Články, komentáře

Zlato chytilo druhý dech. Poroste jeho cena i do budoucna?

20.08.  |  Tomáš Procházka

Ještě v červnu letošního roku analytici očekávali, že cena zlata se bude na komoditních trzích držet na nejnižších hodnotách za poslední tři roky. 20. 6. 2013 spadla jeho cena pod 1300 dolarů za troyskou unci a v reakci na to se spustil na komoditních a akciových trzích velký výprodej.

Taje měsíčních reportů

20.08.  |  Evžen Fojtík

Když vybíráte fond, tak kromě toho, zda se hodí do vaší investiční strategie, obvykle posuzujete i jeho výkonnost a nákladovost. Abyste věděli, jak je konkrétní fond výkonný či nákladový, většinou otevřete měsíční zprávu o fondu (tzv. infolist či factsheet).

ZertifikateJournal 14/2013: Defenzivní certifikáty

19.08.  |  Martin Svoboda

V Německu investují bezpečně. Více než 2 z celkem 4,9 bilionů eur volných peněžních prostředků je uloženo na termínových a spořicích účtech. 260 miliard eur investovaných do cenných papírů tak tvoří pouze pět procent.

Nepokoje v Egyptě tvrdě dopadají na akcie Pegas Nonwovens

19.08.  |  Jiří Šimara

Výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens pozastavil výrobu ve svém nedávno zprovozněném závodě v Egyptě. Příčinou jsou současné násilnosti mezi stoupenci bývalého prezidenta Mursího a armádou. O dočasném uzavření se přitom spekulovalo již při prvním kole egyptských násilností ze začátku července, nicméně provoz pozastaven nebyl. I to vypovídá o tom, že situace je v zemi nyní mnohem vážnější.

Česko zadělává na trvalé oživení

15.08.  |  Jan Bureš

Evropa ukazuje recesi záda a Česko tentokrát bohudík taky. Je to částečně díky tomu, že oživení v eurozóně je relativně silné (0,3 % q/q) a nesoustředí se pouze na Německo a jeho nejbližší kruh.

Řecko-maďarská symbolika

13.08.  |  Jan Čermák

Je v tom trochu symboliky - Maďarsko včera splatilo půjčku Mezinárodnímu měnovému fondu a řecká data ukázala na to, že se veřejné rozpočty dostaly poprvé do tzv. primárního přebytku.

Investování podle sektorů

09.08.  |  Evžen Fojtík

V jednom z předchozích článků jsme si ukázali, že sektor zdravotnictví patří mezi anticyklické sektory. Tedy nereaguje příliš na to, jak se ekonomika vyvíjí a je tedy vhodný pro období recese, v níž se nyní česká ekonomika nachází. Ale jak jsou na tom ostatní sektory a kolik jich vlastně je? 

V červenci se komoditám dařilo

09.08.  |  Vít Jedlička

Komoditní index RICI posílil o 3,3 procenta. Desetiprocentní růst překročily futures kontrakty na pomerančový koncentrát a benzín. Výrazněji se dařilo i palladiu, ropě WTI a zlatu. Velké ztráty zaznamenaly obilniny a olejniny. Znehodnotily sojový šrot a olej, které zažily propad o více jak deset procent.

Australská centrální banka snížila úrokové sazby

08.08.  |  Michala Moravcová

Australská centrální banka (RBA) snížila v úterý úrokové sazby o 25 bodů na historicky nízkou úroveň 2,50 procenta. Poté, co klesla poptávka po komoditách ze strany Číny a následně ochabl těžařský „boom“, se tamní centrální banka snaží najít nový způsob, jak přimět ekonomiku k životu.

Alternativní energie opět na vzestupu

07.08.  |  Tomáš Menčík

Po několikaletých propadech se akcie společností zabývajících se alternativními energiemi a zelenými technologiemi opět začínají dostávat do zajímavých růstových trendů.

Americký trh zklamal, Fed může přemítat déle

05.08.  |  Jan Čermák

Číslo, na které v pátek všichni čekali a jež mělo odstartovat seriózní debatu uvnitř americké centrální banky o tom, kdy a jak zpomalí měnovou expanzi, nakonec nepřišlo.

Jak se firmám dařilo v uplynulém kvartále?

01.08.  |  Jiří Šimara

Americká výsledková sezóna je již v plném proudu. Prozatím reportovalo své výsledky za předchozí tři měsíce 278 firem z indexu S&P 500, přičemž 73 % z nich dokázalo překonat očekávání na úrovni zisků a 56 % na úrovni tržeb. Při minulé sezóně dokázalo překonat očekávání na úrovni čistých zisků taktéž 73 % firem, ale jen 48 % z nich se to podařilo i na tržbách. Z tohoto hlediska je dosavadní průběh současné výsledkové sezóny přívětivější.

Otázka vhodnosti investice a náhrady škody

31.07.  |  Zbyněk Drobiš

Obchodník s cennými papíry je povinen jednat ve vztahu k zákazníkovi kvalifikovaně, čestně a v jeho nejlepším zájmu. Obecné generální ustanovení v zákoně o podnikání na kapitálovém trhu je však nutné důsledně zkoumat. Může investor požadovat náhradu škody v případě, že obchodník s cennými papíry porušil dané ustanovení nevhodnou investicí, která je ve zřejmém rozporu s jeho investičním profilem?

Americká centrální banka vyhrává závod v tištění peněz

30.07.  |  Vít Jedlička

USA a Eurozóna procházejí od roku 2008 výraznou finanční a dluhovou krizí. Do záchrany se v obou velmocích zapojily jak státní rozpočty, tak centrální banky.

Penzijní spoření: Dojem vylepšuje státní podpora

29.07.  |  Evžen Fojtík

Penzijní připojištění (dnes doplňkové penzijní spoření) bylo často kritizováno jako málo výnosný produkt. Přesto si od svého vzniku v roce 1994 našlo mnoho klientů. Bylo to zejména zásluhou státního příspěvku. Nevýhodou byla i nižší likvidita, protože všechny prostředky vložené do tohoto produktu, stejně jako výnosy bylo možné získat až po dosažení 60 let věku, případně po dosažení věku pro nárok na starobní důchod z prvního pilíře (u účastnických fondů). Výnosy jsou zdaněny 15 % a u fondů se hradí manažerský poplatek.

Vliv utahování kohoutků měnové politiky USA na rozvíjející se trhy

29.07.  |  Michala Moravcová

Velké rozvíjející se ekonomiky jako Brazílie, Indie či Indonésie začaly v poslední době utahovat kohoutky monetární politiky, aby zabránily dramatickému propadu svých domácích měn, které začaly ztrácet poté, co šéf americké centrální banky (Fed) upozornil na možnost snižování objemu nákupu dluhopisů.

Komodity dále padají

26.07.  |  Boris Tomčiak

Ve druhém čtvrtletí letošního roku pokračoval odliv kapitálu z komodit. Velké výprodeje zaznamenaly drahé kovy, kdy se cena stříbra propadla téměř o třetinu. Nedařilo se ani obilninám a olejninám. V sektoru potravin byla nejslabší káva.

Hledá se „nadvýkonnost“

25.07.  |  Evžen Fojtík

Pasivně řízené fondy začínají mít oproti aktivně řízeným převahu. Jedním z důvodů je nižší nákladovost a malá schopnost aktivně řízených fondů překonat trh (srovnávací index – benchmark).

Pokračování technologické revoluce na obzoru

24.07.  |  Tomáš Menčík

Dalo by se říci, že v současnosti jsme svědky další technologické revoluce, která může značně změnit současný koloběh světa. Řeč je o odvětví 3D tiskáren, které se z science fiction knih pomalu přesunují do běžné reality. Není daleko doba, kdy nebude muset majitel 3D tiskárny chodit do obchodu, ale pár kliky na počítači si vytiskne co bude potřebovat, od židle až po potraviny. První pokusy o 3D tisk proběhly už v 90. letech, avšak díky vysokým nákladům se nerozšířily na běžný trh.

Maďarská centrální banka sníží sazby na nové historické minimum

23.07.  |  Jan Čermák

Letní nudu ve střední Evropě může čeřit v posledních dnech a hodinách snad jen Maďarsko, jehož centrální banka by dnes měla snížit svoji základní úrokovou sazbu na nové historické maximum 4,0 %. Maďarské vládní dluhopisy budou z takového vývoje nadšeny, přesto musí být ve střehu, co přinese zbytek týdne, který může být specificky v Maďarsku velmi zajímavý.

Zdraví je „kšeft“

22.07.  |  Evžen Fojtík

Čas od času médii proběhne diskuze o financování zdravotnictví. Stejně tomu bylo i nedávno, když Ústavní soud velmi zjednodušeně řečeno „zrušil právní úpravu nadstandardů“. Jde o široce diskutované téma, kdy se lidé dají rozdělit na dva tábory. Jedni tvrdí, že zdravotnictví není business a mělo by být dostupné všem zdarma. Druzí naopak soudí, že něco takového není možné, neboť není dostatek prostředků.

Euro versus libra, kdo tento souboj vyhraje?

22.07.  |  Michal Kraus

Souboj dvou hlavních evropských měn eura a libry představuje jeden z nejsledovanějších párů na měnovém trhu označován symbolem EUR/GBP. Britská libra byla historicky vždy o něco silnější, než její kolega z eurozóny, čemuž odpovídá i dlouhodobý trend z měsíčního grafu níže, v němž se měnový pár EUR/GBP již několik let obchoduje pod klesající trendovou linií. Za zamyšlení nyní stojí, zda tomu tak bude napořád? O tom mohou rozhodnout centrální banky jednotlivých zemí.

Automobilky v Evropě stále trpí nízkými prodeji

19.07.  |  Jiří Šimara

Máme za sebou již šestiměsíční časovou řadu nových registrací osobních vozů v Evropské unii za letošní rok. Z vydaných čísel je jasné, že se evropský automobilový trh ještě nevymanil ze své vleklé krize a dokonce ani nevidí ono pověstné světýlko na konci tunelu.

Churning: Nekalá praktika nadměrného obchodování

18.07.  |  Zbyněk Drobiš

Tzv. churning, neboli nadměrné obchodování na účtu zákazníka, je nekalou praktikou na kapitálových trzích, kdy se značná část investice klienta rozplyne v poplatcích za nepřiměřené množství zbytečných transakcí na jeho účtu.Víte, jak se mu bránit?

„Dokonalá investice“

18.07.  |  Evžen Fojtík

Češi patří mezi nejkonzervativnější investory. Značnou část prostředků drží na spořicích účtech, případně v produktech se státní podporou. Pokud již investují, tak opět značně konzervativně, tedy především do produktů, kde je minimalizována možnost ztráty. Ovšem tato opatrnost se může občas vymstít. A to tehdy, pokud místo rozumu zvítězí „zaručené“ jistoty. Tyto „jistoty“ poskytují především zajištěné produkty.

Nenechte se mýlit grafem

16.07.  |  Evžen Fojtík

Při výběru investičního produktu se většina lidí dívá na minulou výkonnost. I když výsledky v minulosti nedávají žádnou záruku zopakování, může nám tento parametr napovědět více o produktu. Můžeme například srovnat výkonnost podílového fondu s reprezentativním indexem a vyhodnotit, zda dokáže portfolio manažer fondu překonat trh.

Korporátní zisky a šéf Fedu Bernanke opět nastaví tón

15.07.  |  Jan Čermák

Vlídná slova centrálních bankéřů v kombinaci s velmi dobrým rozjezdem kvartální výsledkové sezóny firem v USA byla v minulém týdnu povzbuzením pro prakticky všechny třídy aktiv - od amerických akcií přes komodity až po třeba středoevropské vládní dluhopisy.

Pasivně řízené fondy získávají převahu

10.07.  |  Evžen Fojtík

Většina investorů nedisponuje dostatkem prostředků, aby mohla investovat tzv. na přímo. Proto je pro ně jednodušší využít k investování podílové fondy. Vycházejí jim vstříc i investiční společnosti, které spravují širokou škálu podílových fondů různého regionálního, sektorového či jiného zaměření.

Investice do zlata? Raději palladium

08.07.  |  Michaela Malátná

Cena zlata nadále klesá. V červnu dosáhla nejnižšího minima za posledních 2,5 roku. Podle ekonomů to částečně zapříčinil projev předsedy Centrálního bankovního systému Spojených států amerických (FED) USA Bena Bernankeho, který upozornil na možný konec cpaní amerických dolarů do ekonomiky. Dramatický propad ceny zlata ale v nejbližší době odborníci neočekávají.

ECB toho mnoho měnit nebude, trhy si počkají na zítřejší payrolls

04.07.  |  Jan Čermák

Portugalská vládní krize a vojenský puč v Egyptě na sebe strhly sice krátkodobě pozornost globálních trhů, avšak ta se pozvolna opět přesouvá k nejvyspělejším ekonomikám.

Komoditní vývoj: Červen ve znamení poklesu

03.07.  |  Vít Jedlička

Červen prožila většina komodit v červených číslech. Jediné komodity, jejichž cena rostla, byly masa, ropa a stavební dřevo. Značný růst zaznamenala také bavlna. Ze sektoru drahých kovů nejvíce oslabovalo stříbro, které propadlo o 12,5 procenta. Komodity byly společně s akciovými trhy a s dluhopisy zasaženy vlnou pesimismu, který zachvátil trhy po projevu Bena Bernankeho, když oznámil, že kvantitativní uvolňování ukončí Fed v polovině příštího roku.

Trhy: Vstupujeme do okurkové sezóny

01.07.  |  Jan Čermák

Skončilo poměrně divoké čtvrtletí, které přineslo v případě Evropy jeden velký paradox: zatímco eurozóna a vedle ní i česká ekonomika setrvaly v recesi, tržní úrokové sazby rostly tempem, které nemá obdoby. Uvidíme, jak tomu bude ve čtvrtletí třetím, které již z titulu letních prázdnin bývá přece jenom odlišné.

Čínský boj s likviditou ovládl trhy

28.06.  |  Michal Kraus

Světlo dění na finančních trzích na chvíli opustilo tradiční Wall Street nebo slova Maria Draghiho o stavu eurozóny a zasvítilo na druhou největší ekonomiku světa. Čína se ocitla v centru zájmů poté, co její peněžní trh vyschl a soupeřil s nedostačující likviditou.

Jiný pohled na zlato

27.06.  |  Evžen Fojtík

Zlato v posledních letech atakuje přední příčky oblíbenosti mezi drobnými investory. S trochou nadsázky by se dalo říci, že kdo neinvestuje do zlata, jako by nebyl. Cena zlata v minulém roce stoupala do nadoblačných výšin. Zdálo se, že cena bude jen nadále růst. To byl silný příběh pro běžné investory, kteří zlato mohutně nakupovali.

Evropa ladí společný postup vůči bankám

27.06.  |  Jan Bureš

Ministři financí Evropské unie se shodli na nových pravidlech, podle kterých by se mělo postupovat vůči problematickým bankám. Před rozhodnutím si trhy lámaly hlavu dvěma otázkami.

Strýček Ben nás opouští

25.06.  |  Jiří Šimara

Výstup ze zasedání Měnového výboru Fed v minulém týdnu citelně zasáhl finanční trhy po celém světě. Byli jsme svědky silného odlivu kapitálu zejména z tzv. emerging markets a ušetřeny přitom nezůstaly ani vyspělé trhy Spojených států či západní Evropy. Co tak zásadního Ben Bernanke sdělil po dvoudenním zasedání guvernérů Fed?

Jsou diamanty investicí?

24.06.  |  Evžen Fojtík

Diamanty patří mezi přírodní nerosty, které dokáží lidi doslova očarovat. Jsou pro ně, stejně jako pro zlato, ochotni udělat cokoli. Po staletí patří mezi symboly krásy a rovněž uchovavatele hodnot.

Kypr volá opět o pomoc

24.06.  |  Michala Moravcová

Kyperský prezident Nicos Anastasiades zaslal dopis věřitelům včetně zástupců eurozóny, v němž je žádal, aby zvážili a následně revidovali podmínky desetimiliardového úvěru, jenž byl Kypru poskytnut v březnu tohoto roku. Oficiální dopis kritizuje podmínky záchranného programu a hlavně upozorňuje na špatné provedení restrukturalizace tamních dvou největších bank. Prezident rovněž píše, že s ostrovní zemí bylo tehdy nakládáno nespravedlivě.

Investiční strategie „prodej a uteč“

21.06.  |  Evžen Fojtík

Investoři používají různé investiční strategie. Nejznámějšími jsou „kup a drž“, tedy jednou je nakoupen určitý nástroj a ten je držen po delší čas, anebo tzv. časování trhu. V případě časování trhu se snaží investor na základě určitého znaku na trhu „vytušit“, zda uvažovaný nástroj nakoupí či prodá.

ZertifikateJournal 10/2013: Spořit je dovoleno

17.06.  |  Martin Svoboda

Je pozoruhodné, jak si v poslední době počínají němečtí občané. Jejich spotřeba je nejvyšší za posledních šest let, alespoň to vyplývá z výsledků agentury GfK. Průzkumy trhu připisují konzumní náladu Němců především stabilnímu prostředí, robustnímu trhu práce a relativně vysokým tarifním mzdám. K tomu se však přidává také asi nejdůležitější faktor, a to nízká míra úspor německých domácností. Ta se nyní nachází na historicky nejnižší úrovni, jelikož spoření dnes není žádná výhra.

Demise české finanční trhy nevyděsí

17.06.  |  Jan Čermák

Česká republika ctí pravidlo posledních několika let, které zní: kdykoliv se nám dostane pozornosti na předních stránkách globálních finančních deníků jako je Wall Street Journal či Financial Times vždy jsou konsekvence vesměs negativní. Ne jinak tomu je dnes ráno, kdy deník WSJ informuje o tom, že český premiér Nečas odstupuje v reakci na skandál okolo hlavní asistentky na úřadu vlády Nagyové.

Výprodej dluhopisů věští dobré časy

12.06.  |  Jan Čermák

Tón všemu dění na globálních trzích udává v poslední době zcela neoddiskutovatelně americký trh vládních dluhopisů. Včera, ještě předtím než došlo ke korekci, výnos desetiletého dluhopisu americké vlády ustanovil nové roční maximum (2,27 %), což mimo jiné znamená, že tento instrument ztratil za poslední tři týdny na ceně téměř 4 %.

Draghimu se práce politiků ani trochu nelíbí

11.06.  |  Jiří Šimara

Současnou situaci, kdy jsou akciové trhy silněji než kdy dříve ovlivňovány centrálními bankami, jistě již pocítil každý aktivní investor. Slova šéfů Fedu hltá celá investorská veřejnost, přičemž se snaží analyzovat jakoukoliv nuanci v jejich prohlášeních ohledně dalšího pokračování silně expanzivní monetární politiky.

Japonská cesta k inflaci

07.06.  |  Michala Moravcová

Japonský premiér Shinzo Abe ve středu 5. června představil svůj třetí a poslední pilíř reforem, které mají zemi dovést k vytoužené prosperitě a růstu cenové hladiny. Strukturální reformy jsou posledním dílem Abeho akčního ekonomického plánu, jehož první pilíř demonstruje rozvolněná měnová politika a druhý pilíř představuje expanzivní fiskální politika.

Komoditní vývoj v květnu: Navyšování zlatých rezerv

05.06.  |  Vít Jedlička

Komoditní Rogers International Commodity Index oslabil během května o více jak pět procent. Propad cen komodit vedly stavební dřevo, káva, cukr a stříbro. Nejvíce vzrostly ceny sójových bobů a palladia. Více v komoditním přehledu za květen.

Nové tarify Telefóniky zisky údajně neovlivní

05.06.  |  Tomáš Menčík

Generální ředitel Telefóniky CR Luis Antonio Malvido se pro týdeník Euro vyjadřoval k aktuálnímu dění jak ve firmě samotné, tak i k aukci kmitočtů.

Pražská burza rozšiřuje nabídku o společnost Borealis Exploration

04.06.  |  Redakce

Společnost Borealis Exploration Limited („Borealis“) uvádí své akcie na Burzu cenných papírů Praha. Akcie Borealis (ISIN GI000A1J9JJ0) budou obchodovány od 10. června 2013 na trhu Prime Market. Emise bude obchodována pod symbolem BOREY. Manažerem emise je společnost First Advantage.

Cena palladia roste

04.06.  |  Vít Jedlička

Cena palladia, na rozdíl od ostatních vzácných kovů, během posledního roku významně rostla. Pro další zdražení mluví podle našeho názoru pokračující fundamentální nedostatek tohoto kovu posílený o fakt, že ruské zásoby palladia, které v minulosti zaplňovaly deficit na trzích, jsou téměř vyčerpané.

Japonský akciový trh na hraně

03.06.  |  Michala Moravcová

Poslední oficiální zpráva japonského ministerstva financí ukázala, že investoři z cizích zemí byli předminulý týden čistými kupci japonských akcií. Hodnota nákupu akciových titulů zahraničními investory dosáhla za týden 27,4 biliónů jenů (271 miliónů dolarů). Kdo stojí za aktuálním výprodejem na tamním akciovém trhu, který byl nejsilnějším za poslední dva roky?

