Články, komentáře

Stříbro: Čínské investice směřují do Magadanu

27.05.  |  Redakce

Již v renesančních dobách zmiňovali tehdejší vědci a vynálezci v čele s Isaacem Newtonem, že je stříbro úzce spojeno s měsíčním svitem a jeho energií, která by se dala využít pro průmyslové účely. Dnes je solární energie stěžejním bodem zájmu nejen východních zemí v čele s Indií, Ruskem a Čínou.

Vývoj poptávky a nabídky zlata v prvním čtvrtletí 2015

22.05.  |  Petr Habiger

Podle dat Světové rady pro zlato (WGC) klesla celosvětová poptávka po zlatě v prvním čtvrtletí letošního roku o 11 tun v porovnání se stejným obdobím v loňském roce. Pokles tedy činí 1 % na celkových 1 079,3 tuny. V sektoru šperkařství růst poptávky v Indii, Spojených státech a Asii dorovnával propad v Číně, Turecku, Rusku a střední Evropě. Výsledkem bylo meziroční celosvětové snížení poptávky v sektoru šperkařství o 3 % na celkových 600,8 tuny.

V USA se začnou navyšovat úrokové sazby. Kdy?

21.05.  |  Jiří Šimara

Bankéři ze San Francisco Fed zpochybnili oficiální data ohledně vývoje amerického HDP za první kvartál letošního roku. Zatímco vládou reportovaný údaj signalizoval pouze 0,2% mezikvartální růst, San Francisco Fed odhaduje až 1,8% mezikvartální posílení ekonomiky.

1,1 biliónu dolarů hotovosti

18.05.  |  Tomáš Menčík

Tolik peněz má na účtu 50 největších amerických firem. Pokud bychom to číslo rozšířili na všechny nefinanční americké firmy, z 1,1 biliónu by se stalo 1,7 biliónu.

Trh dluhopisů mění charakter

14.05.  |  Michala Moravcová

V poslední třetině dubna se zásadně změnil charakter trhu se státními dluhopisy. Pro tento tržní segment byly dlouhodobě charakteristické vysoké ceny a nízké výnosy hlavně díky programům kvantitativního uvolňování centrálních bank, které vytvářely a v případě eurozóny nebo Japonska i stále tvoří velkou část poptávky po těchto aktivech.

Důvěra ve fondy roste

13.05.  |  Redakce

K 31. 3. 2015 bylo v domácích a zahraničních fondech nabízených v České republice zainvestováno 361,49 miliard korun. Investice do fondů zaznamenaly historickou úroveň a přibližují české domácnosti standardu zemí západní Evropy s cílem uchování hodnoty majetku prostřednictvím investování.

Kaňka na výsledcích Tesla Motors

11.05.  |  Jiří Šimara

Své výsledky hospodaření za uplynulý kvartál už zveřejnila i automobilka Tesla Motors, která je zejména díky svému excentrickému řediteli a největšímu akcionáři v jedné osobě Elonem Muskem velmi dobře známá i českým investorům.

Cena železné rudy po 4 letech roste. Připsala si 27 procent

07.05.  |  Michala Moravcová

Neuvěřitelný cenový výkon železné rudy za poslední měsíc dal býkům naději, že by se mohli vrátit po 4 letech do hry. Cena železa v průběhu měsíce dubna posílila o 27 procent poté, co si sáhla na 10letá minima na úrovni 46,70 USD za tunu.

Funguje „Sell in may and go away“?

06.05.  |  Eva Mahdalová

Uvolněná měnová politika nenechává akcie chladnými. Například velmi dobře se v prvním čtvrtletí tohoto roku dařilo evropským akciím, jelikož společnosti včetně SAP a Actelion vykázaly lepší výsledky, než se očekávalo.

Výsledky bank překvapily nejednoho investora

30.04.  |  Redakce

Výsledková sezóna za první kvartál roku 2015 se pomalu chýlí ke svému konci. Většina tržní kapitalizace amerického indexu S&P 500 už do svých účetních knih nechala nahlédnout.

Výhody a nevýhody komoditních spreadů

24.04.  |  Redakce

V předchozích textech jsme si osvětlili problematiku obchodování s komoditními spready, zejména pak principy, na nichž je výsledný zisk založen. Tentokrát navážeme a rozebereme si výhody spreadů, které z těchto principů vyplývají.

Řecko dál hraje svou velmi nebezpečnou hru

24.04.  |  Jiří Šimara

Pokud se mluví o problémech Řecka, tak to nejsou nějaké nepodstatné, interní neduhy, se kterými se tento středomořský stát potýká. Vzhledem ke společné měně euro, kterou Řecko sdílí s mnoha vyspělými evropskými státy, má tento problém daleký přesah. To je důvod neustálých a stále se dokola opakujících vyjednávání a schůzek zabývajících se problematikou řeckého zadlužení.

