Sledované informace

U každého cenného papíru můžete sledovat tři parametry – výnos, riziko a likviditu. O těchto ukazatelích se můžete dočíst v samostatných sekcích (Výnos, Riziko, Likvidita). U jednotlivých tříd aktiv však můžete sledovat i další parametry, které se více či méně mohou promítat do výnosu, rizika i likvidity. Nyní si popíšeme, co vše lze sledovat u základních tříd aktiv – akcií a dluhopisů.

Akcie

Akcie vyjadřují podíl na určité společnosti. Ke každé společnosti si můžete velmi snadno přiřadit:

  • zemi, ve které daná společnost podniká a realizuje podstatnou část příjmů,
  • sektor ekonomiky, ve kterém podniká,
  • tržní kapitalizaci (velikost společnosti).
 

Obecně platí, že akcie firem z vyspělých zemí (USA, Velká Británie, Německo) jsou méně rizikové. Ekonomiky těchto zemí jsou na vysoké úrovni a politický systém je zde stabilní. Naopak akcie společností z méně vyspělých zemí mohou utrpět díky politickým změnám, korupčnímu prostředí či nedostatečné legislativě.

Na základě sektorové příslušnosti můžete odhadovat, jak se bude daná akcie chovat v určité tržní situaci. Některým společnostem se daří v období ekonomické růstu (tzv. cyklické akcie), jiné jsou na vývoji ekonomiky téměř nezávislé (tzv. anticyklické akcie). Zástupcem první skupiny jsou například automobilky, průmyslové či stavební firmy. Druhou skupinu reprezentují například společnosti podnikající v sektoru zboží běžné denní spotřeby či zdravotnictví.

U akcií lze sledovat také tzv. tržní kapitalizaci (pozn. celkový počet akcií vynásobený tržní cenou akcie). Na základě tržní kapitalizace se společnosti dělí na velké, střední, malé a mikro. Mezi společnosti s nejvyšší tržní kapitalizací patří řada nadnárodních společnosti jako Apple, Exxon Mibile, Google, PetroChina, Bershire Hathaway, General Electric či Wal-Mart Stores.

U akcií společností lze sledovat i řadu fundamentálních ukazatelů - účetní hodnotu akcie, zisk na akcii, tržby, rentabilitu, dividendový výnos apod. Fundamentální analýze se věnujeme v samostatné sekci.

Dluhopisy

U dluhopisů můžete sledovat například kvalitu emitenta, dobu do splatnosti a výši úrokové sazby. Emitentem dluhopisu mohou být státy, obce a města (municipální dluhopisy) a firmy. Obecně jsou považovány za nejbezpečnější státní dluhopisy vyspělých zemí. Mezi ty nejbezpečnější patří například státní dluhopisy USA, Lucemburska, Německa či Švýcarska. Vyšší riziko, ale i výnos, nesou státní dluhopisy rozvíjejících se zemí.

K posouzení rizikovosti konkrétní země můžete využít hodnocení ratingových agentur (MOODY'S, STANDARD & POOR'S, Fitch). Srovnávací tabulku ratingového hodnocení jednotlivých zemí naleznete také na internetových stránkách České národní banky (ČNB).

Doba splatnosti dluhopisů se pohybuje od jednoho roku až po desítky let. Čím delší je doba splatnosti dluhopisu, tím vyšší úrok musí emitent případným investorům nabídnout. S rostoucí dobou splatnosti roste jak riziko případného nesplacení dluhopisu, tak i riziko změn úrokových sazeb.

V případě akcií i dluhopisů je třeba sledovat i měnu, v nichž je daný cenný papír obchodován. Při investicích v cizích měnách vždy podstupujete měnové riziko.

 
 
 
reklama