak najít podhodnocené akcie?

26.11.  |  Redakce

Benjamin Graham byl jedním z legendárních investorů, který je považován za zakladatele hodnotového investování. Dnes si ukážeme šest kritérií, podle kterých Graham identifikoval podhodnocené firmy.

Centrální banky způsobily největší spready dluhopisů od roku 2006

24.11.  |  Redakce

Nesoulad mezi centrálními bankami vystřelil dluhopisy na rozdílné trajektorie. Výnosy amerických státních dvouletých dluhopisů dosáhly 0,92 %, německé jsou na mínus 0,40 %.

Trh IPO letos sužuje období sucha

16.11.  |  Jiří Šimara

IPO, tedy primární úpis akcií, je jedním z nejdůležitějších momentů v životě každé společnosti, která se rozhodne ke vstupu na burzu.

Investice do fondů vzrostly od počátku roku o více než 13 %

10.11.  |  Redakce

Asociace pro kapitálový trh (AKAT) zveřejnila informace o vývoji asset managementu, kolektivního investování a custody za třetí čtvrtletí roku 2015. Celkový objem majetku, investovaný přes členy asociace do investičních nástrojů, dosahoval k 30. 9. 2015 výše 1,138 bilionu korun.

Komoditní vývoj v říjnu

06.11.  |  Eva Mahdalová

Trh s ropou se postupně stabilizuje, jelikož američtí producenti pokračují v omezování těžby. Společnost Baker Hughes uvedla, že počet vrtních zařízení poklesl na 578, nejnižší úroveň od června 2010. Za poslední dva měsíce už byl zastaven provoz 97 zařízení.

Černé zlato ztratilo lesk. Na jak dlouho?

04.11.  |  Redakce

Globální hospodářství je obrovskou měrou závislé na ropě. Bylo tomu tak před padesáti lety a je tomu tak i dnes. Bez ropy jsme si donedávna nedokázali představit blahobyt v dnešním slova smyslu, a ani dnes - s mnoha pokrokovými technologiemi v kapse - to není vůbec snadné. 

Růst úrokových sazeb v USA se blíží

02.11.  |  Jiří Šimara

Americká centrální banka se bezesporu výrazně zasloužila o zmírnění negativních dopadů finanční krize z let 2007 až 2008. Fed rychle reagoval rozvolněním monetární politiky prostřednictvím snížení úrokových sazeb na naprosté minimum spolu se spuštěním bezprecedentního a velmi kontroverzního programu kvantitativního uvolňování.

Majitel TV Nova drží rostoucí trend

29.10.  |  Tomáš Menčík

Společnost CME, majitel TV Nova, jako každý kvartál zveřejnila výsledky hospodaření, tentokrát za 3. čtvrtletí. A tak jako každý kvartál byli investoři i analytici lační po informacích nejen ohledně výsledků hospodaření za minulé čtvrtletí, ale i po výhledech do budoucna.

Diamantová katastrofa na obzoru

23.10.  |  Redakce

Lavina obav o čínskou ekonomiku zaplavila komoditní trhy od železné rudy po měď a vedla k propadu na největších světových trzích surovin. Nyní se tato vlna přelévá z průmyslových komodit i na diamanty.

Rok rekordů pro fúze a akvizice

15.10.  |  Jiří Šimara

Jen od začátku letošního roku byly dojednány fúze a akvizice v objemu přesahujícím jen stěží představitelných 3,8 bilionu amerických dolarů.

Bohatí jsou jiní. Jsou prý lepší investoři

13.10.  |  Redakce

Bohatí dál bohatnou, ale je možné, že by příčinou byla jejich výjimečná schopnost efektivně investovat? Nový výzkum ukazuje, že právě tento faktor může stát za rostoucí příjmovou nerovností.

Investoři by měli věnovat zvýšenou pozornost potenciálnímu Brexitu

08.10.  |  Michala Moravcová

Na tuto skutečnost upozorňují velké světové banky jako Citi Bank, Morgan Stanley, Nomura, UBS nebo Societe Generale. Banky radí svým klientům, aby v případě dlouhodobějších investičních rozhodnutí neopomíjeli možnost Brexit, která podle posledních průzkumů veřejného mínění roste.

Komoditní vývoj v září

07.10.  |  Eva Mahdalová

Zpomalující se poptávka Číny měla v září neblahý vliv na vývoj cen komodit. Čínská ekonomika nyní roste nejpomalejším tempem za posledních několik desetiletí. Čína je největším světovým spotřebitelem komodit a druhým největším spotřebitelem ropy. Nervozita na trzích panovala i okolo otázky týkající se zvyšovaní úrokových sazeb v USA.

Tvrdý direkt pro biofarmaceutické společnosti

05.10.  |  Tomáš Menčík

Prezidentská kandidátka Hilary Clintonová zasáhla do dění na akciových trzích v rámci předvolební kampaně. Není neobvyklé, že před mnoha typy voleb „útočí“ kandidáti na nejcitlivější místa voličů tak, aby získali jejich přízeň.

Mate americká centrální banka trhy?

30.09.  |  Tomáš Menčík

To, co nemají investoři na akciových trzích rádi nejvíce, je nejistota. Té by měli primárně zabraňovat centrální bankéři svými dlouhodobými, fundovanými a hlavně konzistentními názory.

Hloupé peníze obchodují ráno, chytré večer

29.09.  |  Redakce

Wall Street Journal před několika dny zveřejnil článek s titulkem: „Nejhorší akciové obchody jsou ty, které provedeme hned ráno.“ Tento článek mi připomněl počátek devadesátých let a člověka, který měl velký vliv na mou investiční filozofii.

Volkswagen se potápí. Kde hledat příležitosti?

25.09.  |  Jiří Šimara

Tak smolné období manažeři z Volkswagenu snad ještě nezažili. Firma se musela nejdříve vyrovnat s mocenským soubojem mezi Winterkornem a Piëchem, následovaly problémy na čínském trhu a nyní kauza s údajnými podvody při kontrolách emisí v USA.

Pět klíčových otázek, které by si dnes měli investoři klást

17.09.  |  Redakce

Investoři by si dnes měli podle našeho názoru klást pět významných otázek. Které to jsou?

Jaká je (ne)likvidita trhu s korporátními dluhopisy?

14.09.  |  Redakce

Na současném kapitálovém trhu na sebe většinu pozornosti strhávají akcie a nechávají ostatní instrumenty ve svém stínu. Velice důležitou roli mají také dluhopisy, u nichž je v poslední době tématem číslo jedna likvidita.

Prestižní akciový index DAX přivítá nového člena

11.09.  |  Jiří Šimara

K 21. září proběhne tradiční úprava složení nejvýznamnějšího evropského akciového indexu, německého DAX 30.

Komoditní vývoj v srpnu

09.09.  |  Eva Mahdalová

Slabý ekonomický růst v Číně způsobil doslova turbulenci na světových trzích. Investoři díky rostoucí nejistotě okolo Číny utíkají od rizikovějších aktiv, jako jsou akcie a komodity, přičemž také stahují peníze z rozvíjejících se tržních ekonomik.

Nesnažte se kopírovat hedge fondy

08.09.  |  Redakce

Hodně se dnes hovoří o analýze, kterou provedli ekonomové Mikhail Tupitsyn a Paul Lajbcygier z Monash University. Je zaměřená na hedge fondy a podle některých názorů v podstatě říká, že tyto fondy jsou jedním velkým podvodem.

Už i Číňané si pohrávají s myšlenkou na QE

31.08.  |  Jiří Šimara

Poměrně dlouho panovala na globálních akciových trzích historicky velmi nízká volatilita. Toto období relativně klidného obchodování však utnuly první náznaky možného zpomalení čínské ekonomiky.

Krugman, Stiglitz a Sachs prokázali Řecku medvědí službu

28.08.  |  Redakce

Prominentní američtí levicoví ekonomové Paul Krugman, Joseph Stiglitz a Jeffrey Sachs prokázali Řecku velmi špatnou službu, když povzbuzovali radikály ve vládě Alexise Tsiprase k prosazování nezodpovědných plánů na odtržení od eurozóny a ostrou konfrontaci s evropskými věřiteli.

Podle Čechů jsou v současné době nejvýnosnější investicí nemovitosti a podílové fondy

25.08.  |  Redakce

Téměř polovina Čechů (43 %) si myslí, že největšího zisku lze v současné době dosáhnout investováním do nemovitostí. Pětina dotazovaných pak vidí jako nejefektivnější investici do podílových fondů (11 % prostřednictvím akciových a 9 % prostřednictvím dluhopisových titulů). Třetí příčku domněle nejvýnosnější investice obsadilo zlato, do kterého by podle nedávného průzkumu skupiny Pioneer Investments investovalo necelých 15 % respondentů.

Řecko odstartoval strastiplnou cestu

20.08.  |  Tomáš Menčík

Německý parlament podpořil řecký záchranný program v objemu 85 miliard EUR, čímž odpadla největší překážka v poskytnutí finanční pomoci.

Investice do fondů vzrostly od počátku roku o více než 13 %

14.08.  |  Redakce

K 30.6. 2015 bylo v domácích a zahraničních fondech nabízených v České republice zainvestováno 367,39 miliard korun. Investice do fondů dosáhly historicky nejvyšší úrovně. Favoritem investorů i nadále zůstávají smíšené fondy. České domácnosti se svými investicemi přibližují ke standardu zemí západní Evropy s cílem uchování hodnoty majetku prostřednictvím investování.

Restrikce stále v nedohlednu

14.08.  |  Jiří Šimara

Fed zvýší úrokové sazby v březnu, ne v červnu, ne v září k tomu dojde. Tak se v kostce vyvíjelo očekávání, kdy v letošním roce dojde k dlouho očekávanému kroku v podobě zahájení monetárních restrikcí v USA.

Čína sahá po dalších nástrojích pro záchranu své ekonomiky

12.08.  |  Michala Moravcová

Čínský jüan v úterý zažil nejhlubší pád za více než dvě dekády a oslabil na tříleté dno (nejslabší od září 2012) poté, co čínská centrální banka (PBOC) překvapila trh devalvací měny o téměř 2 procenta.

Komoditní vývoj v červenci

11.08.  |  Eva Mahdalová

Na vývoji cen hlavních komoditních skupin se v prvé řadě podílely rozličné globálně ekonomické faktory. Svoji stopu na vývoji komodit zanechal i americký dolar.

Závod o Írán je v plném proudu

05.08.  |  Jiří Šimara

Spekuluje se, že za rok 2011 bylo v Íránu vyrobeno téměř 1,5 mil. automobilů, ale poté kvůli západním sankcím produkce automobilů klesla až na 624 tisíce v roce 2013. S postupným uvolňováním restrikcí začala výroba opět narůstat a v roce 2014 činila 1,1 milionu vozů.

Low-cost letecká doprava a investiční příležitosti

04.08.  |  Redakce

Dnes, kdy levná ropa přeje aerolinkám po celém světě, řada investorů zapomněla, že odvětví letecké dopravy nebývalo vždy tak atraktivní. Ještě před globální finanční krizí v roce 2008 se nacházelo okolo 70% amerických leteckých přepravců v insolvenci.

Rusko nakoupilo dalších 25 tun zlata

30.07.  |  Redakce

V poslední době jsme svědky výrazného poklesu ceny zlata. Tento výrazný pokles má za následek stoupající zájem o tento drahý kov mezi investory.

Investovat lze i do akcií menších německých firem

27.07.  |  Redakce

Kdo investuje do německých akcií, pravděpodobně drží v portfoliu některý z titulů reprezentujících index DAX. Investovat ovšem můžete i do akcií menších a středních firem. Kdo nechce ztrácet čas nákupem jednotlivých titulů, může investovat do ETF z dílny Deutsche Asset & Wealth Management.

V4: utažení měnové politiky není na programu dne

24.07.  |  Redakce

V letošním prvním půlroce se regionu V4 vedlo za dlouhou dobu nejlépe – nejpomalejší mezikvartální růst HDP byl 0,8% (Maďarsko), nejpomalejší meziroční růst skoro 3% (Slovensko). Na rozdíl od minulosti, kdy byl růst tažen většinou exportem, je navíc faktorem růstu č. 1 po dlouhé době poptávka domácností.