Akcie v posledním květnovém týdnu

03.06.  |  Milan Vaníček

Poslední květnový týden byl relativně chudý na výraznější politické, monetární či makroekonomické impulzy, což však nebralo vítr z plachet zvýšené volatilitě, co se denních relativních změn týče.

Vřešťál: Česko se může stát novým fondovým centrem Evropy

31.05.  |  Roman Müller

Evropský fondový trh je dynamickou oblastí s vysokou přidanou hodnotou, na němž se doposud Česká republika podílí pouze minimálně. Podle Rudolfa Vřešťála, řídícího partnera ASB Group a předsedy představenstva nové investiční společnosti REDSIDE, máme šanci přiblížit se fondovým centrům jako je Lucembursko, Irsko nebo Malta.

Proč cena zlata klesala?

29.05.  |  Boris Tomčiak

V polovině dubna nastal na trhu se zlatem prudký výprodej. Za dva dny se cena snížila o extrémních 13 procent. Příčinou byly podle našeho názoru spekulace, že americká centrální banka omezí program nákupů státních dluhopisů. Cena opcí následně výrazně vzrostla, což nás přimělo opět uvažovat o strategii vypisování put opcí.

Nová hvězda pražské burzy

28.05.  |  Jiří Šimara

Zvláště v posledních měsících slýcháme stále častěji o firmách, které zanikají či se jim z jakéhokoliv důvodu příliš nedaří. Člověk snadno zapomene na to, že jsou zde i velmi úspěšné podnikatelské příběhy. Jedním z nich je bezesporu příběh o znojemském výrobci netkaných textilií Pegas Nonwovens.

Lze vydělat na strachu a chamtivosti investorů?

28.05.  |  Evžen Fojtík

Není žádným tajemstvím, že akciovými trhy hýbe strach a chamtivost. Na nestabilitě nálad investorů můžete vydělat. Ke sledování nálady na trhu lze využít indexy volatility. Mezi často používané indexy patří VIX a VDAX. Co tyto ukazatele vyjadřují? Jak s nimi pracovat?

Akcie prošly mírnou korekcí

27.05.  |  Milan Lávička

Předposlední květnový týden se nesl ve znamení vystoupení šéfa FEDu a horších dat z průmyslu Číny. Ben Bernanke upozornil na nebezpečnost předčasného snižování současného monetárního uvolnění, ale současně poukázal na tuto možnost, pokud se ekonomika vylepší (měřeno nezaměstnaností).

Bernanke nepřekvapil, ale zabojoval o svůj program

24.05.  |  Michal Kraus

Středeční podvečer naplnil finanční trhy vysokou volatilitou. Nebyla to však hra velkých investorů, ale proslov šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho, který předstoupil před americký Kongres, aby poreferoval o stavu domácí ekonomiky a budoucnosti třetího kola kvantitativního uvolňování. Před samotným proslovem zaplavily média stovky zpráv o tom, co se stane a jak to bude, jisté však bylo jediné, a to že dojde k osvětlení tolik diskutované situace, jakou je měnové uvolňování v USA.

Fed vyslal opatrný signál – peníze mohou být dražší

23.05.  |  Jan Bureš

Včerejší vystoupení šéfa Fedu před Kongresem mělo na trzích tolik pozornosti, jako nová napínavá detektivka. Akcie nejprve v reakci na jeho slova vystřelily prudce vzhůru, pak ale začaly padat a nakonec skončily v záporu.

Trhy dluhopisů nervózně vyhlížejí vystoupení šéfa Fedu

22.05.  |  Jan Čermák

Nejen rostoucí akciové trhy, ale i klesající indikátory tržního a kreditního rizika (volatilita a kreditní marže) signalizují, že sázky trhů na to, že bude lépe, rostou. S fenoménem klesajícího rizika je nicméně spojena politika hlavních centrálních bank, které skrze nákupy (především vládních) dluhopisů do své bilance pumpují na trhy aktiv dodatečnou likviditu.

Fed stále ještě nemá důvod měnit směr měnové politiky

21.05.  |  Tomáš Menčík

Americká centrální banka tento čtvrtek zveřejní zápis ze zasedání měnového výboru centrální banky, které se konalo 1. května. Tento výstup může být pro kapitálové trhy důležitější než dříve. Podle vyjádření některých členů Fedu se totiž začínají čím dál častěji objevovat názory, že centrální banka začne postupně utlumovat program na odkup aktiv QE3.

Nepokoje v Jižní Africe by mohly vyhnat cenu platiny nahoru

20.05.  |  Michala Moravcová

Jižní Afrika je královstvím drahých kovů a jejich těžby, a proto jsou světové ceny těchto komodit ovlivňovány každou maličkostí, která se v tamní ekonomice odehraje. Jakákoliv příhoda, jež má vliv na život v těžebních dolech a zasáhne produkci drahých kovů, se okamžitě promítne do množství nabídky nerostů a tedy i jejich ceny.

Dopady snížení úrokové sazby ECB a nové italské vlády

17.05.  |  Cosimo Marasciulo

Aktuální vývoj na trzích popisuje Cosimo Marasciulo, vedoucí pro evropské vládní dluhopisy a forex společnosti Pioneer Investments.

Jádro - investice budoucnosti?

16.05.  |  Evžen Fojtík

O jaderné energii se v tuzemsku hovoří především v souvislosti s dostavbou jaderné elektrárny Temelín. Občas se v médiích objeví i jiné zprávy, jako třeba o havárii jaderné elektrárny v japonské Fukušimě. Výroba jaderné energie, i když je možné ji považovat za bezpečnou, s sebou nese určitá rizika.

„Zakleté“ nemovitosti

14.05.  |  Evžen Fojtík

Jen obtížně bychom našli člověka, který by se nezajímal o nemovitosti. A třeba o tom ani neví. Bydlení je jednou ze základních potřeb člověka. Většina lidí touží někde bydlet. Ať již ve vlastním bytě či domě anebo musí vzít za vděk pronájmem cizí nemovitosti. Hodně lidí zase bere nemovitost jako investici, respektive jako doplněk portfolia. Rovněž jsou nemovitosti chápány jako základní zabezpečení na stáří.

Dobrá skrýš pro bázlivce

14.05.  |  Petr Fejtek

Stát nabízí střádalům další várku spořicích dluhopisů. Už sice bez daňové finty a s nižším výnosem než na podzim, ale přesto dost „pocukrované“, když značně porážejí výnosy na trhu. To ovšem prakticky znamená, že zájemcům doslova připlatí daňoví poplatníci. Je to vlastně fér?

USA se řítí do recese

13.05.  |  Steen Jakobsen

Spojené státy americké potřebují čtyřprocentní nominální růst ekonomiky, aby se vyhnuly recesi. Vždy, když se americká ekonomika dostala pod tuto hranici, nastoupila recese.

Japonsko je kousek od návratu k jaderné energii

09.05.  |  Michal Kraus

Japonská rozvolněná monetární politika a silně oslabená domácí měna pravděpodobně za sebou táhnou nečekaný vedlejší efekt, který donutí zemi vycházejícího slunce znovu sáhnout po jaderné energii.

Investiční SHOW: Jak investoval Leoš Mareš?

08.05.  |  Roman Müller

Kdo se chce stát úspěšným forexovým obchodníkem, neobejde se bez kvalitních informací. Společnost Bossa se rozhodla přiblížit obchodování na měnovém trhu zábavnou formou. Pražská část Investiční show je sice za námi, ale stále se ještě můžete přihlásit na akci pořádanou v Brně a Ostravě.

Komoditní vývoj v dubnu: Poptávka po zlatě díky jeho propadu rostla

06.05.  |  Boris Tomčiak

Komoditní index Rogers International Commodity Index oslabil během dubna o více jak 5 procent. Největší události na komoditních trzích byl strmý propad zlata. Zlato během dvou dnů znehodnotilo téměř o 15 procent. Cyklické komodity oslabovaly díky špatným informacím o vývoji globální ekonomiky.

V prvním kvartálu 2013 se dařilo finančnímu sektoru a defenzivním titulům

06.05.  |  Peter Garnry

Společnosti, jejichž akcie jsou zastoupeny v indexu S&P500, vydělaly v prvním čtvrtletí 2013 dohromady meziročně o 0,8 procenta více. Bez finančního sektoru ale naopak pozorujeme propad o 0,6 procenta.

Rok pravdy či krvavé lázně

26.04.  |  Jiří Šimara

Takto mluví o současném stavu evropského automobilového průmyslu dva nejmocnější muži evropských automobilek. Prvním je šéf koncernu Volkswagenu Martin Winterkorn a tím druhým zase šéf automobilky FIAT Sergio Marchionne. I když jde o úhlavní rivaly, kteří se jinak neshodnou takřka na ničem, tak ubohost evropského trhu s vozy potvrzují oba.

Levná ropa se může stát vzpruhou pro Evropu

25.04.  |  Michala Moravcová

Ropa se minulý týden svezla na negativní vlně komoditního výprodeje. Americká WTI otevřela v pondělí na úrovni 90,90 dolarů za barel a do čtvrtka ztratila přes šest procent. Podobně jako jiné průmyslové kovy i ropa minulý týden utrpěla porážku, když druhá největší ekonomika světa zveřejnila slabý hospodářský růst za první tři měsíce letošního roku.

Akcie mohou letos růst až o 12 %

25.04.  |  Peter Garnry

Rok 2013 bude podle Saxo Bank dobrým rokem pro světové akcie, především pak pro ty americké. A to i v případě, že by druhé čtvrtletí nebylo tak pozitivní jako to první.

Petr Zajíc: Akcie jsou po výnosové stránce velmi atraktivní

19.04.  |  Roman Müller

I když Evropa bojuje s dluhovou krizí, akciím se zatím daří. Více než 10 % si za první tři měsíce letošního roku připsaly americké akcie. Vývoj akciového trhu v prvním čtvrtletí letošního roku a výhled na rok 2013 přináší portfolio manažer Pioneer Investments Austria Petr Zajíc.

Zlatý výprodej aneb co dál?

18.04.  |  Michal Kraus

Dvoudenní propad ceny zlata byl jedním z největších výprodejů, které historie pamatuje, ovšem ještě důležitějším faktem je, že nikdo pořádně netuší, co stojí za tímto poklesem. Zlato zažilo od minulého pátku největší jízdu z kopce od roku 1980, a i když se v úterý pokusilo mírně zkorigovat svoji ztrátu, zůstává o 26 procent levnější oproti maximům z roku 2011.

Jak začít zhodnocovat v investiční společnosti

17.04.  |  Daniel Pech

I přes velký rozvoj spořicích účtů se stále najdou mnozí z nás, které neuspokojuje představa, že odkládáme peníze někam, kde výnosy někdy alespoň kryjí inflaci. Jedním ze způsobů, jak nepracovat pouze pro peníze, ale nechat naše peníze pracovat i pro nás, je svěřit část z našich příjmů investiční společnosti.

Předvýsledkové divadlo amerických firem

15.04.  |  Jiří Šimara

Neoficiální start dalšího kola výsledkové sezóny US firem je již za námi a investoři se logicky ptají, co mají do dalších týdnů očekávat. Hned na úvod si řekněme základní fakt, a sice že odhady výsledků šly v průběhu prvního kvartálu kontinuálně níže.

Americké akcie na maximech, dluhopisy téměř také

11.04.  |  Jan Čermák

Americké akciové indexy včera bezpečně uzavřely na nových historických maximech. Dosáhnou-li ceny aktiv nových maxim tak to samozřejmě svádí k úvaze, zdali je posun trhu na dosažené úrovně fundamentálně opodstatněný či jinak řečeno, zdali se nejedná o jednu z dalších bublin, která časem nakonec praskne.

Komoditní vývoj v březnu: Kyperská krize ovlivnila i komodity

04.04.  |  Boris Tomčiak

Kyperská krize značně ovlivňovala nejen finanční, ale také komoditní trhy. Postup EU při záchraně Kypru značně znejistěl finanční sektor a přesunul zájem investorů do bezpečných aktiv, jako jsou dluhopisy nebo zlato. Americké a evropské akciové indexy atakují svoje historická maxima a ubírají tím na zajímavosti komoditním trhům.

Rekordy akcií? Ale co vklady!

03.04.  |  Petr Fejtek

Americké trhy si konečně troufly na nová historická maxima. U nás se ale vedou debaty o bankách na Kypru – přitom jen občas se zmíní, že tam dvacet let u vlády byli převlečení komunisté (tedy přesněji marxisté).

Jak dlouho udrží Kypr kapitálové kontroly?

28.03.  |  Jan Bureš

Dnes kolem poledne konečně otevřou na Kypru banky. Dostat se ke svým penězům ale nebude vůbec lehké. Velcí vkladatelé (nad 100 tisíc eur) v největší kyperské bance Bank of Cyprus pravděpodobně přijdou až o 40% svých úspor a ztráty na depozitech v Laiki bank (dvojka na trhu) se mohou vyšplhat až na 80%.

Sázka na pokles cen maďarských dluhopisů

22.03.  |  Michala Moravcová

Zahraniční investoři spekulují na pokles cen maďarských státních dluhopisů v domnění, že výnosy z těchto cenných papírů správně nereflektují politický a ekonomický stav země.

Kypr odmítl uvalit daň na střadatele

20.03.  |  Jan Čermák

Kyperský parlament včera jednomyslně odmítl diktát, který mu v podobě záchranného balíku pro rozkládající se bankovní sektor nabídl Mezinárodní měnový fond a eurozóna.

Kypr a zásadní změna pravidel hry

19.03.  |  Lars Seier Christensen

Šokující! Jak jinak nazvat kyperský záchranný balíček? Konfiskace 6,75 procent peněz malých střadatelů a 9,9 procent velkých je v údajně civilizované a demokratické společnosti bezprecedentní. Kdo ale ví? Možná, že Evropská unie už mezi civilizované demokracie nepatří.

Daň na vklady v kyperských bankách

18.03.  |  Jan Čermák

Příběh, který se v noci z pátku na sobotu odehrál je fascinující a děsivý zároveň.

Bubliny ve stínu

18.03.  |  Evžen Fojtík

Po propadu trhů na přelomu let 2007 a 2008 se pro mnoho retailových investorů stalo slovo investování tabu. Není se čemu divit, mnozí přišli o značnou část svého portfolia. „Investorským“ hitem se staly státní dluhopisy potažmo ještě více konzervativní nástroje, jako jsou termínované vklady či spořicí účty.

Které měny světa jsou nejtvrdší?

15.03.  |  Petr Gola

V ideálním případě by měl stát Big Mac hamburger od McDonald´s ve všech státech stejně. Právě dle ceny hamburguru lze částečně určit nadhodnocené a podhodnocené měny světa. Jak si stojí česká koruna? Povídejme se na stav z ledna 2013.

Po stopách garance

14.03.  |  Evžen Fojtík

Češi jsou konzervativní investoři. Tento fakt si dobře uvědomují investiční společnosti, které vytvářejí nejrůznější garantované a zajištěné nástroje. Jaké výnosy lze od garantovaných produktů očekávat?

Fortuna a záhada dividendy

13.03.  |  Jiří Šimara

Ke konci minulého týdne měli investoři možnost vyhodnotit výsledky celoročního hospodaření jedné z největších sázkových kanceláří ve střední Evropě, a sice Fortuny Entertainment Group. Představená čísla byla sama o sobě poměrně zajímavá zejména vzhledem k tomu, že se firmě na provozní úrovni podařilo překonat jak očekávání trhu, tak i cíle, které si stanovil sám management.

Týdenní komentář: Fortuna překvapila investory

11.03.  |  Milan Vaníček

První březnový týden se nesl v pozitivním trendu a to i přes stále přetrvávající politickou nejistotu v Itálii. Nicméně tento relativně rizikový faktor se zdá být prozatím vyčerpaný. Naznačuje to úroveň výnosu italských státních dluhopisů (10 let), která se postupně vrací na hranici 4,5 %, kde byla před volbami.

Americká produkční mezera

08.03.  |  Michala Moravcová

Americké akciové indexy zažívají své nejslavnější dny. Dow Jones, který měří výkonost 30 aktuálně největších a neznámějších amerických průmyslových, mediálních, finančních a technologických společností, překonal 5. března svá pětiletá maxima z podzimu 2007, když dosáhl hodnoty 14 268 bodů. Od začátku roku si připsal více než 8 procent a ani jeden týden letos neuzavřel v červených číslech.

Únor na komoditních trzích: Nedůvěra investorů přinesla oslabení

07.03.  |  Boris Tomčiak

Obavy o budoucí osud vyspělých předlužených ekonomik značně poznamenaly důvěru investorů na komoditních trzích. To dostalo pod tlak cyklické komodity, jako jsou ropa nebo průmyslové kovy. Od poloviny měsíce také významně oslabovaly drahé kovy, jejichž ceny se přiblížily svým dlouhodobým podpůrným úrovním.

Problémy americké fiskální politiky

06.03.  |  Michael Temple

Dohoda, která měla na poslední chvíli odvrátit fiskální útes, americké finanční problémy nevyřešila a upozornila na další. Nabízí se tedy otázka – mohl by fakt, že politické řešení dluhového stropu uvázlo na mrtvém bodě, vyvolat stejnou nervozitu jako v roce 2011? Nejen na tuto otázku odpovídal Michael Temple, ředitel kreditního výzkumu společnosti Pioneer Investment Management.

Eurozóna ulehčí život rozpočtovým hříšníkům

05.03.  |  Jan Bureš

Evropská unie začíná pomalu ale jistě otáčet kormidlo a upouští od striktních požadavků na rychlé vyrovnání rozpočtových schodků.

Týdenní komentář: Itálie rozhýbala trhy

04.03.  |  Milan Vaníček

Poslední únorový týden se nesl ve znamení italských voleb a rozhovorů ohledně výdajových škrtů v americkém rozpočtu vzhledem k naplnění úvěrového rámce země.

Stav americké ekonomiky a valuace akcií

27.02.  |  Peter Garnry

Člověk přímo žasne, co za 24 hodin dokážou s finančními trhy udělat jedny volby. Dřív než společně s ostatními začnete zběsile utíkat k východu, přečtete si tuto analýzu. Jejím cílem je nabídnout pohled, díky němuž lépe uvidíte stav americké ekonomiky a valuace akcií. Ukážeme i možné důsledky výsledku italských voleb.

Strhne Itálie Evropu zpět do dluhové spirály?

27.02.  |  Tomáš Menčík

Parlamentní volby v Itálii “píchly vidle“ do prozatím relativně poklidného průběhu obchodování v roce 2013. V Itálii proběhly 24.2 a 25.2. volby do Senátu a Poslanecké sněmovny. Trhy se na tuto událost nijak zásadně nepřipravovaly v očekávání, že levicová Demokratická strana vedená Pier Liugi Bersanim bude schopna s Občanskou volbou Maria Montiho vytvořit většinovou koalici. Nestalo se tak a akciové trhy jsou z toho velmi nervózní.

Peníze investorů proudí do rozvíjejících se zemí

25.02.  |  Evžen Fojtík

Očekávat v současnosti zajímavé výnosy od dluhopisů rozvinutých zemí se řadí do kategorie sci-fi. Státní dluhopisy Německa, USA, Švýcarska nesou velmi nízké zhodnocení. Konzervativní investoři si dnes kladou otázku, které dluhopisy nabízejí zajímavý výnos za cenu přijatelného rizika.

Osud eurozóny v rukách italských voličů

22.02.  |  Michala Moravcová

O víkendu se budou konat parlamentní volby v Itálii, které mohou rozhodnout nejen o osudu třetí největší ekonomiky společné měnové unie, ale i o budoucnosti celé eurozóny. A tak se opět vrátíme v čase a připomeneme si, jak jsme v létě s napětím sledovali volby v Řecku. V nich šlo o to samé o co nyní v Římě, a to jestli vítězná politická strana podpoří ekonomické reformy s cílem snížit zadlužení státu, nebo ne a půjde proti požadavkům Bruselu.  V hlavní roli uvidíme bývalého třínásobného premiéra - Silvia Berlusconiho (Lid Svobody), Piera Luigi Bersaniho (Demokratická strana) a ekonoma, který vedl poslední, i když úřednickou, vládu - Maria Montiho.

Korb: Pokud je nabídka nápadně výhodná, bývá extrémně riskantní

22.02.  |  Zbyněk Drobiš

Věděli jste, že v některých případech ztráty Vaší investice na kapitálových trzích můžete získat kompenzaci svých vložených finančních prostředků? S JUDr. Jiřím Korbem, MBA si představíme Garanční fond obchodníků s cennými papíry.

Spoření připravuje Čechy o jejich peníze

20.02.  |  Redakce

Češi se v loňském roce vezli na vlně popularity spořicích účtů, především u nově vznikajících bank. Ti všichni však průběžně přicházeli o své peníze. Průměrná inflace v roce 2012 byla totiž vyšší než výnosy těch nejlepších spořicích účtů.
1 4 5 6 7 8 9 10 13 19 25
 
 
reklama