Důvěra v hospodářský růst je na nejvyšší úrovni v Japonsku

21.04.  |  Redakce

V japonských podnicích za posledních 12 měsíců vzrostla důvěra v hospodářský růst nejvíce z celého světa. To je nejdůležitější výsledek nedávného průzkumu „A Micro View on Macro Divergence", jehož se zúčastnilo celkem 159 akciových a investičních analytiků společnosti Fidelity Worldwide Investment. Anketa vznikla na základě rozhovorů analytiků s nejvyššími manažery v jednotlivých podnicích. Investiční experti Fidelity absolvují takových jednání ročně přibližně 17 tisíc.

Ruskému rublu se letos daří

17.04.  |  Michala Moravcová

Ruský rubl se po špatném loňském roku, kdy utržil rozsáhlé ztráty, staví opět na nohy. Loni oslabil vůči americkému dolaru (USD/RUB) o více než 120 procent.

Portfolio dluhu USA: Kam s ním?

15.04.  |  Jaroslav Křůpala

Cena zlata se v závěru minulého týdne dostala těsně pod hranici 1200 dolarů, a stačilo k tomu vyjádření úředníků FEDu, kteří vydali doporučení směrem k vedení, aby došlo ke zvýšení úrokových sazeb v červnu tohoto roku.

V USA netěží polovina ropných souprav

10.04.  |  Petr Habiger

Poslední čtyři roky ukázaly nejrychlejší rozšíření produkce ropy v historii Spojených států. Důvodem je především zavedení horizontálních vrtů skrz břidlicové skály.

Co investorům přinese výsledková sezóna?

09.04.  |  Tomáš Menčík

Ve středu oficiálně začala další výsledková sezóna v USA. Několik firem sice již čísla zveřejnilo, ale právě Alcoa je považována za ostrý start. 1. kvartál byl dalším v řadě s velmi silným dolarem, což je negativní pro americké firmy.

Komoditní vývoj v březnu

08.04.  |  Eva Mahdalová

Na vývoji cen hlavních komoditních skupin se podílely především globálně ekonomické faktory. Sekundární vliv na vývoj komodit měl na svědomí i americký dolar.

Ačkoliv Řecku docházejí peníze, dohoda s věřiteli je v nedohlednu

03.04.  |  Michala Moravcová

Ani po několika aktivních jednáních mezi Řeckem a věřiteli nedošlo ke vzájemnému konsenzu. I když byl záchranný program prodloužen do konce června, výplata 7,2 miliardy eur zůstává pro Atény stále uzamčena a podmíněna zavedením reforem. Podle agentury Reuters dojdou Aténám peníze již 20. dubna, proto by se jednání měla urychlit.

Obavy z přehřátí amerického akciového trhu nejsou opodstatněné

01.04.  |  Redakce

V minulých letech překonával výkon amerických akcií ostatní důležité trhy. Od poklesu v roce 2009 se hodnota indexu S&P 500 více než ztrojnásobila. Dobré výsledky odrážejí nejen oživení americké ekonomiky, kterou pohánějí zisky společností, ale rovněž lepší nálada investorů způsobená bezprecedentním uvolněním měnové politiky Federálního rezervního systému.

Které evropské akcie jsou vhodné na doplnění portfolia?

31.03.  |  Peter Garnry

Diverzifikace je důležitým nástrojem každého akciového portfolia. Nabízíme proto výběr z evropských akcií, které by mohly obohatit investiční portfolio. Jsou mezi nimi například akcie British Telecom, Henkel anebo Unilever.

Nový obr v potravinářství může spustit konsolidaci celého sektoru

30.03.  |  Jiří Šimara

Ve Spojených státech dojde ke spojení dvou dominantních hráčů na tamním trhu s potravinami. Řeč je o fúzi Kraft Foods a Heinz, za níž stojí známý investor Warren Buffett spolu s brazilským fondem 3G Capital.

Peníze míří z eurozóny ven

27.03.  |  Petr Habiger

Investoři otočili kormidlem o 180° a kapitál namířili z Evropy ven. Hlavní trend je v současnosti z eura do dolaru a dalších zemí „bezpečných“ měn, jako jsou Dánsko nebo Švýcarsko. Společná evropská měna klesla za uplynulých dvanáct měsíců proti americkému dolaru o 20 %. Euro se díky tomuto poklesu dotklo 12letého minima proti USD a zároveň se přiblížilo na dostřel parity.

Kdy bude yuan rezervní měnou a čínské banky součástí LBMA?

25.03.  |  Redakce

Čína je zase o krok blíže k získání zvláštního postavení na měnovém trhu a nejen na něm. Čína se snaží o začlenění yuanu do systému rezervních měn Mezinárodního měnového fondu, a tím by se yuan zařadil po bok amerického dolaru, eura, jenu a britské libry. Na nedělním fóru prezentoval guvernér čínské centrální banky Čou Siao-čchuan připravenost yuanu na začlenění měny do mezinárodních rezerv. A jaká je reakce ze strany MMF?

COT: Úprk komodit se před zasedáním FOMC stal naléhavějším

24.03.  |  Ole Hansen

I v týdnu ukončeném 17. březnem omezily investiční fondy své rostoucí tendence, jak se děje už po čtyři týdny po sobě v očekávání jednání FOMC. Čistá dlouhá pozice spadla o 60 % na několikaleté minimum 132 000 položek. V roce 2008, v nejhlubší ekonomické krizi po kolapsu firmy Lehman, klesly komodity na 250 000.

Největší letošní zklamání? Ekonomický vývoj v USA

18.03.  |  Jiří Šimara

Není ani zdaleka přehnané říci, že globální ekonomický růst v loňském roce byl tažen velmi robustním oživením v USA. Tamní ekonomika za razantní podpory extrémně uvolněné měnové politiky přidala 2,4 % (meziroční navýšení HDP očištěné o inflaci), což byl zdejší nejvyšší zaznamenaný růst od roku 2010. V letošním roce by mělo tempo růstu ekonomiky zrychlit až na 3 %.

Globální dluhy - kam až vyrostou?

17.03.  |  Eva Mahdalová

Bobtnající vládní dluh ve vyspělých ekonomikách kompenzuje snižování zadluženosti soukromého sektoru. Rostoucí státní dluhy byly významnou příčinou expanze globálního dluhu od roku 2007.

Alibaba investuje, ale pomalu

16.03.  |  Tomáš Menčík

Velmi dlouho očekávanou událostí byl v minulém roce primární úpis akcií společnosti Alibaba, která operuje na poli internetového obchodování. Čínský gigant se díky tomuto kroku zapsal do historie akciového trhu jako doposud největší IPO v dějinách.

Síla USD přináší riziko destabilizace světových trhů

12.03.  |  John Hardy

Zotavování dolaru včera místy narušilo oslabení chuti riskovat. Významným, pokud ne přímo hlavním, motorem je jasná a neustávající síla amerického dolaru, která v tuto chvíli svým tempem hrozí destabilizací světových trhů.

Americká data a silný dolar přivedly zlato na 1160 dolarů

11.03.  |  Redakce

Zlato se na začátku tohoto týdne ustálilo na úrovni 1160 dolarů po poklesu ceny evropských akcií a zároveň po ukončení dolarové rallye, která nastartovala svůj strmý vzestup po pátečních amerických datech o pracovních místech, a posílily se tak debaty a očekávání, zda Fed bude zvyšovat úrokové sazby již v létě tohoto roku.

Druhy obchodů s komoditními spready

10.03.  |  Redakce

V předcházejícím článku jsme si představili netradiční způsob obchodování – spekulování na komoditní spready a jeho základní charakteristiky. V následujících řádcích si obchody podrobněji rozdělíme.

Komoditní vývoj v únoru

09.03.  |  Redakce

Komodity si v únoru prošly prostopášným vývojem. Patrně nejvíce se tento jev odrážel na ceně ropy, která se stala nástrojem hry mezi produkcí a poptávkou.

Německá burza drtí zbytek světa

06.03.  |  Tomáš Menčík

Německý akciový index DAX v roce 2015 vede nad americkým S&P 500 16:1. To nejsou body ani góly, ale procentní výkonnost jednotlivých indexů. Takový rozdíl ve výkonnosti by se v minulosti hledal jen těžko a co víc, vedení se může ještě zvyšovat. Hlavním důvodem takového rozdílu a optimismu do budoucna jsou rizika.

NASDAQ po 15 letech opět u hranice 5 000 bodů. Co se od té doby změnilo?

05.03.  |  Michala Moravcová

Americký technologický akciový index Nasdaq se prvně od března roku 2000 přibližuje ke kulaté hodnotě 5 000 bodů a svým historickým maximům 5 132,52 bodu, kterých docílil na vrcholu internetové (dot-com) bubliny v březnu 2000.

Od Fortuny čekejme solidní čísla

04.03.  |  Jiří Šimara

Firma zveřejní své výsledky hospodaření za uplynulý rok již tento čtvrtek. Sázková kancelář by měla opět vykázat velmi silný nárůst objemu přijatých sázek, na čemž by se měly podílet všechny trhy, kde společnosti působí. Tedy Česká republika, Slovensko i Polsko. Konkrétně očekávám navýšení sázek o 19 % y/y na 677 mil. EUR. Podrobné odhady výsledků zachycuje níže uvedená tabulka.

240 miliard EUR: Co za tuto finanční pomoc nabídne Řecko?

26.02.  |  Redakce

Zlato testuje hranici 1200 dolarů za unci a investoři i nadále budou sledovat vývoj finanční krize v Řecku, která nebere konce.

Spotřeba kávy v příštích letech poroste, zásoby se ztenčí

25.02.  |  Petr Habiger

Mezinárodní organizace pro kávu (IOC) uvedla, že v následujících pěti letech by mohla vzrůst celosvětová spotřeba kávy o 25 procent. Podle výkonného ředitele organizace Roberia Silvy roste spotřeba kávy v Indii, Číně a Latinské Americe.

Co je komoditní spread?

24.02.  |  Redakce

Obchodování s komoditními spready je nástrojem profesionálních obchodníků a velkých fondů. Komoditní spready jsou velmi zajímavým nástrojem, jenž je charakteristický nedostatkem informací, ale na druhé straně velkým potenciálem zisku. Mohli bychom říci, že se jedná o staré zapomenuté umění. Články této sekce budou postupně odkrývat základní charakteristiky a mechanismy obchodování s tímto královským nástrojem obchodníků.

Řecko – bouře ve sklenici vody

19.02.  |  Tomáš Menčík

V posledních dnech se plní stránky novin možným odchodem Řecka z eurozóny. Jeden názorový proud, nutno podotknout ten minoritní, hlásá obavy, že by to mohlo vést k rozpadu eurozóny.

Kde jsou peníze ze záchranného balíčku pro Řecko

18.02.  |  Michala Moravcová

Nový řecký ministr financí Janis Varufakis o víkendu pro německý týdeník Der Spiegel uvedl, že finanční zdroje ze záchranných balíčků primárně pomohly zahraničním bankám a ne řecké ekonomice. Podle jeho slov až 90 procent financí ze záchranného programu do země nikdy nedorazilo a zmizelo v „černé díře“ německých a francouzských bank. Pravil, že Němci by si měli uvědomit, že svými půjčkami nepomáhali Řecku, ale bankám.

Vývoj poptávky a nabídky zlata v roce 2014

17.02.  |  Petr Habiger

Údaje Světové rady pro zlato (WGC) ukázaly oslabení loňské poptávky po zlatě na dvou důležitých trzích, kterými je Čína a Indie. Celosvětová poptávka po žlutém kovu v roce 2014 dosáhla 3 924 tun ve srovnání s rokem 2013, kdy byla v úrovni 4 088 tun. Přesto poslední čtvrtletí 2014 bylo ve znamení růstu spotřeby, který byl 6 procent vůči stejnému období 2013. Podle Marcuse Grupa, ředitele investiční strategie WGC, byl tak loňský rok rokem stabilizace.

Vedení Tesla Motors své akcionáře znovu zklamalo

16.02.  |  Jiří Šimara

Výsledky hospodaření za uplynulý kvartál akcionáře firmy příliš nepotěšily. Hned na úrovni celkových výnosů jde vidět zklamání, když bylo dosaženo pouze 1,1 mld. USD oproti odhadovaným 1,2 mld. USD. Nižší než očekávané výnosy se následně podepsaly i na jednotlivých úrovních zisku, přičemž celkově byla za 4Q reportována čistá ztráta 16 mil. USD. Trh přitom očekával dosažení poměrně solidního zisku.

Emerging Markets, hodně muziky za málo peněz

13.02.  |  Eva Mahdalová

Rozvíjející se trhy jsou známé tím, že pohyby na nich jsou jako na horské dráze. Nicméně v tomto roce směřují k růstu a tím by mohly ještě letos porazit akciový trh USA. Klesající ceny ropy a silný dolar znamenaly v minulosti pro rozvíjející se trhy velký problém.

AKAT ČR: Rekordní rok pro fondy kolektivního investování

12.02.  |  Redakce

Asociace pro kapitálový trh (AKAT) dnes zveřejnila informace o vývoji asset managementu, kolektivního investování a custody za celý rok 2014 a ve čtvrtém čtvrtletí 2014. Celkový objem majetku, investovaný přes členy asociace do investičních nástrojů, dosahoval k 31. 12. 2014 výše 1,103 bilionu korun.

Greenspan: Řecko bude muset eurozónu opustit

11.02.  |  Redakce

Pátečnímu rally, vyvolanému silnými daty pracovních míst USA, z kraje nového týdne odzvonilo. Zlato v pondělí vzrostlo v průměru o 8 dolarů za unci, odrazilo se od třítýdenního nízkého hitu v předchozí páteční relaci, a to z důvodu poklesu dolaru. Zároveň evropské akcie utrpěly slabšími údaji z čínské ekonomiky, a v neposlední řadě se v ceně projevují jisté obavy spojené se situací v Řecku, kdy Atény stále zastávají svůj odmítavý postoj k mezinárodnímu záchrannému programu.

Komoditní vývoj v lednu

10.02.  |  Eva Mahdalová

Se zpomalující ekonomikou Evropy a Číny se investoři odklonily od komodit nejvíce za posledních šest let a ceny základních surovin prudce propadly. Mezi výjimky patřilo zlato.

Zámořská výsledková sezóna v poločase. Co zatím přinesla?

06.02.  |  Jiří Šimara

Výsledková sezóna v USA je zhruba ve své polovině, přičemž v rámci indexu S&P 500 reportovalo svá čísla již 225 firem tvořících více než 60 % tržní kapitalizace tohoto indexu. Mezi současné hlavní faktory ovlivňující výsledky hospodaření mnoha firem a zejména jejich výhledy do budoucích období patří nízké ceny ropy, silný dolar a také tradiční téma vývoje globální ekonomiky.

Nejlepší a nejhorší akcie indexu S&P 500

05.02.  |  Redakce

Od začátku roku se americký index S&P 500 drží v bočním trendu a konsoliduje mezi hodnotami 1980 - 2060.