Výsledková sezóna v USA: Zklamání za zklamáním

23.07.  |  Jiří Šimara

Výsledkové sezóně v USA se start příliš nepodařil. Po sérii více méně solidních dat firem z bankovního sektoru se ke slovu dostaly tituly z průmyslu a technologií, kde se objevilo hned několik výrazněji negativních překvapení.

Brokerjet končí. Kam můžete převést portfolio?

21.07.  |  Gabriela Kraváčková

Brokerjet České spořitelny oficiálně oznámil ukončení služby Brokerjet. Drobní investoři využívající služby tohoto on-line brokera si musí vybrat nového obchodníka. Jaké jsou aktuální nabídky jednotlivých obchodníků s cennými papíry?

Doktor Zkáza: Nejnebezpečnější jsou centrální banky

20.07.  |  Redakce

Papírové peníze ztratí hodnotu, tvrdí švýcarský investor trvale žijící v Thajsku a vydavatel newsletteru Gloom, Boom & Doom Report Marc Faber. Muž s přezdívkou doktor Zkáza je znám pro své chmurné názory na budoucnost světové ekonomiky a trhů. „Kolaps současného systému je nevyhnutelný, ke krachu svět přivedou centrální banky,“ tvrdí muž, který se stal světovou investorskou celebritou.

Zaplaví íránská ropa trhy?

17.07.  |  Eva Mahdalová

Cena ropy Brent se dostala pod tlak díky tomu, že Írán a šest světových mocností uzavřely konečnou dohodu o íránském jaderném programu.

Jak výše dluhu ovlivňuje zlato

15.07.  |  Redakce

Při investování do zlata napadla určitě každého otázka: kolik se tohoto drahého kovu za celou dobu existence světa vlastně vytěžilo? Existují různé odhady, např. analytická společnost GFMS (Gold Fields Mineral Services) předpokládá, že celkové množství vytěženého zlata je přibližně 183.600 tun nebo také 5.900.000.000 OZ (trojských uncí).

Je Grexit nevyhnutelný? Aneb 4 mýty o (ne)udržitelnosti řeckého dluhu

13.07.  |  Jiří Šimara

Na kapitálových trzích snad momentálně neexistuje žhavější téma než situace okolo splácení řeckého dluhu. Tento fenomén se po nedělním referendu, ve kterém se Řekové vyslovili proti návrhům svých věřitelů, stal ještě diskutovanějším a neustále přilévá další nervozitu zejména na evropské akciové trhy.

Co v létě trápí ekonomiku, aneb jak vše se vším souvisí

10.07.  |  Michala Moravcová

Léto se obecně považuje za okurkové období. Platí to i pro trading, kdy prázdniny snižují počet důležitých ekonomicko-politických událostí. Letos se ale situace vyvíjí překvapivě jinak.

Kudy z řecké mizérie?

09.07.  |  Tomáš Menčík

Politická jednání ohledně situace okolo Řecka vrcholí a akronym „grexit“ bývá čím dál častěji skloňován napříč všemi médii. Ve skutečnosti si však málokdo umí představit, co by v důsledku pro řeckou ekonomiku bankrot Řecka znamenal.

Komoditní vývoj v červnu

08.07.  |  Eva Mahdalová

Řecko se v závěru června neshodlo s ministry financí eurozóny na plánovaném balíku reforem. Vyhrocená situace okolo Řecka nenechala některé komodity chladnými. Svoji stopu na vývoji komodit zanechal i americký dolar.

Výhled pro trh s cukrem

02.07.  |  Eva Mahdalová

Cukr je jednou z nejstarších obchodovaných komodit na světě. V současné době je tato surovina také jednou z nejvíce regulovaných komodit.

Dá se stále ještě vydělat na zlatě?

01.07.  |  Tomáš Menčík

Cena zlata už téměř tři měsíce nevybočila z úzkého pásma 1160 – 1230 dolarů za unci. To při zpětném pohledu nenabízí přílišný potenciál k vysokému zhodnocení v podobných úrovních jako tomu bylo před rokem 2012, kdy cena zlata rostla o desítky procent ročně.

Pozitivní zprávy z Japonska

16.06.  |  Redakce

Alex Treves, manažer pro japonské akcie ve Fidelity Worldwide Investment, komentuje makroekonomický výhled Japonska pro druhé pololetí 2015.

Dluhopisové trhy: pozorujeme začátek růstu výnosů?

12.06.  |  Redakce

Stojaté dluhopisové vody se v posledních dnech nevídaně rozvlnily. Do teď v podstatě jednosměrný pohyb výnosů na nižší úrovně skončil náhle a velkým skokem.

Komoditní vývoj v květnu

09.06.  |  Eva Mahdalová

Na vývoji cen hlavních komoditních skupin se v prvé řadě podílely globálně ekonomické faktory. Svoji stopu na vývoji komodit zanechal i americký dolar.

Bill Gross měl pravdu

05.06.  |  Jiří Šimara

V polovině dubna přišel Bill Gross, jeden z nejuznávanějších investičních guru současnosti, s poměrně šokující předpovědí. Predikoval strmý sestup hodnoty německých dluhopisů, přičemž sázku na jejich pokles označil doslova za životní příležitost.

Vliv pracovního trhu na cenu zlata

03.06.  |  Redakce

Americká míra nezaměstnanosti je pokládána za klíčový faktor, který ovlivňuje cenu zlata. Trhy používají data o pracovních místech jako signál ekonomického zdraví. Nezaměstnanost nepřímo ovlivňuje tuto cenu, záleží však na tom jak US Federální rezervní systém (FED) stanovuje úroveň úrokových sazeb.

Budoucnost penzí: Potřebujeme bič na politiky, říkají experti

28.05.  |  Redakce

Vlastní spoření na penzi je nenahraditelné, podle amerického ekonoma Meira Statmana by mělo být dokonce povinné. Finančně zodpovědně by se ovšem měli v první řadě začít chovat politici. I to zaznělo v debatě, kterou uspořádala CFA Society ve spolupráci s Asociací penzijních společností.

Stříbro: Čínské investice směřují do Magadanu

27.05.  |  Redakce

Již v renesančních dobách zmiňovali tehdejší vědci a vynálezci v čele s Isaacem Newtonem, že je stříbro úzce spojeno s měsíčním svitem a jeho energií, která by se dala využít pro průmyslové účely. Dnes je solární energie stěžejním bodem zájmu nejen východních zemí v čele s Indií, Ruskem a Čínou.
1 2 3 4 5 7 13 19 25

17:21 Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus  |  Patria.cz
16:06 Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s…  |  Patria.cz
15:48 Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze…  |  Patria.cz
15:44 Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání…  |  Patria.cz
13:29 Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy…  |  Patria.cz
11:20 Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice…  |  Patria.cz
11:02 Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce…  |  Patria.cz
09:42 Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností…  |  Patria.cz
09:31 Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024  |  Patria.cz
08:52 Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen…  |  Patria.cz
08:45 Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností  |  Patria.cz
06:03 Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a…  |  Patria.cz
21:19 Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  |  Patria.cz
15:43 BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší…  |  Patria.cz
11:15 BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace  |  Patria.cz
10:44 Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních…  |  Patria.cz
09:49 Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie…  |  Patria.cz
09:23 Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí  |  Patria.cz
08:49 Philip Morris CR vykázal meziročně nižší zisk i tržby.…  |  Patria.cz
08:21 Moody's zhoršila výhled hodnocení úvěrové spolehlivosti ČEZ…  |  Patria.cz
06:23 Proč podle Fidelity čínští investoři milují dluhopisy s…  |  Patria.cz
17:27 Jak správně zdanit příjmy z cenných papírů za rok 2023?  |  Patria.cz
16:22 Akcie a dluhopisy za posledních 150 let  |  Patria.cz
13:55 Ceny kakaa žene neúroda na nové rekordy. Poprvé nad 10…  |  Patria.cz
13:43 Apple pod tlakem, Microsoft jednička v umělé inteligenci?  |  Patria.cz

 
 
reklama