Investice a spekulace

Pro řadu investorů je vidina vysokého zisku natolik lákavá, že se neváhají pouštět i do velmi rizikových obchodů. Chytrý investor vždy vybírá takové investice, které při přijatelné míře rizika přinášejí maximální výnos.

Hlavní rozdíl mezi investicí a spekulací je v době držení vybraných aktiv. Při investování se vzdáváte současné spotřeby a nakupujete cenné papíry, u nichž očekáváte růst cen v dlouhodobějším horizontu. Spekulant se snaží využít krátkodobé nerovnováhy na trhu, cílem je nakoupit levně a po krátkém čase dráž prodat.

Za účelem investování využívají drobní investoři především podílové listy fondů. Investoři s vyšším kapitálem a zkušenostmi mohou využít fondy kvalifikovaných investorů, burzovně obchodované fondy (ETF) či individuálně řízená osobní portfolia. Mezi dlouhodobé investice můžeme zařadit i nákup pozemků či nemovitostí.

Mezi spekulativní investiční nástroje můžeme zařadit především pákové produkty. U pákových produktů se hodnota vaší investice mění v násobcích změny sledovaného podkladového aktiva. Typické je i obchodování na úvěr (maržové obchody).

 
 
 
reklama