Tradeři: Důležité je naučit se přijímat ztráty

03.09.2007 | , Finance.cz
INVESTICE


Ron Schoemmell a Valdi Thorkelsson. Dvojice traderů, která patří mezi legendy burzovního obchodování. Přečtěte si, jaké byly jejich začátky, jaká vlastnost je při obchodování nejdůležitější nebo jak vypadá běžný den obchodníka.

Za svou 25 letou kariéru učili Ron Schoemmell a Valdi Thorkelsson již stovky a stovky traderů. Své znalosti a zkušenosti využívají i na svých seminářích, na kterých obchodují na živo své daytradingové strategie. Nedávno zavítali i do Prahy a my vám s nimi přinášíme první část rozhovoru, který vám poskytne odpovědi na řadu otázek a případně vám dodá odvahu k investování na kapitálových trzích. Hezké čtení.

Jak se z člověka stane obchodník? Proč to dělá, proč se tak rozhodne?

Ron:  Na to je opravdu těžké odpovědět, protože existuje spousta různých důvodů, proč se lidé stávají obchodníky. Ale myslím si, že je pro lidi přitažlivá ta výzva, líbí se jim ta příležitost – obchodováním si můžete vydělat spoustu peněz, ale není to snadné.

Proč jste se vy rozhodl stát se obchodníkem, jaký byl ten důvod?

Ron:  Byla to opravdu výzva, mohl jsem pracovat pro sebe, dělat své vlastní věci. Žádný šéf, který by byl nade mnou. Měl jsem svůj osud ve vlastních rukou. Pokud jste podnikatel, a chcete dělat věci podle sebe, ale nechce se vám otvírat velký podnik, nebo k tomu ani nemáte dostatečný kapitál, dává vám obchodování hodně svobody a to je velmi vzrušující. A nyní je ještě snazší začít, stačí si prostě otevřít účet. Vstup do tohoto oboru je teď jednodušší než kdykoli dřív.

Valdi: Navíc je tu neomezený potenciál.

Ron: Ano, víc než kdekoliv jinde. A neříkám, že vyděláte milión dolarů jen proto, že obchodujete. Navíc obchodování můžete podřídit svému životnímu stylu. Když se chcete naučit obchodovat, věnujete tomu nějaký čas a přitom můžete pracovat, nemusíte odcházet ze zaměstnání. Existuje spousta dobrých důvodů, proč obchodovat.

Pamatujete si, co pro vás bylo nejtěžší, když jste začínali?

Ron: V podstatě naučit se, co mám dělat. Neměl jsem žádný kurz, Valdi taky neměl žádné zkušenosti, když jsme začínali. Byly to pokusy a omyly, zkusili jsme tohle, zkusili jsme tamto, k ničemu to nevedlo. Bylo tu pár knížek, ale jen samá teorie. Byli lidi, kteří něco dělali a říkali vám, ať to děláte taky, ale nebyl tu nikdo, kdo by vám ukázal, co a hlavně jak to máte dělat. Neměli jsme žádného trenéra, který by nám stál po boku v dobrém i zlém.

Valdi: A tak vlastně vznikla naše myšlenka – vytvořili jsme produkt, který bychom si bývali přáli mít k dispozici, když jsme sami začínali. Zkoušeli jsme všechny možné kurzy, na které jsme narazili, museli jsme za ně utratit snad 15 nebo 20 tisíc dolarů, ale většinou nefungovaly.

Takže nejtěžší vlastně bylo, že jste neměli nikoho, kdo by vás naučil, co máte dělat…

Valdi: Já jsem měl trochu výhodu, protože můj otec obchodoval s cennými papíry. Pro mě to byl právě on, kdo mi ukázal, že analýza trhu je logický postup. To však neznamená, že nemůžete použít jiné postupy. Jsou i jiné způsoby, jak k obchodování přistupovat. Můžete používat základní principy, pokud obchodujete s akciemi, můžete studovat výroční zprávy společností, abyste zjistili, jak jsou silné. Pokud obchodujete s komoditami, můžete sledovat nabídku a poptávku, abyste zjistili, kolik pšenice produkuje Rusko, a všechny další podrobnosti, o kterých je opravdu těžké mít přehled… Nebo se můžete zaměřit na tabulky, jak to děláme my.

Někteří lidé by vám řekli, že matematické analýzy nefungují. A pak vám taky řeknou, že máme výkonné trhy, perfektní konkurenční prostředí a další věci, které jsou součástí teoretických modelů. Ty ale v praxi často neobstojí, ačkoli vám mohou poskytnout dobrý rámec pro hodnocení společností.

Neexistuje ale žádný důvod, proč by ceny během dne měly kolísat tak, jak kolísají ceny akcií nebo akciové indexy. Jen proto, že v půl osmé ráno se objeví tisková zpráva o tom, že tento měsíc je zaměstnáno trochu méně lidí než minulý měsíc, pak celková cena amerických akcií půjde nahoru nebo dolů o miliardy dolarů? To je víceméně důvod, proč jsem se rozhodl používat technické analýzy a tabulky. Ale ještě spíš bylo důvodem prostě to, že když jsem vyrůstal, můj otec vždycky doplňoval tabulky u kuchyňského stolu, takhle to dělal on. No a tak jsem začal.

