„Růstový motor“ tržního hospodářství

04.07.2007 | , Finance.cz
INVESTICE


ABN Amro si sotva mohla pro emisi „Private Equity Rumänien“ certifikátu vybrat méně výhodný okamžik. Neboť (měřeno počtem obyvatel) ve druhé největší zemi východní Evropy se v době emise rozpadla vládní koalice.

Předcházel tomu dvouletý boj o moc mezi prezidentem Traianem Baseskem a premiérem Calinem Popescu Tariceanuem. Druhý jmenovaný nyní avizoval vznik menšinové vlády, která se má skládat z jeho Národně liberální strany (PNL) a Maďarské strany (UDMR). Dosud se na vládě podílející Demokratická strana (PD), která má blízko k Basescuovi, už nemá být v novém kabinetu zastoupena.

Odhlédneme-li od politických sporů, nabízí nový produkt od ABN Amro velké šance v silně rostoucí zemi. Dosud totiž byly investiční příležitosti v Rumunsku omezeny na akcie zastoupené v hlavním akciovém barometru ROTX. Vůdčí index bukurešťské burzy zahrnuje deset největších koncernů v zemi. Mimo povědomí naopak zůstávají malé a střední podniky. Existuje hodně takových, které vzhledem k velikosti nebo chybějící burzovní kotaci nemohly být dosud vůbec obchodovatelné (nebo jen s velkými obtížemi). S „Private Equity Rumänien“ certifikátem Nizozemci poprvé nabízejí i drobným investorům přístup právě ke středně velkým společnostem.

Rumanien_certifikat.jpgPodkladem cenného papíru jsou fondy SIF, které byly založeny na počátku 90. let za účelem transformace tehdejších státních podniků do prostředí tržního hospodářství. Každý z pěti „SIF Fonds“ je aktivní v jedné zeměpisné oblasti (jihozápad, centrální část, severozápad, jihovýchod, severovýchod) a má v portfoliu vždy asi 30 procent státem vlastněných firem. Vedle investice do „midcap“ segmentu jsou fondy SIF také poskytovateli kapitálu u burzovně nekotovaných firem. Tržní kapitalizace těchto investičních „vehiklů“ činí vždy kolem půl miliardy korun, přičemž silné váhové zastoupení má sektor financí.

Pětice fondů je na bukurešťské burze sdružena ve vlastním segmentu: „Bucharest Stock Exchange Trading Investment Funds“ index (BET-FI Index). Po celou dobu existence si segment vedl jasně lépe než barometr ROTX. Jasně lepší vývoj kurzu odráží i lepší vývoj malých a středních firem ve srovnání s velkými koncerny. Protože fondy investují stále víc do nových firem a spoluvyvíjejí je, zůstává podkladové portfolio neustále „čerstvé“ a dobře diverzifikované.

ZJ-hodnocení: Prostřednictvím „Private Equity Rumänien“ certifikátu mohou investoři participovat na vývoji malých a středně velkých rumunských firem. Proti velkému růstovému potenciálu stojí klasické riziko „emerging markets“, ukazující se na aktuální politické krizi – přičemž si jakkoli vytvořená vláda nemůže dovolit bránit procesu privatizace.

Autor článku

Martin Svoboda


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE