Články, komentáře

Nejdůležitější věc na investování - money management

25.06.  |  Karol Piovarcsy

Správný money management může být tím, co odlišuje úspěšný obchodní účet, který budete obhospodařovat hodně dlouho, od toho neúspěšného, který skončí na nule.

Jak z grafů vyčíst cenné informace

24.06.  |  Karol Piovarcsy

Grafy akcií ukrývají spoustu cenných informací. A tyto informace čekají na vás, abyste je za pomocí jednoduchých, ale účinných principů s použitím technické analýzy odkryli.

Začínáme investovat do akcií

23.06.  |  Karol Piovarcsy

Globální finanční trhy nikdy nebyly tak rozkolísané, ale zároveň nikdy nebyly tak přístupné individuálním investorům. Chcete také patřit k těm, kteří na akciových trzích dlouhodobě a úspěšně obchodují? Poradíme vám pár základních triků, jak na to.

Fondy stále nekvetou

22.06.  |  Petr Fejtek

Čisté prodeje se sice po bolestivém šestinedělí (během něhož vykrvácely o téměř 1,2 miliardy) dostaly mírně nad vodu, ale necelých 100 milionů stále není nic k oslavě. Na celkové situaci, ani v žádných signálech nevidíme podstatné náznaky zlepšení.

Pražská burza v uplynulém týdnu rostla i přes negativní zprávy

21.06.  |  Milan Vaníček

Třetí květnový týden byl ve znamení postupné pozitivní nálady na trhu a to i přes spíše nepříznivé zprávy, které na trh přicházely jak z ekonomiky, tak z ratingových agentur. Index PX posílil o 1,7 % na 1165 bodů.

Proč nezakazovat obchodování na krátko?

21.06.  |  Jiří Tyleček

Obchody na krátko jsou někdy považovány za nečestné a nemorální, protože tlačí na pokles ceny finančního aktiva dolů. Někteří politici jsou přesvědčeni, že zákazem prodejů uchrání trhy před pády, aniž by zvážili objektivní příčiny poklesů.

Akciové trhy se vzpamatovaly, optimismus má však své limity

19.06.  |  Michal Doležal

Výpůjčky španělských bank od ECB na rekordní úrovni. Euro se dále zotavovalo vůči dolaru. Příznivý vývoj na globálních akciových trzích a oslabující dolar podpořily cenu ropy.

Co týden dal?

18.06.  |  Lukáš Pololáník

Dnes je Den daňové svobody. Oproti loňskému roku se posunul na pozdější datum, což lze jednoduše interpretovat jako zvýšení počtu dnů, kdy občané pracují pro stát a nikoliv pro sebe. Více v pravidelném týdenním komentáři.

FOREX v květnu: rekordy a extrémní volatilita

16.06.  |  Ondřej Hartman

Měsíc květen byl ve znamení lámání rekordů a extrémní volatility. Přicházeli opět negativní zprávy díky problémům v Řecku a v dalších Evropských zemích.

Fondy stále bez života

15.06.  |  Petr Fejtek

Minulý týden se opět ztenčil o 200 milionů. I tentokrát se na tom podepsaly nejvíc fondy peněžního trhu, k tomu ubraly něco i ty zajištěné.

Druhý květnový týden na Pražské burze byl ve znamení stabilizace

14.06.  |  Milan Vaníček

V mezitýdenní změně vzrostl Index PX o 0,9 % na 1146 bodů. Globální trhy byly pod vlivem rozkolísaného tržního sentimentu, který reagoval mimo jiné na dění kolem těžařské společnosti British Petroleum.

Co týden dal?

11.06.  |  Tomáš Skolek

Teplý týden přinesl nové informace o nezaměstnanosti, inflaci, HDP, či průměrné mzdě. Příjemný trend může být ale, stejně jako u počasí, přechodný.

V květnu opět ubylo lidí bez práce

10.06.  |  Lukáš Pololáník

Nezaměstnanost dále klesá, ale možná je to jen přechodný trend. Inflace pozvolna roste. Česká ekonomika rostla a zvýšila se i průměrná mzda. Více v pravidelném komentáři…

Květen roku 2010 se pro riziková aktiva nevyvíjel vůbec dobře

09.06.  |  Robin Koklar

Znehodnotily jak akciové trhy, tak i vybrané komodity vyjma zlata. Za znehodnocením na akciových (vyjma západní Evropy) a komoditních trzích lze spatřovat silnou obavu investorů o šíření řecké nákazy do Španělska a do dalších zemí.

Z fondů i v červnu peníze odcházejí

08.06.  |  Petr Fejtek

Ani začátek dalšího měsíce nepřinesl zatím žádnou významnější změnu situace, spíš se jen zvýraznily trendy předchozího období.

Týden na Pražské burze ovlivnil páteční zvrat

07.06.  |  Milan Vaníček

Hlavními zprávami týdne, které v pátek otočily obchodování, byly komentáře mluvčího maďarského premiéra, který se vyjadřoval k situaci v zemi a prohlásil, že Maďarsko bylo blízko k bankrotu a situaci připodobnil k Řecku.

Finanční trhy se ptají: Přijde zpomalení v Číně?

05.06.  |  Marie Kolovratová

Investoři alespoň částečně přešli od paniky k datům. Mimo Číny je dalším faktorem ohrožujícím zotavení ropná katastrofa v Mexickém zálivu. Americké indexy čeká boj o prolomení rezistencí.

Co týden dal?

04.06.  |  Tomáš Skolek

Takže si to shrňme: E.ON zdraží od července plyn, RWE zdraží od července plyn a ČEZ začne nabízet plyn, který bude levnější než od RWE. Ceny elektřiny však vzrostly skoro nejvíce z celé EU.

Květen přinesl na komoditní trhy prudké výprodeje

04.06.  |  Boris Tomčiak

 Postižena byla především ropa a některé kovy. Zvýšila se volatilita a investoři se začali zbavovat rizikových aktiv.

Medvědi znárodnili máj

01.06.  |  Petr Fejtek

A pak nevěřte pořekadlům, pověrám a statistice – kdo uposlechl té, která radí „Sell in may and go away“, ušetřil nejen peníze, ale i nervy. Studený máj je možná v stodole ráj, tentokrát však zmrazil jarní naděje: horší květen pro akcie byl prý naposled v roce 1982.

Pražská burza: Většina indexů vyrovnala letošní minima

31.05.  |  Milan Vaníček

Poslední plný květnový týden přinesl na trhy jisté uklidnění.

Nervózní květen. Na mezibankovním trhu znovu přituhuje

31.05.  |  Jaroslav Brychta

V bankovním sektoru není evidentně tolik přebytečné likvidity jako v minulém roce. Pokud vlády nezačnou skutečně drasticky šetřit, financování těch nejrizikovějších států se může notně zkomplikovat.

Co týden dal?

28.05.  |  Sabina Šebestíková

Uplynulý týden se nesl ve znamení výrazných poklesů na burze. Ty byly způsobeny nefalšovanou panikou investorů a obav z udržitelnosti deficitů států EU. Také předvolební nejistota ze sestavení silné vlády stoupá, což trhům a ani koruně nepřidalo.

Neotřelý pohled na pravidelné investice

28.05.  |  Petr Šimčák

Je u pravidelných investic vyšší volatilita výhodou? Jak funguje efekt levných/drahých nákupů? Proč zde neplatí přísloví "Kdo uteče, vyhraje“?

Fondy zatím odolávají výplachům

25.05.  |  Petr Fejtek

Tento způsob trhů zdá se poněkud nešťastným, chtělo by se říci hned na úvod. Na druhou stranu si však musíme přiznat, že to je zřejmě jen obraz doby, doby nejistot z hrozby bankrotu celé Evropy – aby ne, vždyť to tu ještě nebylo.

Pražská burza zažila minulý týden ledovou sprchu

24.05.  |  Milan Vaníček

Jakoby povodně odnesly i pozitivní nádech po posledním kroku představitelů Eurozóny a na trhy se urychleně a v plné síle vrátila prodejní nálada.

XTB: Do tří let chceme být nejlepší evropskou brokerskou společností

24.05.  |  Michal Ruml

Být nejlepší evropskou brokerskou společností a patřit mezi deset nejlepších v oboru na světě? „Dnes nám k dosažení tohoto cíle moc nechybí,“ říká Jakub Zablocki, předseda představenstva X-Trade Brokers.

Finanční trhy podlehly v uplynulém týdnu nervozitě

22.05.  |  Marie Kolovratová

Prohlášení německé kancléřky poslaly euro i akcie dolů. Ostřejší regulace se rýsuje i za oceánem. Dobré korporátní výsledky se ztratily v záplavě negativního sentimentu.

Co týden dal?

21.05.  |  Michal Ruml

Německo chce v eurozóně prosadit zákon o vyrovnaných rozpočtech, schodky by tak v budoucnosti byly zapovězeny. Nyní je v EU a v eurozóně povolený deficit až 3 % HDP. Většina zemí však tuto hranici výrazně překračuje. Více v našem článku.

Investovat do akcií ziskově je možno i ve fázi poklesu

21.05.  |  Jiří Tyleček

V poslední době se ale rojí požadavky na omezení prodejů na krátko, či dokonce úplný zákaz na některých trzích.

Květen fondům pouští žilou

18.05.  |  Petr Fejtek

Jistě lepší na gatích záplata než díra, ale jak bude záplata drahá, nikdo netuší, naopak mnohý nicméně tuší, kdo to bude platiti.

Panika a euforie na akciových trzích. Květen zatím v duchu zvýšené volatility

18.05.  |  Jaroslav Brychta

Rizika jsou rozptylována napříč celou eurozónou. Důkazem, že si to obchodníci uvědomují, je i pokračující pád eura, které oslabilo na své 14-ti měsíční minimum.

Pražská burza začala minulý týden prudkým růstem

17.05.  |  Milan Vaníček

Minulý týden byl ve znamení velkých změn, co se relativního vývoje indexů týče. Důvodem byla správa z minulého víkendu o záchranném balíčku nejen pro Řecko, ale případně pro ostatní země eurozóny pokud to budou potřebovat...

Co týden dal?

14.05.  |  Lukáš Pololáník

Uplynulý týden přinesl mimo jiné důležitá data ohledně nezaměstnanosti a inflace. Vězte tedy, že nezaměstnanost klesala více, než se očekávalo, a inflace by v dohledné době neměla představovat problém. Více v pravidelném týdenním souhrnu...

Duben byl pro riziková aktiva vcelku úspěšný

13.05.  |  Robin Koklar

V dubnu zhodnotily jak akciové trhy vyjma západní Evropy, tak i komodity. Za zhodnocením lze spatřovat příznivě pokračující americkou výsledkovou sezónu a lepší než očekávaná makrodata.

V dubnu klesla nezaměstnanost o dalších 0,5 %

12.05.  |  Lukáš Pololáník

Míra nezaměstnanosti v dubnu klesla o půl procenta, tedy více než se čekalo. Inflace rostla a měla by pokračovat v růstu i nadále. Nebude ale představovat problém.

Terminátor vyděsil i fondy

11.05.  |  Petr Fejtek

Ani další týden nijak našim fondům nepomohl, i když opět statistiku ťalo zejména 410 milionů korun ze dvou zajištěných fondů, kterým končilo investiční období.

CFD s přímým přístupem na trh aneb výhody CFD a účasti na burze v jednom derivátu

11.05.  |  Jiří Tyleček

Z CFD s přímým přístupem na trh vyrůstá zajímavý konkurent tradičnímu pojetí investování do akcií.

První květnový týden byl ve znamení prudkých výprodejů napříč finančními trhy

10.05.  |  Milan Vaníček

 Index PX si odepsal 10,1 % na 1147 bodů. 1147 bodů. Investoři se obávají přelivu problémů s financováním státního dluhu, který má aktuálně Řecko, na ostatní země Eurozóny.

V dubnu převažoval na komoditních trzích optimismus

08.05.  |  Boris Tomčiak

Nejsilnější komoditou se stalo jednoznačně kakao. To poskočilo na londýnské burze na 21leté maximum.

Co týden dal?

07.05.  |  Tomáš Skolek

Finanční trhy reagovaly na pomoc zadluženému Řecku skepsí. Řecký parlament ovládaný socialistickou většinou přijal plán razantních úsporných opatření, euro se propadlo na nové 14měsíční minimum vůči dolaru.

Řecko opět udávalo vývoj na FOREXu

05.05.  |  Ondřej Hartman

Měsíc duben byl opět ve znamení problémů v Řecku a přicházejícím negativním zprávám o rostoucím deficitu veřejných financí v Eurozóně. Řecko v dubnu oficiálně požádalo o finanční pomoc eurozónu a MMF.

Fondům nepomohly ani čarodějnice

04.05.  |  Petr Fejtek

Poslední týden sice nedopadl úplně špatně, ale dubnový propad to nezachránilo. 150 milionů totiž ani zdaleka nestačilo k vyrovnání 1,25 mld.Kč, které si před 2 týdny odnesli klienti pětice zajištěných fondů, kterým skončilo investiční období.

Řecká nákaza se šíří Evropou

04.05.  |  Jaroslav Brychta

Ještě donedávna platilo, že hlavní překážkou stability eurozóny bylo především Řecko. Od druhé poloviny dubna se však situace změnila a řecká nákaza se začíná šířit napříč celou eurozónou. 

Pražská burza v uplynulém týdnu oslabila

03.05.  |  Milan Vaníček

Hybnou událostí byla zejména otázka řeckého dluhu a možný efekt přelévání u podobně zadlužených zemí (Portugalsko, Španělsko ad.).

Co týden dal?

30.04.  |  Sabina Šebestíková

V uplynulém týdnu byla hlavním tématem situace kolem Řecka. EU sice slíbila finanční pomoc, tu ale Německo chvíli podporovalo a pak zase ne. Důvodem jsou německé volby.

Hon na čarodějnice se rozběhl naplno

27.04.  |  Jiří Tyleček

Fronta útoků na finanční instituce se neustále rozšiřuje. Mezinárodní měnový fond žádá speciální zdanění finančního sektoru.

Fondy vzlétly, ale jen díky forsáži ING

27.04.  |  Petr Fejtek

Jen 130 milionů by ukázal uplynulý týden čistých prodejů, nebýt 650milionové infuze ING Multifondu Aktiv V5. Celkových téměř 800 milionů korun je tak nejlepší týdenní výsledek našeho fondbyznysu za posledních 2,5 roku.

Jak změnila krize index finančního rozvoje ve světě?

26.04.  |  Petr Gola

Globální finanční centra (USA, Velká Británie) jsou nadále v žebříčku indexu finančního rozvoje (pravidelně sestavovaný Světovým ekonomickým fórem) na předních místech.

Výsledková sezóna pokračuje

24.04.  |  Jan Michelfeit

Uplynulý týden přál spíše akciovým trhům v USA. Uzavírání leteckého prostoru v Evropě škodilo aerolinkám a ropným společnostem. Solidní pokračování výsledkové sezóny však trhům pomáhalo.

Co týden dal?

23.04.  |  Michal Ruml

Všechny významné ratingové agentury postupně snižovaly rating Řecka, až tato země prakticky ztratila možnost financovat se na finančních trzích a musela tak požádat o aktivaci mezinárodní finanční pomoci.

Fondy: jen pomalu do zelena

20.04.  |  Petr Fejtek

Za jen malou náplast na odliv z předchozího týdne musíme považovat 200 milionů v týdnu uplynulém. Vždyť si předtím investoři odnesli ze zajištěných fondů 1,2 miliardy – kam je tedy dali?

Co týden dal?

16.04.  |  Karel Pospíšilík

Opět jsme byli svědky mnoha vzestupů - zvýšila se produkce vína nebo průmyslová výroba v EU, ale také počet padělků nebo inflace v Maďarsku.

Růst bez větší korekce může trvat i delší dobu

15.04.  |  Roman Dvořák

Nejdelší a největší růst indexu, který bez větší korekce dosáhl 131 % a vydržel cca 5,5 roku, nastal v době od 11. října 1990 do 23. května 1996.

Březen roku 2010 byl pro riziková aktiva úspěšný

14.04.  |  Robin Koklar

Za silným zhodnocením na akciových a komoditních trzích lze spatřovat nízkou averzi investorů k riziku poté, co se uklidnila situace ohledně Řecka.

Fondy si lížou zajištěné rány

13.04.  |  Petr Fejtek

Aby fondy ztratily přes 1,2 miliardy korun za jediný týden, k tomu dochází jen zcela výjimečně – naposled loni na Mikuláše. I tehdy nůž do zad fondybyznysu vrazila skupina zajištěných fondů, kterým končilo investiční období.

Nezaměstnanost po dlouhé době nečekaně klesá

13.04.  |  Lukáš Pololáník

Zatímco nezaměstnanost obrátila trend z poslední doby a vydala se cestou dolů, inflace narůstá, ale jen mírně a v žádném případě nepředstavuje problém.

Co týden dal?

09.04.  |  Lukáš Pololáník

Uplynulý týden se nesl v duchu nových a příznivých statistických dat. Míra nezaměstnanosti v ČR se v březnu překvapivě snížila. Spotřebitelské ceny a inflace se zvyšují jen mírně. Více v pravidelném informačním týdeníku Finance.cz...

Dlouhodobý náhled na cenu ropy

09.04.  |  Jiří Tyleček

Pokračující oživení vyloudilo úsměv na rtech už nejednomu obchodníkovi. Zvláště v posledních týdnech je na finančních trzích obzvláště veselo.

Dění na FOREXu v březnu ovlivňovaly problémy Řecka

09.04.  |  Ondřej Hartman

V březnu se opět nejvíce událostí točilo kolem problémového Řecka. Země Eurozóny se nemohly domluvit, jakým způsobem Řecku pomohou, jelikož Německo se pomalu začalo otáčet zády.

Nerozhodný březen na komoditních trzích

08.04.  |  Boris Tomčiak

V březnu byly komoditní trhy v zajetí nerozhodnosti, i když se našlo několik výjimek, jejíchž cena zaznamenala výraznou změnu. Mezi ně patří určitě cukr.

Jaro fondů pučí jen nesměle

07.04.  |  Petr Fejtek

Předvelikonoční týden dopadl pro fondy jen s černou nulou a teprve Zelený čtvrtek a hlavně Velký pátek potvrdil optimismus trhů. Ale fondům se zajíček nepředal a ani březen s celkovou půlmiliardou nijak nenadchl.

Co týden dal?

02.04.  |  Tomáš Skolek

ČNB zveřejnila dvě statistiky: zahraniční dluh České republiky se v loňském čtvrtém čtvrtletí zvýšil o 124,9 miliardy korun; dluhy českých domácností u bank a finančních institucí během února vzrostly o 2,74 miliardy korun.

Že by se ve fondech lámaly ledy?

31.03.  |  Petr Fejtek

Jaro se nám sice ukázalo, ale skutečné a dlouhodobé oteplení akciových trhů si ještě dává na čas. Jo, to loni motory rally vylétly do otáček už na začátku března.

V zajetí řeckých zvěstí a pověstí

23.03.  |  Petr Fejtek

Fondy si připsaly alespoň 160 milionů a pokračují některé anomální jevy, které jsme již zaznamenali v minulých týdnech.

Pražská burza v minulém týdnu

22.03.  |  David Petráček

Pražská burza vstoupila do nového obchodního týdne po vzoru zahraničních trhů propadem. V závěru obchodování však většinu ztrát umazala.

Finanční krize na devizovém trhu. Vysoká volatilita a touha po bezpečí

22.03.  |  Jaroslav Brychta

V poslední době jsme svědky toho, že se investoři začínají opět vracet k bezpečným měnám, jakými jsou dolar a jen.

Co týden dal?

19.03.  |  Michal Ruml

Za loňský rok ubyly v EU zhruba čtyři miliony zaměstnaných, přičemž poslední data ukazují, že počet zaměstnaných i nadále klesá pod tíhou současné hospodářské krize. Více v našem pravidelném týdením přehledu.

Americké akcie rostly za 12 měsíců o 70 %. Je skutečně co oslavovat?

17.03.  |  Jaroslav Brychta

Minulé úterý přineslo na finanční trhy zajímavé výročí. Byl to totiž právě 9. březen 2009, kdy si americký akciový index S&P500 sáhnul na své třináctileté minimum.

Únava fondů jarní, předvolební

16.03.  |  Petr Fejtek

K tomu, aby celý trh uklouzl pod hladinu, stačila maturita jednoho většího zajištěného fondu. Šíří se zřejmě také nákaza novou, tzv. peněžní chřipkou, protože v odkupech se nepotí už jen KBC Multi Cash ČSOB, ale nově i ISČS Sporoinvest.

Pražská burza v minulém týdnu

15.03.  |  David Petráček

Pražská burza vstoupila do nového obchodního týdne posílením, které pramenilo v zahraničí. Domácí akciový trh tak doháněl vývoj ve světě.

Nezaměstnanost těsně pod magickou hranicí

15.03.  |  Lukáš Pololáník

Míra nezaměstnanosti v předcházejícím měsíci dosáhla hodnoty 9,9 %. Únorový údaj se tak ve srovnání s lednem zvýšil o 0,1 %. Inflace stagnuje a ceny pohonných hmot mírně rostou. Více z vývoje ekonomiky v pravidelném komentáři…

Únor přinesl další posílení dolaru

13.03.  |  Ondřej Hartman

Únor byl ve znamení pokračování nových dominantních trendů. Hlavní témata, o kterých se mluvilo byly samozřejmě přetrvávající problémy v Řecku. Více o vývoji měnového trhu naleznete v pravidelném Forex měsíčníku.

Co týden dal?

12.03.  |  Karel Pospíšilík

Průmyslová aktivita v Česku, Německu i celé EU se pomalu zvedá. Pokud se chcete potěšit dalšími zprávami, přečtěte si náš Co týden dal?

Co by měl vědět začínající obchodník s ropou?

10.03.  |  Jiří Tyleček

Odhaduje se, že 40 % veškeré spotřebovávané energie je v současné době z ropy. Ropa je také společně se zlatem nejobchodovanější nefinanční komoditou.

Fondy zamrzají a jen se tetelí

09.03.  |  Petr Fejtek

Zřejmě se naši investoři chovají přesně podle prastaré rady „březen, za kamna vlezem“ a přihazují spíš uhlí do kamen než penízky do fondů, alespoň podle necelé stovky milionů korun čistých prodejů.

Pražská burza v minulém týdnu

08.03.  |  David Petráček

Pražská burza následovala na úvod nového obchodního týdne příznivý vývoj evropských trhů. Impulsem byly mimo jiné spekulace o pomoci zadluženému Řecku.

Koruně se nedaří. Slábne hlavně k americkému dolaru

08.03.  |  Jaroslav Brychta

Výhlídky pro českou měnu nejsou nejlepší. Světová ekonomika začíná znovu zpomalovat, což trhy jasně reflektují. Takové prostředí nahrává americké měně, která se na páru s eurem koncem února dostala až na své jednoleté maximum.

Akcie v únoru příliš nepotěšily

06.03.  |  Robin Koklar

Nejvíce za dané období ztratil polský akciový index WIG, a to konkrétně 3,37 %. Následován byl indexem PX Burzy cenných papírů Praha, který si odepsal 3,23 %.

Co týden dal?

05.03.  |  Lukáš Pololáník

Nezaměstnanost v Česku se blíží k hranici 10 %. Stejně tak v celé eurozóně se míra nezaměstnanosti pohupuje po touto hranicí. Více v pravidelném týdenním přehledu serveru Finance.cz...

Únor přinesl na komoditní trhy několik cenových zvratů

04.03.  |  Boris Tomčiak

Mezi nejvýraznější komodity patřily bavlna, cukr a káva Robusta. Ropa a zlato dokázaly mírně zhodnotit, a to i navzdory informacím o dalším utahování monetární politiky a jihoevropské krizi, ve které je hlavním aktérem Řecko.

Jaro fondů se odkládá

02.03.  |  Petr Fejtek

Březen, za kamna vlezem, bude asi platit i v obecnějším chování našich investorů – jen místo kamen si dosaďme bankovní účty.

Pražská burza v minulém týdnu

01.03.  |  David Petráček

Pražská burza na úvod nového obchodního týdne mírně posilovala, ale aktivita investorů byla na velmi nízké úrovni.

Co týden dal?

26.02.  |  Tomáš Skolek

Dopravní odborové organizace se dohodly na vyhlášení stávky v dopravě, finanční úřady oznámily, že i letos prodlouží na konci března kvůli daňovým přiznáním provoz podatelen.

Fondy: jen vlažný optimismus

23.02.  |  Petr Fejtek

Opatrnost světu vládne, alespoň tomu investičnímu. Náznaky pozitivních zpráv vzápětí spláchne nějaká negativní. Takže i fondy se u nás stále krčí v koutě a přes 200 milionů korun je vlastně úspěch.

Pražská burza v minulém týdnu

22.02.  |  David Petráček

Pražská burza se snažila na úvod nového týdne napravit reputaci z předešlého týdne a rostla. Dařilo se hlavně energetickým a bankovním titulům, které rostly také v zahraničí.

Krach státních dluhopisů?

20.02.  |  Roman Stuchlík

Na případný růst výnosů českých státních dluhopisů z důvodu pokračujícího zadlužování státu by doplatily zejména penzijní fondy, dluhopisové fondy, IŽP a KŽP.

Co týden dal?

19.02.  |  Michal Ruml

Celkem 60 procent malých a středních podniků se domnívá, že veřejnou zakázku dnes není možné získat bez provize nebo úplatku. Nejen o tomto tématu se dočtete v našem pravidelném týdením souhrnu událostí.

Rozkymácený týden fondů i trhů

16.02.  |  Petr Fejtek

Nakolik vypadal začátek jak ledna, tak i února optimisticky, nálada nikdy nevydržela dlouho. Tak hned druhý únorový týden nepotěšil, protože odliv více než 400 milionů korun málem „vynuloval“ krásných předchozích 650 milionů.

Ekonomika loni spadla o 4,3 %

13.02.  |  Lukáš Pololáník

Předběžný odhad ČSÚ hovoří poklesu ekonomiky za loňský rok o 4,3 %. Prognóza ČNB zase pro tento rok předikuje růst 1,4 %, pro další rok vyšší. Více v pravidelném souhrnu…

Co týden dal?

12.02.  |  Karel Pospíšilík

Řecká ekonomika a její dopad na Evropu je hlavním tématem tohoto týdne. Hlavními čísly jsou 13,4 %, což je propad průmyslové výroby v Česku za celý loňský rok, a 4,3 %, což je meziroční propad HDP.

Co vězí za posledním propadem komodit?

11.02.  |  Jiří Tyleček

Nejsou to změny stavu zásob, nižší těžba či vyšší dopravní náklady, které v současnosti hýbou cenami komodit. Jsou to globální fundamenty, které napovídají o ekonomické výkonnosti v jednotlivých zemích a jejich vyhlídkách do budoucna.

Lepší fondy, ale horší trhy

09.02.  |  Petr Fejtek

Téměř 650 milionů je druhý nejlepší týden za poslední dva roky, ale graf ukazuje silné záchranné lano zajištěných fondů.

Pražská burza v minulém týdnu

08.02.  |  David Petráček

Pražská burza na počátku týdne posilovala. Velkou část zisků si připsala v závěrečné aukci, když trh podpořily příznivá makrodata ze zámoří.

Forex měsíčník – vývoj měnového trhu v lednu

06.02.  |  Ondřej Hartman

První měsíc roku 2010 byl na měnových trzích ve znamení pokračování nového dominantního trendu a to hlavně pro americký dolar, který zaznamenal opět velmi silný růst, Euro se naopak dostává nejníže za posledních 6 měsíců.

Co týden dal?

05.02.  |  Lukáš Pololáník

Tento týden přinesl důležité statistické informace i shrnutí vývoje v minulém měsíci v rámci pravidelných měsíčních komentářů. Například míra nezaměstnanosti ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku meziročně stoupla o 2,9 % na 7,3 %...

Leden na akciových trzích

05.02.  |  Robin Koklar

Leden roku 2010 byl zejména pro středoevropské akciové trhy poměrně úspěšný, neboť se zde projevoval lednový efekt.

Komoditní trhy v lednu

04.02.  |  Boris Tomčiak

Po optimistickém vstupu do nového roku nastaly na komoditních trzích prudké výprodeje, které postihly především nejznámější komodity. Více v pravidelném komentáři.

Peníze dáváme raději do bank než do fondů

02.02.  |  Petr Fejtek

Ani leden nepřinesl žádný překvapivý růst obliby fondů, i když příliv 1,1 miliardy korun patří k nejlepším měsíčním výsledkům celých posledních dvou let.

Pražská burza v minulém týdnu

01.02.  |  David Petráček

Pražská burza vstoupila do nového obchodního týdne posílením a byla tak světlou výjimkou oproti vývoji na zahraničních trzích.
1 7 10 11 12 13 14 15 16 19 25
 
 
reklama