Jak za den přijít o 850 miliard korun

29.01.  |  Tomáš Menčík

850 miliard korun, neboli 35 miliard amerických dolarů je suma, o kterou se snížila hodnota společnosti Microsoft během jediného dne po zveřejnění výsledků hospodaření za 4. čtvrtletí roku 2014. 35 miliard dolarů odpovídá poklesu o 10 %, nejvíce za poslední rok a půl. A to všechno bez výraznějších negativních zpráv.

Proč jsou bohatí lidé stále bohatí i v dobách recese?

28.01.  |  Redakce

Jak už to většinou bývá zvykem, velmi bohatí lidé si pořizují velmi drahé rezidence. Avšak pravdou zůstává, že jejich veškeré bohatství není situované právě v jejich primárních nemovitostech určených pro život.

Komodity v roce 2015

27.01.  |  Michala Moravcová

Rok 2014 většině komodit nepřál. V grafu níže vidíme přehled výkonů komodit v loňském roce. Na prvním místě se bezesporu umístila káva se ziskem více než 50 procent. Na druhém místě je dobytek neboli maso, pak nikl, kakao, hliník a pomerančový džus. Všechny ostatní komody byly loni v mínusu v čele s ropou, plynem a bavlnou.

Komodity jsou nejlevnější od roku 2009

26.01.  |  Petr Habiger

Se zpomalující ekonomikou Evropy a Číny se investoři odklonily od komodit nejvíce za posledních šest let.

ECB: Zahájí program QE již tento týden?

21.01.  |  Jaroslav Křůpala

Spíše ne! Dle našeho názoru vyčká ECB až na okamžik po volbách v Řecku. To je aktuálně považováno za bolestivý článek EU. Avšak to, že začíná evropský vlak vjíždět do stanice "Tiskárna", je zcela jasné a nezpochybnitelné.

Jak se jednoduše stát vlastníkem Ferrari?

19.01.  |  Jiří Šimara

Ne, nejedná se o návod na rychlé zbohatnutí či tip na výhodnou koupi tohoto italského supersportu. Vlastníkem Ferrari, automobilky Ferrari, se ale nejspíše již brzy může stát prakticky kdokoliv. Stačí si jen koupit její akcie.

ECB mění nastavení rizik kvantitativního uvolňování

16.01.  |  Petr Habiger

V Evropské centrální bance probíhají v současné době přípravy na nákup cenných papírů v hodnotě 500 miliard euro a na stole leží několik variant, jak toto další kvantitativní uvolňování bude probíhat.

Zlato a stříbro je pro zájemce o nákup stále přitažlivé

15.01.  |  Redakce

Hedgeové fondy a správci aktiv snížili kombinované expozice vůči 24 US obchodovaným komoditám o 1,3 % na 891 000 lotů futures a opcí během týdne končícího 6. lednem. Byl to čtvrtý týdenní pokles v řadě a pro změnu se netýkal energií ale obilovin, které ho spustily.

Kdy se zastaví pokles ceny ropy?

13.01.  |  Boris Tomčiak

Cena ropy WTI propadla za poslední rok o přibližně 50 procent na 47 USD za barel a momentálně se nachází na nejnižší úrovni od dubna 2009. Nicméně pokles stále nezaznamenal intenzitu dosaženou po finanční krizi v roce 2008. Tehdy ropa oslabila v průběhu pěti měsíců z historického maxima 147 USD na 36 USD za barel.

USA - prozatím vítěz současného ekonomického vývoje

12.01.  |  Petr Habiger

Ekonomice Spojených států se daří. Důkazem toho je například i rychle posilující dolar. Americká měna proti hlavním světovým měnám, měřená dolar indexem, roste sedmý měsíc v řadě a za tuto dobu zhodnotila téměř o 15 procent. Hodnota indexu se již dostala na úroveň z listopadu roku 2003.

Komoditní vývoj v prosinci

08.01.  |  Boris Tomčiak

V prosinci pokračoval propad komoditních indexů. Pod silným prodejním tlakem byla zejména ropa, jejíž současná nabídka na trhu je obrovská. Nedařilo se ani kovům v důsledku informací o ochabování hospodářského růstu v Číně. Spekulace o vysoké produkci srážejí cenu kávy. Naopak mírně podražily obilniny a olejniny.

Biotechnologie neztratí svou dynamiku ani v roce 2015

06.01.  |  Redakce

Pro některé investory je tento sektor bublina, pro jiné hodnotná investice. Ano, řeč je o biotechnologických společnostech, které nevykazují jedinou známku zpomalení růstu cen akcií.

Řecká tragédie trhy příliš nezajímá

05.01.  |  Jiří Šimara

Další řecké vládě nebylo souzeno projít celým funkčním obdobím. Antonis Samaras, dosavadní premiér země, prohrál tříkolový boj o zvolení nového prezidenta země, což dle řecké ústavy musí vyústit v rozpuštění stávajícího parlamentu a vypsání nových parlamentních voleb. Země se tak opět dostává do prostředí bezvládí a znovu vyvstávají nejistoty nad jejím dalším směřováním.

Čekají bitcoin zlaté časy?

19.12.  |  Petr Habiger

Technologická firma Microsoft udělal krok směrem k virtuální měně bitcoin, který může znamenat zásadní zlom v dalším rozšíření této virtuální měny.

