Vodička: Investiční hra je příležitostí vyzkoušet rizikovější strategie

23.04.2007 | , Finance.cz
INVESTICE


O nové investiční hře, kde si můžete vyzkoušet obchodování na virtuálním trhu jsme si povídali s Jiřím Vodičkou, ředitelem pro strategii a marketing RM-SYSTÉMu, jednoho z organizátorů burzovní hry.

Nejprve nahlédněme krátce do historie. Kolikátý ročník Investiční hry RM-Systém letos pořádá?
První Investiční hru jsme uspořádali již v roce 2003. S výjimkou roku 2005 ji od té doby pořádáme pravidelně, letos se tedy jedná již o čtvrtý ročník.

Čím se letošní ročník liší od těch předchozích? Došlo v průběhu několika let k nějakým změnám?
V prvním ročníku bylo možné v rámci hry investovat nejen do akcií, ale také do podílových fondů a bankovních vkladů. Struktura investic hráčů byla téměř výhradně zaměřena na akcie a proto se v dalších ročnících týkala hra pouze tohoto investičního instrumentu. Novinkou letošního ročníku je možnost vyzkoušet si obchodování nejen s českými, ale také s evropskými a americkými akciemi. Tuto možnost jsme připravili především v souvislosti s očekávanými změnami na RM-SYSTÉMu.

Podle nové evropské legislativy se stane RM-SYSTÉM standardní burzou, která však bude orientovaná stejně jako doposud na menší a střední investory. A co je pro investory podstatné, již za několik týdnů rozšíří obchodování o vybrané zahraniční akcie, které bude možné obchodovat na RM-SYSTÉMu v českých korunách.

Velkou novinkou letošního ročníku hry je rozšíření počtu organizátorů. Vedle našeho tradičního partnera, kterým je portál Finance.cz se na organizaci hry podílí portál Seznam.cz a ČeskeNoviny.cz, zpravodajský server ČTK. Díky tomu se mohou hry bez nutnosti nové registrace účastnit nejen uživatelé Finance.cz, ale také více než 5 mil. registrovaných uživatelů portálu Seznam.cz. Pro vstup do hry postačí pouze přihlašovací jméno a heslo, které používají uživatelé pro přístup na svůj email na Seznam.cz

Můžete čtenářům ve stručnosti vysvětlit, o co v Investiční hře 2007 jde?
Jde o to, aby každý kdo se hry zúčastní mohl nejen vyhrát zajímavé ceny, ale především se seznámit s tím, jak obchodovat se skutečnými akciemi. Hra je nastavena tak, aby hráči poznali, jak se na reálném trhu vyvíjejí ceny akcií, co tyto ceny ovlivňuje a mohli si ověřit úspěšnost svého investičního rozhodování. Protože každý z hráčů má k dispozici fiktivní milion korun, může si prověřit i některé odvážnější investiční strategie, které by nechtěl napoprvé realizovat se skutečnými penězi.

Velmi zajímavým obdobím prochází nyní české akcie, kde jsou očekávány zajímavé dividendy.
Osobně si myslím, že pro mnoho hráčů to bude zajímavá zkušenost. Poznají na „vlastní portfolio“, jak se chovají ceny akcií před rozhodným dnem pro vyplacení dividendy a jak dividendy ovlivní následující vývoj ceny akcie.

Stejně jako v jiných soutěžích, ani v této hře nechybí zajímavé ceny. Co vlastně může vítěz získat?
Pro celkového vítěze jsou připraveny zpáteční letenky pro dvě osoby, digitální fotoaparát, MP3 přehrávač, sportovní taška a láhev dobrého vína. Naším cílem je umožnit většímu počtu soutěžících získat zajímavé ceny. Proto jsme více než sto letenek rozdělili mezi širší počet účastníků. Například zpáteční letenky pro dvě osoby získá i osmnáctý hráč v celkovém pořadí a nebo první tři nejúspěšnější hráči dle jednotlivých měsíčních kol.

Kdo se může hry zúčastnit?
Hry se může zúčastnit prakticky každý. Oficiálně je hra pouze pro hráče z České republiky, protože by bylo velmi obtížné ověřit totožnost a zajistit předání ceny např. v Austrálii. Prakticky ale může hrát každý a nikomu nebráníme v účasti.

A do čeho všeho může soutěžící své fiktivní prostředky investovat?
Investice je možné rozdělit mezi české, německé a americké akcie. Jsou to vybrané akcie na trhu RM SYSTÉM, konkrétně ty obchodovatelné pokyny EasyClick. Dále jsou to německé akcie na frankfurtské burze, z nichž je většina součástí Indexu DAX 30 a americké akcie na New York Stock Exchange a trhu NASDAQ. Americké akcie jsou obvykle součástí indexů Dow Jones a Nasdaq 100.

Jak se v průběhu hry stanovuje aktuální hodnota hráčského portfolia? A co frekvence obchodování? Jak často musí soutěžící provádět operace, aby byl zahrnut do celkového žebříčku?
Do celkového pořadí zahrnujeme všechny hráče, kteří realizovali alespoň jeden obchod. Aktuální hodnotu jednotlivých portfolií stanovujeme on-line v reálném čase. To znamená, že s každým otevřením webové stránky se hráči zobrazí aktuální hodnota jeho portfolia. Aktualizaci výsledkové listiny se snažíme dělat přibližně jednou za hodinu.

Jen pro představu, kolik lidí se loni účastnilo a jak vítěz své finanční prostředky zhodnotil?
Investiční hry se loni zúčastnilo 2480 hráčů a vítěz dokázal zhodnotit během tří měsíců portfolio o 40 %.

Očekáváte, že letošní ročník bude co do počtu soutěžících i zhodnocení úspěšnější?
Letošní ročník lze již po dvou týdnech prohlásit za nejúspěšnější v historii. Během prvních dvou týdnů je ve hře více než 8000 hráčů z nichž 5000 aktivně obchoduje. Ukazuje to na rostoucí trend zájmu lidí o akciové trhy.

Jaký přínos si od hry jako organizátor mimoburzovního trhu slibujete? Co minulé ročníky, naplnili Vaše očekávání?
Největší přínos je pro nás vzdělávání široké skupiny lidí v oblasti kapitálového trhu, což je však cesta na dlouhou trať. Ale ocenění RM-S jako nejoblíbenějšího způsobu obchodování s akciemi, která získáváme v různých anketách, ukazují, že bychom mohli jít správným směrem.

Čím se liší tento virtuální akciový trh od toho skutečného?
Začal bych tím, co je společného. Ve hře se akcie nakupují a prodávají přímo za ceny, které jsou aktuální na reálném trhu RM-SYSTÉM a nebo burzách v Německu a Americe. Tyto ceny se mohou měnit v závislosti na nabídce a poptávce každou vteřinou a to činí hru velmi dynamickou a zajímavou. A pokud jde o odlišnosti, ve hře nejsou oproti skutečnosti například vypláceny dividendy. Považuji to za zajímavou příležitost pro aktivní hráče, kteří sledují dění na trhu. Obvykle po rozhodném dni pro výplatu dividend cena akcií klesá přibližně o výši dividendy. Každý má ve hře možnost v rozhodný den prodat akcie a následně si je druhý den levněji dokoupit. Svým způsobem tak inkasuje dividendu.

A co další odlišnosti?
Navíc ve hře je určité omezení počtu akcií k nákupu nebo prodeji. Jedná se o možnost realizovat max. tři obchody denně s každou z akcií a to vždy v max. trojnásobku množství akcií v nabídce nebo poptávce na reálném trhu. Jednodušeji řečeno nechceme, aby ve hře někdo koupil opakovaně tisíc akcií ČEZ za cenu, která odpovídá na reálném trhu nabídce k prodeji pouze pěti kusů.

Na závěr něco odlehčeného. Vy sám či některý z Vašich kolegů se také účastníte? S jakými výsledky?
Ačkoliv jako jeden z členů organizačního týmu nemám nárok na výhru, aktivně se účastním. S přibývajícím počtem hráčů jsem vypadl z první třicítky a aktuálně se pohybuji cca ve čtvrté stovce. Samozřejmě, že přátelské provokace a vzájemné soupeření v investiční hře s kolegy je u nás pravidelně na pořadu dne.

A ještě nám prozraďte, zda plánujete obdobnou soutěž i do dalších let. Nebo máte připraveny jiné projekty?
Považuji podobné projekty za velmi efektivní realizaci marketingu. Chceme nadále uplatňovat zkušenosti, které jsme získali, v dalších netradičních projektech. Již teď máme velmi zajímavé nápady, na jejichž realizaci se můžete těšit v dalších ročnících.

Děkuji za rozhovor
Lukáš Buřík, Finance.cz

 

Jiří VodičkaJiří Vodička absolvoval ČVUT v Praze, kde nyní dokončuje doktorské studium v oboru řízení ekonomické hodnoty podniků a oceňování aktiv. Na trhu s cennými papíry RM-SYSTÉM působí od roku 2000, aktuálně na pozici ředitele pro strategii a marketing odpovídá za obchodní vztahy s institucionálními zákazníky a marketingové aktivity akciového trhu. Mezi jeho nejvýznamnější pracovní projekty patří systém obchodování s akciemi EasyClick. Je členem výboru ČNB pro makléřské zkoušky a má několikaleté zkušenosti s řízením event marketingových aktivit Volkswagen Group Russia. Hovoří anglicky, rusky a německy. Mezi záliby patří zejména cyklistika, běžecké lyžování a cestování do netradičních zemí. V loňském roce úspěšně absolvoval ve Švédsku nejdelší světový závod v běhu na lyžích, devadesátikilometrový Vasův běh.

 

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE