Bavlna

V posledním století bavlně sice vyrostl silný konkurent v podobě syntetických vláken, nicméně bavlna je i přesto mezi spotřebiteli stále velmi oblíbená. Bavlna se pěstuje ve více jak 70 zemích světa, převážně v teplých oblastech. Kvalitu bavlny je možné rozčlenit na základě několika rozlišných kritérií – délka vláken, čistota úrody, barva a další.

Úroda je velmi citlivá na změny teplot, přičemž ji mohou ohrozit nejen mrazy, ale i vedra. Vážnou hrozbou jsou také škůdci a nemoci. Při jejím pěstování spotřebuje obrovské množství pesticidů a insekticidů. Při pěstování geneticky modifikované bavlny dochází k úsporám až 80% insekticidů.


Bavlna u zrodu komoditních burz

Obchodování s bavlnou položilo základy moderním komoditním burzám. V průběhu průmyslové revoluce se s komoditou začalo intenzivně obchodovat, nicméně dodávky přes moře byly často nevyzpytatelné, což způsobovalo fluktuace v cenách.

Největšími producenty bavlny jsou Čína, Spojené státy, Indie, Pákistán, Uzbekistán a Egypt. Většina zemí produkujících bavlnu pravidelně spotřebovává celou svou produkci, a proto je celosvětový obchod závislý na produkci několika nejvýznamnějších států. Čína, Spojené státy, Indie a Pákistán jsou zodpovědné přibližně za dvě třetiny celosvětové produkce.


Faktory, které ovlivňují tvorbu ceny

Výsledná cena bavlny na trzích je ovlivněna řadou faktorů, přičemž nikoho nepřekvapí, že nejdůležitější je vztah mezi nabídkou a poptávkou. Na straně nabídky hraje prim počasí, jehož vrtochy mohou způsobit poškození úrody a tím i výpadky produkce. Nezanedbatelnou roli hrají i škůdci a choroby. Vzhledem k vysoké koncentraci produkce je dále nutné bedlivě sledovat politické prostředí v jednotlivých zemích, především pak úroveň dotací zemědělcům a vývozní cla.

Změny v poptávce nebývají skokové. Úroveň spotřeby nicméně ovlivňuje poptávka po substitutech v podobě umělých vláken, jejichž náklady na výrobu jsou z velké míry spjaty s cenami ropy. Vyšší cena syntetických vláken zvyšuje poptávku po bavlně. Ropa má ovšem vliv i na bavlnu. Zvyšující se cena černého zlata a plynu totiž ovlivňuje negativně cenu pesticidů, insekticidů a hnojiv, jež se hojně využívají při pěstování.


Kde se obchoduje?

Obchodům s bavlnou dominuje burza IntercontinentalExchange v New Yorku (bývalý New York Board of Trade – NYBOT). Cena je zde vyjadřována v centech za libru, přičemž velikost kontraktu činí 50 000 liber.

 
 
 
reklama