Co jsou CFDs?

Obecně lze CFDs neboli Contracts for Difference charakterizovat jako dohodu mezi dvěma stranami (kupující a prodávající) o vyrovnání rozdílu mezi kurzem podkladového aktiva v okamžik otevření CFDs kontraktu a v okamžik jeho uzavření. Jednou z těchto dvou stran je broker (obchodník s cennými papíry) a druhou pak jeho klient (běžný investor). Pokud investor očekává, že aktivum poroste, od brokera jej koupí. Jestliže kurz skutečně vzroste, investor jej prodá brokerovi zpět a inkasuje zisk ve výši rozdílu mezi prodejem a nákupem, resp. naopak.

Základní princip je tedy stejný jako u jiných kapitálových trhů – levně koupit a draze prodat. Oproti např. přímé investici do akcií, ale mají CFDs jednu zásadní odlišnost, ze které plynou všechny jejich výhody i nevýhody. CFDs jsou tzv. OTC nebo-li mimoburzovní instrumenty.

CFDs umožňují investorům spekulovat na předpokládaném pohybu kurzu podkladového aktiva a to bez nutnosti toto podkladové aktivum vlastnit. Např. u CFDs, které mají za podkladové aktivum akcie, může investor vydělávat na příznivém pohybu kurzu aniž by tyto akcie reálně koupil.

Původně byly CFDs „vynalezeny“ ve Velké Británii kolem poloviny 90tých let minulého století a to jako nástroj na efektivní zajišťování pozic v akciích (bez daňových nákladů). Na konci 90tých let pak byly CFDs nabídnuty prvním drobným investorům a to společností GNI Touch (dnes MF Global).

V současné době je možné prostřednictvím CFDs investovat nejen do akcií, ale i akciových indexů, dluhopisů, komodit nebo měn a to z celého světa. Původem z Británie, CFDs se rychle rozšířily do celého světa. Určitou výjimkou pak jsou Spojené státy, kde jsou CFDs aktuální legislativou zakázány a Austrálie, kde se CFDs atypicky obchodují na burze.

 
 
 
reklama