Výběr investice

Pokud již víte, se kterou skupinou investorů se nejvíce ztotožňujete (konzervativní, vyvážený, dynamický), znáte své investiční cíle, stanovili jste si očekávaný výnos investice, vymezili riziko, jaké jste ochotni podstoupit, můžete začít s výběrem vhodných investičních nástrojů. U každého investičního nástroje jsou nejčastěji sledovány tři parametry – historická výkonnost (výnos), riziko (volatilita) a likvidita.

 

Sledované informace

Ať už investujete do dluhopisů, akcií, podílových fondů, ETF, certifikátů a dalších produktů, vyplatí se důkladně poznat všechny důležité parametry vybraného cenného papíru.

Chci se dozvědět více

Výnos

Dosažení kladného výnosu je cílem každého investora. U investování platí jednoduché pravidlo - čím vyšší výnos očekáváte, tím vyšší riziko budete muset podstoupit.

Chci vědět více

 
 

Riziko

Riziko a výnos jsou dva základní ukazatele investičních cenných papírů. Při investování je třeba zohlednit celou řadu rizik - tržní, úvěrové, měnové, politické...

Chci vědět více

Likvidita

Mezi důležité parametry cenných papírů patří likvidita - tedy rychlost, s jakou lze cenné papíry směnit s co nejnižšími náklady v hotovost.

Chci vědět více

 
 
 
reklama