Ron: Nejtěžší na obchodování je přijít na to, co dělat a jak to dělat…

Valdi: Jak se k tomu postavíte, jaké informace použijete, a pak do čeho investujete. Je to prostě řada různých věcí, které musíte dát dohromady. Musíte mít počítač, abyste si mohli vůbec otevřít obchodní účet, musíte mít datovou aplikaci, musíte mít tabulky, a pak musíte mít nějakou metodologii - strategii, způsob, jakým budete postupovat. To je jedna z nejsložitějších věcí. Když se člověk rozhodne obchodovat, založí si účet, vloží na něj peníze, udělá všechny potřebné věci, posadí se k počítači a řekne: dobře, jsem připravený, můžu obchodovat. A pak přijde klíčová otázka – co mám koupit nebo prodat? Právě tehdy přichází na řadu strategie, kterou jsme vypracovali jako takovou chytrou pomůcku, ta vám ulehčí rozhodování.

Ron.jpgMohli byste nám říct něco o svém běžném pracovním dnu obchodníka? Jak probíhá takový normální obchodní den?

Ron: No to se bude asi u každého lišit. Ale já každému doporučuji, aby každé dopoledne věnoval zhruba dvě hodiny sledování a monitorování svých obchodů. Zvláště pokud provozujete daytrading. Nemyslím si, že je dobrý nápad sedět a obchodovat celý den, dennodenně od rána do večera. Pracovní den obchodníka může být opravdu velmi krátký a soustředěný, nikoliv dlouhý a suchopárný. Když začnete obchodovat na daily charts, tak vám stačí každý večer 15 minut, kdy uděláte všechno, co potřebujete. Nemusíte sedět celý den a dávat pozor, co se děje v redakcích a na burzách, kde lidi sedí a od rána do večera sledují obchodování. Je to vlastně docela uvolněné a potřebujete si najít něco dalšího, čím se zabavíte…

Valdi: Ano, náš přístup není tak aktivní. Jsou strategie, kdy lidé obchodují třeba s akciemi, dostanou dva kurzy a každých pár sekund přihazují stovky nebo tisíce na tisíce akcií – je to jako když hrajete Nintendo nebo počítačové hry. Náš přístup není tak aktivní, my se zaměřujeme na tři, pět či sedm obchodů za den, každý z nich zabere tak 20 minut. Takže i když vezmete všech sedm obchodů a držíte je těch 20 minut, což je víc než průměr, tak se dostanete maximálně na 140 minut, to jsou dvě hodiny a 20 minut, zatímco burza je otevřená skoro sedm hodin. Je v tom vlastně méně drzosti a víc nudy.

Ron: Když se chcete naučit obchodovat, nejtěžší je naučit se sedět a nic nedělat, když opravdu není co dělat.

Valdi: Trpělivost a disciplinovanost.

Co je nejdůležitější pro získání úspěchu?

Valdi: Udržet na uzdě svoje ego. Musel jsem se naučit držet při obchodování na uzdě svoje ego.

Udržet svoje ego?

Valdi.jpgValdi: Ano, není to o tom mít pravdu, je to o vydělávání peněz. Většina lidí totiž chce mít při každém obchodu pravdu, když začínají obchodovat. I když jim vysvětluji, že je mi jedno, jakou strategii použijí, obvykle zvítězí v šedesáti sedmdesáti procentech případů. To znamená, že v průměru každý šestý obchod je ztrátový. Nikdy nevíte, co se stane. Můžete mít osm ztrátových obchodů za sebou a jen dva ziskové. Pak řeknete: to je osmdesátiprocentní ztráta, můžu to zabalit. Ale když uděláte sto obchodů, tak pořád můžete být na šedesáti procentech zisků a čtyřiceti procentech ztrát. Nemůžete dopředu vědět, kdy přijdou ztráty a kdy zisky. Když začínáte s obchodováním, musíte se naučit přijímat pravděpodobnost. Rozum vám sice říká: je to šedesátiprocentní zisk, uvědomujete si, že po několika obchodech vás čeká ztráta. Ale jakmile se do obchodování dostanete, tak se rozehřejete. A lidské myšlení funguje tak, že vidíte pouze důvody pro růst trhu. Nevidíte jediný důvod, proč by mu měl dojít dech nebo proč by měl jít opačným směrem. Takže jste právě dosáhli zisku a soustředíte se na něj, ale zároveň chcete mít pravdu.

Takže v obchodování je nejdůležitější psychologie?

Ron: Přesně tak.

Valdi: Ano, řízení finančních prostředků a psychologie. Můžete házet šipky poslepu a stejně vyhrát. Stejně tak i peníze můžete vydělat náhodně…

Ron: Klíčové je naučit se přijímat ztráty.

Valdi: To je správná a stručná odpověď.

 

Další díl rozhovoru se světoznámými tradery uvedeme na portálu www.finance.cz již tuto středu, tj. 5. 9. 2007.

Poděkování za zprostředkování rozhovoru patří asociaci CNATA.

 

Autor článku

Tomáš Cína  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE