Den oddychu německé burzy

12.04.2007 | , Cyrrus
INVESTICE


Německý index DAX se během dopoledne  pohyboval v převážně v plusových číslech na hodnotě 7.187,95 bodů a přidával tak 0,3%, když mu k růstu pomáhaly společnosti...

Německý index DAX se během dopoledne  pohyboval v převážně v plusových číslech na hodnotě 7.187,95 bodů a přidával tak 0,3%, když mu k růstu pomáhaly společnosti jako TUI, Adidas a Deutsche Böerse. TUI vzrostl o 3,84% po tom, co se objevily spekulace, že by miliardářská rodina Herzů mohla koupit podíl v této firmě. Po otevření amerických trhů v záporných číslech, se ale začal obracet i německý DAX, který si po dlouhodobějším růstu „oddychl“ na hodnotě 7.153 bodů (-0,19%).

 

CONTINENTAL (+1,77%), čtvrtý největší výrobce pneumatik oznámil, že koupí většinový podíl (51%) ve slovenském Matadoru (4770 zaměstnanců, tržby cca 450 milionů euro), se kterým spolupracoval od roku 1998 v joint venture. Continental má zhruba 4 miliardy euro na akvizice v hotovosti a hodlá posílit svou pozici v konsolidujícím se odvětí dodavatelů pro automobilový průmysl.

 

Zaměstnanci v Deutsche Telekom vyhlásili jednodenní stávku kvůli plánu společnosti přesunout až 50 tisíc zaměstnanců na servisní společnost, což by vedlo k poklesu platů. Telekom hodlá snížit platy některých zaměstnanců v divizi pevných linek až o 41%. Asi tisíc pracovníků na šesti místech v Německu dnes nepracuje, protože plán považuje za nepřijatelný. Pokud nebudou jejich požadavky vyslyšeny, bude podle nich příště stávkovat mnohem více lidí. DEUTSCHE TELEKOM zakončil -0,15%.

Autor článku

Tomáš Dvořák

Články ze sekce: INVESTICE