Kolik stojí dluhopisy?

Kolik stojí dluhopisy?

Cena dluhopisu se odvozuje z hodnoty budoucích hotovostních toků, které obdrží jeho majitel (tj. úroky a splacenou nominální hodnotu dluhopisu). Vliv na cenu mají i úrokové sazby na peněžním trhu (PRIBOR, sazby národní banky), resp. zhodnocení alternativních investic (například termínovaných vkladů).

Cena jednoletého dluhopisu s nominální hodnotou 1000 Kč a úrokovou sazbou 10 % by při stejné úrokové sazbě na peněžním trhu činila právě 1000 Kč [= (100 + 1000)/(1+0,1)]. Hodnota 100 značí výši kupónu (10 % z 1000 Kč). Pozor! Pokud by hodnota úrokové sazby na peněžním trhu klesla, cena dluhopisu by vzhledem k nižšímu jmenovateli (např. 1+0,09) vzrostla a naopak při růstu úroků na peněžním trhu. To by za dluhopis její majitel zaplatil nižší částku.


Kde dluhopis koupit?

V době emise můžete dluhopisy po několik dní nakoupit prostřednictvím banky, která emisi zprostředkovává. Během platnosti dluhopisu se nabízí možnost nakoupit za aktuální kurz na burze cenných papírů. Stačí zajít do banky nebo pověřit obchodníka s cennými papíry, který pro Vás dluhopisy za provizi nakoupí a zařadí je případně na Váš investorský (klientský) účet. Dluhopisy, které nejsou obchodovatelné na burze, můžete pořídit nejsnáze prostřednictvím banky. Nejlépe bude, pokud si vyberete banku, která danou emisi zaštiťuje a zprostředkovává.


Co říká název dluhopisu?

Pokud budete v tisku, na internetu nebo v jiných médiích sledovat dluhopisový kurzovní lístek, potom bude název jednotlivých dluhopisů vypadat zřejmě následovně:


  • KB 8,00/04

    Z takové posloupnosti písmen a čísel vyčtete, že se jedná se o dluhopis Komerční banky s pevným úrokem ve výši 8,00 % s dobou splatnosti v roce 2004.

  • ŠKODA AUTO VAR/07

    Jako zkušení investoři budete vědět, že jde o dluhopis automobilové společnosti Škoda Mladá Boleslav s variabilním úrokem (zkratka VAR) se splatností v roce 2007.
 
 
 
reklama