Úloha a role spekulantů na devizovém trhu

Spekulanti operují ve vlastním zájmu s cílem dosažení zisku a bez vazby na klienty. Snaží se vydělat na pohybech měnového kurzu. Princip měnové spekulace čili spekulace ny vývoj měnového kurzu je velice jednoduchý. Spekulant určitou měnu nakupuje, pokud se domnívá, že ji bude schopen v budoucnu schopen prodat dráž. Může samozřejmě také vsázet na oslabení určité měny, tím že ji bude prodávat a za ni nakupovat jinou měnu (např. českou korunu).


Spekulace nabízí možnost značných zisků, ale i ztrát

Velice jsou tedy důležitá očekávání spakulanta ohledně budoucího vývoje měnového kurzu, která ovšem nemusí být vždy správná. Měnová spekulace je tedy spojena nejen s možností značných zisků, které jsou často násobeny tzv. pákovým efektem, ale i potenciálními ztrátami, pokud spekulanti nebudou dodržovat základní pravidla money managementu. Důležité si je uvědomit, že pokud s určitou měnou obchodujeme, tj. na ní spekulujeme, zároveň očekáváme, že se bude druhá měna v měnovém páru vyvíjet obráceně.

Příklad klasické spekulace - měnový pár euro-dolar (EUR/USD)
Pokud budeme spekulovat na posilování amerického dolaru, budeme dolar nakupovat. Co je ovšem podstatné, budeme ho nakupovat za eura. Tudíž ve stejném okamžiku, kdy se rozhodneme spekulovat na posilování dolaru, budeme zároveň spekulovat na oslabování eura. Pokud nám naše spekulace vyjde, za nějaký čas dolary draho prodáme, což znamená, že za dolary obdržíme více eur, než kolik jsme museli na počátku spekulace za dolary zaplatit.


Měnovým spekulantem bez cizí měny

Zmíněný typ spekulace je dnes možné provádět na elektornických on-line investičních platformách. Co je pro tyto platformy podstatné, že pro spekulace na vývoj měnového páru např. euro - dolar nejsou vůbec žádná eura ani dolary potřeba! Spekulovat na vývoj měnového páru euro-dolar dnes lze pouze s českými korunami!

Pokud byste spekulovatli pomocí některé z investičních platforem (jde o tzv. kontraky CFD), stačí vložit na obchodní účet české koruny a brzy se může každý stát měnovým spekulantem. Dosažené zisky popř. ztráty se kontinuálně a automaticky přepočítávají do českých korun.

 
 
 
reklama