RICI: Investice do komoditního indexu

16.07.2007 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Indexové investice jsou v posledním období velmi populární. Zdaleka ne všechny však skrývají potenciál zhodnocení. Výjimkou je Rogers international commodity index (RICI), který podle našeho názoru patří mezi nástroje každého dobře diverzifikovaného portfolia.

Participovat na zhodnocení tohoto indexu se dá pomocí investice do tzv. TRAKRS kontraktu. Budeme nakupovat RICI TRAKRS za aktuální cenu 26,50 USD. V horizontu 3-6 měsíců očekáváme zhodnocení na 28,00 USD. Investice do komodit byla v posledních letech vysoce profitabilní. Oproti akciovým indexům zaznamenaly komoditní indexy od počátku tohoto milénia téměř dvaapůlkrát větší výnosnost při obdobné volatilitě. Síla býčího trendu pravděpodobně trochu opadne, ale my se domníváme, že ve střednědobém období se nákup komodit vyplatí více než nákup akcií vyspělých zemí.

RICI se skládá ze třech hlavních sektorů – energie (44 % podíl), zemědělské produkty (35 % podíl) a kovy (21 % podíl). Největším tahounem by měl být sektor energií a to především surová ropa. Její cena se sice pohybuje kolem 73 dolarů za barel, ale fundamentální faktory naznačují, že propadu pod 65 USD/barel se velmi pravděpodobně nedočkáme, naopak očekáváme růst nad 75 USD/barel. Ceny zemědělských produktů jsou silně závislé na poptávce, počasí a sezónních vlivech.

RICI.jpgNa současných vysokých cenových úrovních nečekáme výrazný růstový potenciál v tomto sektoru, protože sezónní faktory působí nyní spíše proti růstu, avšak silná poptávka podporovaná výrobou biopaliv a rostoucí spotřebou krmiv by měla ceny i tak udržet vysoko. Vývoj v sektoru kovů bude podle nás velmi různorodý, avšak celkově mírně pozitivní. Největší potenciál růstu očekáváme v sektoru drahých kovů, které v posledních několika měsících prošly korekcí. Naopak u průmyslových kovů vidíme růstový potenciál jako značně vyčerpaný.

Fundamentální analýza


Sektor energie:
Celkový vývoj tohoto sektoru je silně závislý na vývoji cen ropy, pro jejíž růst mluví několik faktorů:

  • Stoupající celosvětová poptávka – hospodářský růst si vyžaduje pravidelně se zvětšující příděly pohonných hmot. Nadnárodní automobilové společnosti se snaží každým rokem zvyšovat efektivnost (a tak snižovat spotřebu) motorů svých vyprodukovaných automobilů. Spotřeba nových vozů však jakoukoliv snahu o nižší globální poptávku po ropných produktech vyvrací. Podle zprávy OPEC by v roce 2030 mělo po Zemi jezdit až 1,2 miliardy vozů oproti 700 miliónům v roce 2005. Tento enormní nárůst bude pocházet především z rozvojových států (Čína, Indie i jiné). Tyto země zažívají už několik let nebývalý ekonomický rozmach, díky kterému roste počet finančně zabezpečených příslušníků střední a vyšší společenské vrstvy.
  • Zvyšující se náročnost vyhledávaní a těžby ropy – mezinárodní energetické společnosti a státy vyvážející ropu se vzrůstem ceny této komodity vložily do vyhledávaní nových nalezišť a rozvoje dosavadních nemalé finanční prostředky. Podle představitelů OPECu však bude nutné investovat do konce roku 2010 dalších minimálně 50 mld. amerických dolarů jen na samotnou exploraci. Do konce roku 2030 se podle jejich odhadu musí proinvestovat více než 2 biliony USD.

Autor článku

Štěpán Pírko  

Články ze sekce: INVESTICE