Nebojme se moderních investičních nástrojů

27.04.2007 | , Finance.cz
INVESTICE


Již více než půl roku lze na pražské burze obchodovat s investičními certifikáty a futures. Zvláště druhý jmenovaný nástroj je pro mnohé investory velkou neznámou. Co jsou to futures, jak se s nimi obchoduje a k čemu se využívají?

Konec loňského roku byl ve znamení úspěchu. Alespoň pro největší organizátora trhu s cennými papíry v tuzemsku, Burzu cenných papírů Praha. Díky optimistické náladě investorů si oficiální burzovní index PX vylepšoval svá absolutní maxima, stejně jako některé SPADové tituly. K úspěšnému konci burzovního roku 2006 přispěly nové primární emise společností ECM a Pegas Nonwovens. Rozšířily se i možnosti investorů, kdy začátkem října přibyly do stávajícího portfolia nové investiční nástroje v podobě certifikátů a futures, v prosinci se pak burzovní nabídka rozrostla o warranty. Už méně potěšující byl počáteční nezájem o tyto emise ze strany investorů. Pojďme se podívat na jeden z nich, futures, blíže …


Trocha historie neuškodí

První zmínky o futures kontraktech můžeme najít již v 17. století v Japonsku, kde se začalo obchodovat s budoucí sklizní rýže. Jelikož tamní rolníci neměli dostatek finančních prostředků na osetí pole, uzavírali kontrakty na budoucí dodávky rýže. Obchodníci poté zjistili, že uzavřené kontrakty lze obchodovat ještě před jejich realizací podle toho jak se vyvíjela očekávání sklizně, která ovlivňovala cenu zatím nesklizené úrody.


Je libo ropu, dolar či PX?

Kontrakty typu futures patří o rodiny tzv. standardizovaných derivátů, tedy investičních nástrojů odvozených od vývoje určitého podkladového aktiva. Nabídka aktiv je velice pestrá, futures kontrakt může být uzavřen na nejrůznější instrumenty: od ropy, přes obiloviny, drahé kovy, až po měnu či akciový index. Futures jsou tedy jakousi sázkou na to, jakým směrem se budou hodnoty podkladového aktiva pohybovat. Profitovat lze přitom nejen na rostoucím vývoji, ale vydělávat lze i na poklesu kurzu.

Futures představují závazek prodat či koupit určitá podkladová aktiva ve sjednaném množství v předem určený čas a za předem stanovenou cenu.

Podkladovým aktivem se rozumí instrument, od kterého se odvíjí cena futures kontraktu.
Mezi základní druhy futures kontraktů patří:

  • indexové (podkladovým aktivem je vybraný index)
  • akciové (vybrané akciové tituly)
  • komoditní (podkladovým aktivem jsou nejrůznější komodity - ropa, energie, obiloviny, maso, kovy, atd.)
  • úrokové (pokladniční poukázky, dluhopisy)
  • měnové (volně směnitelné měny)

Jak futures fungují?

Podstatou celé futures transakce je pevná dohoda mezi kupujícím a prodávajícím, která jim dává povinnost koupit resp. prodat k určitému datu předem sjednané množství určitého aktiva za předem stanovenou cenu. Z hlediska doby trvání jsou nejčastěji obchodovány tří-, šesti- nebo devítiměsíční kontrakty splatné v předem určených měsících a dnech. Investor má dostatek času na realizaci záměrů, kdy může spekulovat a předem odhadovat budoucí pohyb kurzu, tj. jeho vzestup či pokles.


Jak futures rozpoznat?

Jednou z výhod futures kontraktů je jejich snadná identifikace, a to:

  • podle názvu futures, např. PX FUT JUN07, kde PX je identifikace podkladového aktiva, FUT je označní produktu a Jun07 představuje splatnost kontraktu (v tomto případě je podkladovým aktivem se jedná o futures na index px se splatností v červnu 2007).
  • podle kódu série, např. FPXAA03M0507, kde F je označní futures, PXAA je identifikace podkladového aktiva, 03M značí dobu trvání kontraktu, 0507 představuje měsíc a rok splatnosti. V tomto případě se jedná o tříměsíční futures na index PX se splatností v květnu 2007.


Jak probíhá samotný obchod?

Obchody s futures jsou uzavírány stejným způsobem jako ostatní burzovní obchody, tj. prostřednictvím členů burzy. Vlastní obchodování probíhá na podobném principu jako SPAD obchody a je založeno na činnosti tzv. tvůrců trhu. Ti mají povinnost udržovat nabídku a poptávku pro jednotlivé futures série. Investoři zadávají své příkazy makléřům, kteří je umisťují do obchodního systému. V případě, že se sejdou dva příkazy (ke koupi u jednoho a prodeji u druhého) se shodnými parametry (druh kontraktu, splatnost, množství, cena, …), nic již nebrání transakci a uzavření obchodu.


Obchody se začínají hýbat

O tom, že se futures pomalu, ale jistě dostávají do investorského povědomí a po počátečním nezájmu se s nimi v posledních měsících a týdnech začalo více obchodovat, svědčí i burzovní statistiky. S prvními emisemi futures kontraktů bylo zahájeno obchodování 5. října 2006. Do konce loňského roku objemy obchodů dosáhly hodnoty 32,2 milionu korun. První tři měsíce letošního roku byly z tohoto pohledu přece jen přívětivější, když jen v mněsíci březnu byly zobchodovány futures kontrakty za téměř 230 milionů korun, za celé první čtvrtletí pak dosáhly 393,2 milionů.

futures.jpg

* dubnové statistiky jsou platné ke včerejsímu datu, tj. 26. dubnu 2007, zdroj: www.pse.cz

Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE