Blíží se převzetí maďarské OTP Bank?

12.04.2007 | , Cyrrus
INVESTICE


Již delší dobu se na evropském bankovním poli spekuluje jestli nějaká větší americká banka provede akvizici a kdo bude jejím případným cílem. Zmiňováno bylo dokonce i...

Již delší dobu se na evropském bankovním poli spekuluje jestli nějaká větší americká banka provede akvizici a kdo bude jejím případným cílem. Zmiňováno bylo dokonce i možné převzetí větší banky jako je například Erste. V tomto týdnu se ale opět vyrojily zajímavé informace k bance, která sice nedosahuje velikosti Erste, ale rozhodně patří k největším ve východní Evropě. Řeč je o maďarské OTP Bank.

Od vzniku společnosti až do současné doby je převzetí OTP Banky znemožněno dvěmi skutečnostmi. První z nich je omezení maximálních vlastnických práv a druhou jsou takzvané „zlaté akcie“, které drží ve větších maďarských společnostech stát a má díky nim konečné slovo v rozhodujících věcech ke kterým akvizice a případná převzetí zařadit rozhodně lze. Zmíněné zlaté akcie se ale vůbec nelíbí Evropské komisi, protože je chápe jako přílišné omezení volné hospodářské soutěže v Evropě. A právě díky silnému tlaku ze strany EU v současné době probíhá diskuze o možném zrušení zlatých akcií a neomezené moci maďarského státu ve větších společnostech. Všechno napovídá tomu, že tyto zlaté akcie budou v blízké době opravdu odstraněny. Nelze totiž počítat s tím, že by EU raritu, která se nenachází v žádné jiné evropské zemi a navíc omezuje volnou hospodářskou soutěž, nechala dále „v provozu“. S odstraněním zlatých akcií by tedy došlo ke smazání jedné možnému převzetí zabraňující skutečnosti.

Pokud se podíváme na tu druhou, kterou je omezení maximálních vlastnických práv, i zde se blýská na lepší časy. V současnosti platí, že žádná zahraniční společnost nemůže v maďarské OTP držet více než 5%. Jasný důvod k nemožnosti převzetí banky. Společnost se však nechala slyšet, že na výroční valné hromadě konané 27. dubna navrhne svým akcionářům zrušení těchto omezení maximálních vlastnických podílů pro zahraniční společnosti. I přes připojené oznámení generálního ředitele, který neočekává po uvolnění stavu žádné nabídky na převzetí, musíme přihlédnout k tomu, že OTP Banka je v současnosti jedinou bankou východoevropského regionu s obrovským potenciálem, která provozuje činnost na více trzích zároveň a kterou dosud neovládá žádná větší banka. Z tohoto důvodu se domnívám, že pokud opravdu na valné hromadě dojde ke zrušení omezení maximálních vlastnických podílů, mohl by se o OTP strhnout „boj“, který, jak již tomu při akvizicích bývá, požene cenu akcií na burze směrem vzhůru.

Autor článku

Igor Pečta  

Články ze sekce: INVESTICE