Komu vyhlásil kartel OPEC cenovou válku?

18.12.  |  Redakce

Od poloviny toho roku jsme svědky výprodejů na ropě, které jsme mohli spatřit naposledy během globální finanční krize v roce 2009. Za poslední půl rok se cena ropy WTI propadla o 49,4 % na 54,51 dolarů za barel.

Ropa versus zlato: Komodity pod tlakem týdenních dat

16.12.  |  Redakce

Byla to velmi zajímavá podívaná. Řeč je o týdenním vývoji ceny zlata jak na mezinárodních tak na domácích trzích. Cena zlata vystoupala do výše 1 238 dolarů za unci a na konci týdne uzavírala na 1 222,6 dolarech, což je 2,5% rozdíl.

V Řecku se chystají prezidentské volby, tamní akcie prudce oslabují

12.12.  |  Michala Moravcová

Řecko se opět po dvou letech stává středobodem zájmu investorů. Důvodem je šokující oznámení tamního premiéra Antonise Samarase, který přesunul termín prezidentských voleb z února 2015 na tento měsíc.

Co chystá Evropská centrální banka?

09.12.  |  Jiří Šimara

Ekonomika v eurozóně se již čtvrtým rokem potácí mezi recesí a anemickým růstem, který v žádném z posledních 14 kvartálů nebyl vyšší než 0,3 % q/q. Neuspokojivý ekonomický vývoj se podepisuje i na trhu práce, přičemž nezaměstnanost vzrostla z předkrizových 7,2 % až na současných 11,5 %.

Komoditní vývoj v listopadu

08.12.  |  Redakce

Zlato si za měsíc listopad prošlo dramatickým vývojem. Cena zlata dokázala propadnout na minima z roku 2010 k úrovni 1132 USD za unci. Podle údajů agentury Bloomberg se množství zlata drženého burzovně obchodovanými produkty (ETF, ETC) snížilo na 1643,4 tuny, což je nejnižší stav od konce srpna 2009.

Švýcarské NE vyvolalo propad cen komodit

03.12.  |  Redakce

Švýcaři se v referendu rozhodli pro NE! Ať už tomu bylo v důsledku nebývale rozsáhlé zastrašovací kampaně ze strany Švýcarské národní banky, nebo z domnění většiny obyvatel že švýcarské zlato je bezpečněji uloženo v zahraničí, rozhodli se Švýcaři pro jednoznačné odmítnutí, které by donutilo SNB držet 20 % svých rezerv ve zlatě na domácím území.

Druhé pololetí letošního roku komoditám nepřeje

28.11.  |  Michala Moravcová

Jeden z nejznámějších komoditních indexů, jenž sestavuje společnost Thomson Reuters, označován zkratkou CRB má za sebou 5 ztrátových měsíců. Jde tak o druhý nejdelší časový interval propadu cen komodit od vypuknutí finanční krize.

Zvedne OPEC cenu ropy?

27.11.  |  Tomáš Menčík

Do Vídně se sjedou nejvyšší představitelé ropných zemí OPEC k pravidelnému zasedání. To by nebylo nic tak zajímavého, kdyby nebyla cena ropy Brent pod 80 USD za barel, tedy 30 % pod letošními maximy. Dobré pro peněženky spotřebitelů, špatné pro samotné těžaře. Budou konat?

Nižší úrokové sazby v Číně versus silný dolar

26.11.  |  Jaroslav Křůpala

Výsledkem tohoto vztahu je zakotvení ceny zlata těsně pod úrovní 1200 dolarů. Koncem minulého týdne došlo k nečekané události, kdy Čína snížila úrokové sazby a zintenzivnila tak úsilí o podporu této druhé největší světové ekonomiky. Trhy zareagovaly vyšší poptávkou po komoditních kovech, jejichž cenový nárůst částečně narušily až pondělní výsledky silnějšího dolaru.

USA o krok blíže k růstu úrokových sazeb

25.11.  |  Redakce

Spojeným státům se ekonomicky stále daří. Ačkoliv předstihové indikátory z výrobního sektoru, které v průběhu října přišly, byly zejména v důsledku slabších nových objednávek nižší než očekávání, stále zůstávají výrazně nad 50 body (dokonce výrazně nad 55 body), tj. jasně v pásmu (rychlého) růstu.

Zima se blíží, cena plynu roste

21.11.  |  Michala Moravcová

Ačkoliv cena ropy stále nenašla své dno a pokračuje ve výprodeji, během něhož od července oslabila o 25 procent, zemní plyn odstartoval zimní sezónu v plném proudu a na rozdíl od ropy jeho cena od konce října signifikantně roste.

Výsledková sezóna na pražské burze

19.11.  |  Jiří Šimara

Již tradičně byla na konci října odstartována výsledková sezóna firem obchodovaných na pražské burze. Své hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí dosud zveřejnily společnosti jako ČEZ, Unipetrol, Erste Group, CME, Komerční banka či Fortuna.

Akciový trh stojí na počátku úrodného období

18.11.  |  Petr Habiger

Podle průzkumu společnosti Yardeni Research Inc je období průběžných voleb v USA, které se konají dva roky po prezidentských volbách, pro americké akcie jedním z nejvýživnějších částí roku.

Zapomeňte na kybernetické pondělí, je tu čínský den nezadaných

13.11.  |  Tomáš Menčík

Dne 11. 11. proběhla v čínských internetových obchodech nakupovací mánie. Již minulý rok se stal dnem největších internetových nákupů na světě.

Draghi se znovu ujímá vlády

12.11.  |  Jiří Šimara

Jestli si něco vzít z nedávné tiskové konference guvernéra ECB, pak to, že je „Super Mario“ opět pánem situace. Za zhruba dvě hodiny trvající exhibici stihl Draghi snad pětkrát zdůraznit, že mezi všemi členy Rady guvernérů panuje názorová jednota ohledně dalšího směřování monetární politiky centrální banky.

Příznivé vyhlídky pro japonské akcie

11.11.  |  Redakce

Japonské akcie na rozhraní října a listopadu výrazně posílily. Index TOPIX vzrostl za jediný den o 4,3 procenta a během celého týdne o 7,4 procenta. Hlavním důvodem razantního růstu bylo oznámení o realokačních plánech státního penzijního fondu, který tak chce výrazně posílit hodnotu japonských akcií.

Komoditní vývoj v říjnu

10.11.  |  Boris Tomčiak

Zlato počátkem měsíce posílilo ze svých letošních minim. Šlo o největší růst od června. Za pohybem stály spekulace, že zpomalení globálního růstu oddálí rozhodnutí amerického FEDu zvýšit úrokové sazby.

Fenomén biotechnologie

06.11.  |  Redakce

Biotechnologie se zakládají na technologickém využití poznatků z biologie. Jedná se o využití chemických procesů, které nejsou cizí lidským buňkám. Tato věda má široké uplatnění a to zejména v medicíně, zemědělství, potravinářství. Vyvinuté technologie a produkty nám pomáhají zlepšovat každodenní život.

Rusko čekají těžké časy

03.11.  |  Petr Habiger

Ruský rubl zaznamenal během čtvrtečního obchodování (30. 10. 2014) největší jednodenní nárůst proti americkému dolaru za posledních téměř šest let. Investoři očekávají, že centrální banka pravděpodobně přijme velmi přísná opatření, aby měnu upevnila.

Bláznivé investice firmy Amazon děsí akcionáře

29.10.  |  Tomáš Menčík

Jeff Bezos, generální ředitel firmy Amazon, se buď zbláznil, nebo je génius a vizionář. Jinak nelze nazvat masivní investice, které management provádí už 4. čtvrtletí v řadě.

Nad Tescem se stahují černá mračna

27.10.  |  Jiří Šimara

Supermarket Tesco, který je s tržní kapitalizací 14 miliard GBP největším maloobchodním řetězcem ve Velké Británii, důvěrně zná i český spotřebitel. Již v září tohoto roku jsme mohli v novinách narazit na zprávu o účetním skandálu, který, jak už to tak bohužel bývá, investory velmi nemile překvapil.

ECB zveřejní v neděli výsledky stress-tesů evropský bank

24.10.  |  Michala Moravcová

Evropské banky se tento týden dozví výsledky své zdravotní prohlídky, když Evropský bankovní úřad (European Banking Authority) (EBA) a Evropská centrální banka (ECB) zveřejní dva nezávislé výsledky zdravotní způsobilosti evropských finančních institucí.

Stane se Asie konkurencí pro londýnský trh zlata?

21.10.  |  Petr Habiger

Londýn ovládal trh s fyzickým zlatem více než 300 let. Město se tak pyšní mnoha trezory, z nichž jeden leží i pod národní Bank of England s aktuální zásobou zlata 7 500 tun.

Řecko opět středobodem pozornosti

20.10.  |  Michala Moravcová

Řecko se opět stává středobodem pozornosti investorů a zaujímá první místo v jejich hledáčku, když chtějí něco prodat ze svého portfolia.

Ruská ekonomika má a bude mít problémy

16.10.  |  Tomáš Menčík

Nejdříve si připomeňme pár základních faktů ohledně této páté největší ekonomiky světa. Ruská ekonomika je zcela závislá na vývozu energetických surovin. Ropa a zemní plyn tvoří okolo poloviny příjmů státního rozpočtu.

Společnosti v USA se vrací k investicím

13.10.  |  Petr Habiger

Americké firmy začínají opět investovat do obnovy starého a pořízení nového fyzického majetku. Postupně se tak odklání od zpětného odkupu vlastních akcií a vyplácení dividend.

Prožije eurozóna britský sen?

10.10.  |  Michala Moravcová

Německo, největší ekonomika eurozóny, zveřejnilo tento týden šokující data průmyslové produkce, která v srpnu meziměsíčně klesla až o 4 procenta, přičemž se očekávalo jenom 1,4 procentní oslabení.

Komoditní vývoj v září

09.10.  |  Boris Tomčiak

Komoditní index RICI oslabil v září o sedm procent. Důvodem je zejména vysoká produkce a růst zásob klíčových surovin, jako jsou ropa a obilniny. Poptávka po komoditách ze strany spekulantů a investorů je nízká. Inflace ve světě je minimální, takže se v současnosti nevyplácí držet reálná aktiva.

