Indexové certifikáty

Indexové certifikáty se na kapitálových trzích poprvé začaly používat v roce 1990 a v posledních letech nastává nebývalý rozvoj těchto instrumentů. Zejména mezi privátními investory si získávají stále větší oblibu.

Indexové certifikáty přesně zobrazují hodnotový vývoj nejen světových indexů jako jsou např. DAX, Euro Stoxx50 nebo S&P500, ale od konce roku 2006 lze investovat i do českého PX. Indexové certifikáty umožňují efektivní diverzifikaci investičního portfolia a patří k základním finančním instrumentům zasahujících do všech investičních oborů. Nákupem celého indexu investor eliminuje riziko své investice, které by hrozilo v případě nákupu jednotlivých akcií.

Hodnota certifikátu bývá odvozena z hodnoty příslušného indexu. Jelikož znázorňuje hodnotu podkladového aktiva v cizí měně (i v případě, že jde o PX), musí investor počítat s rizikem pohybu kurzu. Nespornou výhodou certifikátů je jejich likvidita, investor může v jakémkoliv okamžiku certifikát koupit či odprodat. Díky emisnímu poměru, který slouží ke zlevnění celé transakce, se investice do certifikátů stává dostupnou pro širokou veřejnost.

Zjednodušený příklad:

  • hodnota indexu PX je 1500 bodů, emisní poměr 1:10, kurz 30 CZK/EUR. Cena certifikátu je v tomto případě (1500:10):30, tj. 5 euro.
  • pokud hodnota indexu stoupne na 1700 bodů, kurz poklesne na 29 CZK/EUR, cena certifikátu adekvátně vzroste na 5,86 eur.
Bližší informace o certifikátech, jejich výhodách a nevýhodách či jednotlivých druzích najdete v naší abecedě certifikátů, kterou jsme pro vás připravili s Martinem Svobodou, specialistou na tyto moderní investiční nástroje.

 
 
 
reklama