Nové trhy dopomohly k rekordním emisím

17.08.2007 | , Finance.cz
INVESTICE


Více než pět stovek primárních emisí akcií za téměř 90 miliard dolarů. Takové jsou statistiky Ernst & Young za druhé čtvrtletí letošního roku. Za příznivými výsledky stojí především nově vznikající trhy, zejména Brazílie, Rusko, Indie a Čína.

Letošní druhé čtvrtletí bylo na světových burzách v oblasti primárních emisí akcií druhým nejaktivnějším obdobím za posledních pět let. Od dubna do konce června bylo zaznamenáno celkem 531 primárních úpisů akcií v objemu 88 miliard dolarů. Rekordní čísla se týkají jak počtu emisí, tak objemu získaného kapitálu.


Roste počet i objem emisí


Podle aktuální čtvrtletní zprávy společnosti Ernst & Young, jednoho z nejvýznamnějších hráčů na poli odborného poradenství, počet emisí ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostl o 16 %, oproti prvnímu čtvrtletí byl nárůst dokonce 40%.

Ještě lepší výsledky vykazují primární emise akcií z hlediska objemu, když upsaný kapitál meziročně vzrostl o 42 % v porovnání se stejným obdobím minulého roku a oproti prvnímu čtvrtletí dokonce o 144 procent.


Jižní Amerika a Asie lákají


IPO (Initial Public Offering) je termín pro primární veřejnou nabídku akcií spojenou se vstupem na burzovní trh. Důvodem k provedení IPO zpravidla bývá navýšení kapitálu, kdy emitent získá nové zdroje k financování podniku nebo svých investičních záměrů.Zásluhu na úspěšných IPO statistikách mají především nově vznikající trhy. Zejména Brazílie, Rusko, Indie a Čína jsou pro tuto oblast klíčové. Jen v těchto zemích proběhlo celkem 90 primárních emisí v hodnotě 35 miliard dolarů. Čtyři z pěti největších nabídek emisí se uskutečnily právě v některé z těchto zemí. „Globální situace v oblasti IPO se neustále mění díky celosvětové dostupnosti kapitálu a značnému počtu společností, které mají zájem stát se veřejně obchodovatelnými,“ říká Vladislav Severa, partner divize transakčního poradenství Ernst & Young a dodává: „Mezinárodní investoři tak stále častěji hledají příležitosti k rychlému růstu a rozvoji mimo domácí trhy.“

O tom, že nové trhy hrají v oblasti primárních emisí nezanedbatelnou a klíčovou roli, svědčí i další statistiky společnosti Ernst & Young:

  • Společnosti v Brazílii získaly 5,4 mld. dolarů v rámci 20 veřejných emisí (za první čtvrtletí to bylo 3,6 mld. získaným v 11 IPO).
  • Indické společnosti uskutečnily 20 primárních úpisů, což představuje pokles oproti 37 kotacím v prvním čtvrtletí, ale získaly kapitál ve výši 2,4 mld. dolarů (nárůst oproti prvnímu čtvrtletí o 2,1 mld. dolarů).
  • V rámci Evropy stálo na prvním místě žebříčku Rusko se získaným kapitálem o objemu 11,7 mld. dolarů, následované Německem (4,1 mld. USD), Velkou Británii (3,6 mld. USD), Itálií (2,9 mld. USD) a Španělskem (2,5 mld. USD).
  • Podle počtu obchodů stála v čele evropského žebříčku Velká Británie s 25 emisemi následovaná Francií (15), Polskem (15), Německem (13) a Itálií (11). České republice se primární emise v letošním roce vyhýbají.

V objemu emisí vede USA


Z hlediska objemu upsaného kapitálu se na čele žebříčku drží Spojené státy s 15,7 miliardami před Čínou a Ruskem, které upsaly kapitál v hodnotě 15,5 respektive 11,7 miliard dolarů. Dohromady tyto tři velmoci vytvořily přibližně polovinu celosvětového objemu získaného kapitálu.

Jednotlivé trhy s cennými papíry jsou přitom stále likvidnější, lépe regulované a modernější. To vede ke vzniku velkého počtu finančních center světové úrovně a k silnému nárůstu velkých emisí na domácích burzách – z 20 největších světových primárních úpisů akcií ve druhém čtvrtletí se pouze tři společnosti rozhodly neprovádět kotaci na domácím trh,“  říká Vladislav Severa a upozorňuje: „V lokálních podmínkách České republiky se ovšem poměrně často zvažují takzvané duální kotace, kdy je cenný papír uveden na dvě či více burz současně.”


Ruské emise vynesly Londýn na špici


Pokud jde o počet kotovaných primárních veřejných emisí, možná trochu překvapivým vítězem je australský ASX, který předběhl i newyorský akciový trh NASDAQ a londýnský trh AIM. Podle objemu získaného kapitálu však první tři místa v daném čtvrtletí obsadily Londýnská burza cenných papírů (LSE), Burza cenných papírů v Hongkongu (HKSE) a Newyorská burza cenných papírů (NYSE). Londýnská burza dokázala přilákat 17 % celosvětově získaného kapitálu navzdory tomu, že se zde uskutečnila pouhá 3 % emisí. Stalo se tak především díky velkým emisím ruských společností, které se zařadily mezi dvě z pěti největších kotací na světě v daném čtvrtletí. Druhé Hongkongské burze se podařilo získat 14 % celkového kapitálu v tomto čtvrtletí, především díky kotaci dvou velkých čínských společností.


Třetina emisí míří do financí


Pokud jde o jednotlivá odvětví, na seznamu 20 největších veřejných emisí ve druhém čtvrtletí dominují finanční společnosti, kam směřovala třetina celkového objemu získaného kapitálu. S výrazným odstupem jsou na druhé příčce společnosti působící ve zpracovatelském průmyslu se 14 procenty. Další v pořadí byly realitní společnosti (12 %) a společnosti působící v oblasti zpracování materiálů (11 %). Podle počtu emisí byly na prvním místě zpracovatelské společnosti s 19% tržním podílem, za nimiž následovali výrobci technologií (13 %), průmyslové podniky a finanční instituce (oba obory 12 %).

 

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE