Výhody investování do CFDs

Během posledních deseti let začaly CFDs výrazně nabývat na popularitě mezi běžnými investory a to nejen z daňových důvodů. Mezi další klíčové výhody CFDs patří:

  • obchodování na finanční páku
  • možnost investovat na pokles kurzu
  • oceňování v reálném čase
  • široké spektrum investičních nástrojů
  • relativně nízké požadavky na kapitál
  • elektronické, on-line obchodování


Tlak Obchodování na páku


U CFDs není nutné, aby investor skládal celou hodnotu podkladového aktiva, např. akcií. Místo toho stačí záloha (tzv. margin) obvykle ve výši 10% hodnoty obchodu. Se stejným kapitálem tak může investor „kontrolovat“ až desetkrát více akcií než při tradičním obchodování.

Díky mechanismu finanční páky pak vede každá změna kurzu k většímu procentnímu zhodnocení (ale i znehodnocení) investovaných prostředků (marginu). Páka tak umožňuje dosahovat se stejným kapitálem vyšších zisků a současně využívat menších pohybů kurzu. Jejím použitím se ale zvyšuje podstupované riziko.


Tlak Investice na pokles


Prostřednictvím CFDs je možné investovat na poklesu kurzu (tzv. short sale) stejně jednoduše jako na jeho vzestup. Investor může nakupovat nebo prodávat jakékoliv CFDs (akcie), které broker kotuje, a spekulovat tak jak na jejich vzestup, tak i na pokles.

U CFDs nemusí investor, který očekává poklesu kurzu, hledat někoho, kdo mu akcie zapůjčí (na rozdíl od akcií). Jednoduše mu stačí příslušné CFDs prodat a někdy v budoucnu zpět koupit. Pokud mezitím kurz skutečně klesl, inkasuje zisk ve výši rozdílu mezi prodejní a kupní cenou, a naopak.


Tlak Mark-to-market


U CFDs jsou otevřené pozice oceňovány v reálném čase. Jestliže má investor u otevřené pozice zisk, je mu ihned připsán na účet. Pokud má ztrátu, je účet o tuto částku snížen (tzv. mark-to-market).

Ve srovnání s běžnou investicí tak má investor případný zisk v otevřené pozici k dispozici a může jej použít na další obchod. Nemusí přitom původní obchod uzavřít a připravit se tak o další příležitosti.

 
 
 
reklama