Kdy najde ropa své dno?

08.10.  |  Jiří Šimara

Ceny ropy nadále klesají, přičemž severomořský Brent zaznamenal již čtyři ztrátové seance v řadě a nyní se pohybuje na ceně 92 USD za barel.

USA dohnaly Saudskou Arábii v ropných ekvivalentech

06.10.  |  Petr Habiger

Produkce ropy v USA velmi silně a poměrně rychle proměnila globální odvětví energetiky. Spojené státy dohání Saudskou Arábii a brzy se stanou největším světovým producentem zkapalněných ropných ekvivalentů.

Září drahým kovům nepřálo

02.10.  |  Michala Moravcová

Cena zlata se poslední zářijový den přiblížila o krůček blíže k číslu 1 200 USD za trojskou unci, když se na konci měsíce a třetího čtvrtletí nacházela na úrovni 1 204 USD.

Čtvrteční zasedání ECB: QE se rozjede a zlato poroste

01.10.  |  Redakce

Horská jízda ceny zlata pokračovala i v minulém týdnu a dosáhla až na hranici 1207 dolarů/unci. Obavy z omezování těžby však cenu zlata drží na vyšších úrovních a žlutý kov v pátek uzavíral na hladině 1218 dolarů. Což je stále hluboko pod odhadovanými výrobními náklady hlavních těžařských společností.

REITs: Alternativa k přímému investování do nemovitostí

25.09.  |  Jiří Šimara

Ne každý investor si může dovolit pořídit nemovitost za účelem pozdějšího pronájmu. V USA proto v 60. letech vznikly tzv. REITs (Real Estate Investment Trusts neboli Investiční Realitní Trusty). Jsou obdobou podílových fondů, nicméně namísto do akcií či dluhopisů investují většinu zdrojů přímo do nemovitostí, případně cenných papírů na ně navázaných.

Dividendový výnos bude i nadále stoupat

24.09.  |  Redakce

Dividendově silné akcie nabízejí s výhledem na běžné výnosy dobrou alternativu k dluhopisům. V roce 2013 byly celosvětově vyplaceny investorům dividendy ve výši zhruba 1170 miliard dolarů, což představuje přibližně 30 % německého hrubého domácího produktu.

Stříbro sklouzlo pod 18 dolarů. Minimum dráždí investory

23.09.  |  Redakce

Zlato sklouzlo od minulého týdne na nejnižší hodnotu od začátku ledna a stříbro se propadlo dokonce na svoje čtyřleté minimum, a to jako důsledek tržních spekulací, že USA rozjede proces "utahování opasků", dříve než se očekávalo, za přispění prodeje drahých kovů, zejména v papírové podobě (největší ETF fond SPDR Gold Trust se propadl o 7,78 tun na aktuálních 776,44 tun).

Velká zlatá hra: dočkají se investoři dalšího propadu?

16.09.  |  Redakce

Žlutý kov dopadl v pátek 12. září na své osmiměsíční minimum jako důsledek nedostatečné investiční poptávky po zlatých Futures, a z důvodu jejich odprodeje. Za celý minulý týden ztratil žlutý kov 3,1%, což je jeho největší týdenní pokles od května. Ovlivňují ho především obavy z dřívějšího, avšak očekávaného, zvýšení sazeb ze strany Federálního rezervního systému.

Dlouho očekávané IPO Alibaby je tady

15.09.  |  Tomáš Menčík

Největší, nejhonosnější, nejočekávanější. To jsou přívlastky, kterými se veřejná nabídka internetové společnosti Alibaba může chlubit.

Kvantitativní uvolňování podle ECB

12.09.  |  Petr Habiger

Evropská centrální banka (ECB) minulý čtvrtek (4. 9. 2014) oznámila nový program týkající se kvantitativního uvolňování.
1 2 3 4 5 6 7 13 19 25

17:18 Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002.…  |  Patria.cz
16:37 Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na…  |  Patria.cz
13:24 Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne…  |  Patria.cz
13:24 Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?  |  Patria.cz
12:48 Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu…  |  Patria.cz
11:24 Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil…  |  Patria.cz
09:25 Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020.…  |  Patria.cz
09:07 Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému…  |  Patria.cz
06:03 Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky  |  Patria.cz
17:45 Růst cen akcií a cena za riziko  |  Patria.cz
15:59 Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o…  |  Patria.cz
15:48 Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali…  |  Patria.cz
15:20 Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by…  |  Patria.cz
12:56 Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity  |  Patria.cz
11:52 Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI…  |  Patria.cz
09:54 Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic  |  Patria.cz
09:05 Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?  |  Patria.cz
08:45 EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI  |  Patria.cz
06:40 Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá…  |  Patria.cz
17:32 Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  |  Patria.cz
17:14 Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace…  |  Patria.cz
16:01 Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii…  |  Patria.cz
14:36 Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak…  |  Patria.cz
13:46 Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v…  |  Patria.cz
13:14 Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka…  |  Patria.cz

 
 
reklama