Souhrn dění na světových trzích v měsíci srpnu

07.09.2007 | , Proventus Finance
INVESTICE


Akciové trhy v USA do nového měsíce vstoupily neúspěšně a pokračovaly tak v negativním trendu nastoupeném v několika předešlých týdnech. Druhá polovina měsíce se však americkým akciím poměrně vydařila a hlavní akciové indexy...

a ... nakonec dokázaly zaznamenat zisky. Z počátku mezi investory převládala nervozita, protože každý den se objevovaly negativní zprávy o problémech finančních společností, které jsou zainteresované v poskytování hypotečních úvěrů. Nikdo si v současné době nemůže být jistý, zda se tato krize již projevila v plném rozsahu. I v dalším průběhu měsíce akciové trhy zaznamenávaly extrémně volatilní obchodování, když k vidění byly obrovské jednodenní nárůsty, ale i propady. Šéf Fedu Ben Bernanke naznačil, že zatím ponechá úroky na úrovni 5.25%, a že za nejdůležitější stále považuje boj s inflací. Ekonomové očekávají, že Fed bude muset sazby snížit, aby pomohl trhu hypoték se zotavit. Bernanke však tvrdí opak. Podle něj je ekonomika dostatečně silná, aby problémy na hypotéčním trhu ustála. Problémy na kreditním trhu přiměly světové centrální banky k peněžní pomoci komerčním bankám, s cílem zvýšit potřebnou likviditu finančního systému. Postup centrálních bank lze považovat za potvrzení skutečných problémů celého finančního sektoru, které jsou způsobeny recesí na trhu s rezidenčním bydlením a vyššími úrokovými sazbami, které způsobují neschopnost splácení hypotéčních a jiných úvěrů. Dalším výprodejům akcií pak americká centrální banka zabránila neočekávaným snížením mezibankovní diskontní sazby z úrovně 6.25% na 5.75%. Redukce diskontní sazby může bankám snížit náklady na získávání kapitálu a posílit toky úvěrů v celé ekonomice. I když tento krok nemá přímý vliv na investory, ti ho povařují za znak, že FED sleduje situaci ve finančním sektoru a v případě potřeby je schopný a ochotný reagovat. Mnozí analytici považují tento krok za předzvěst snížení hlavní úrokové sazby na zářijovém zasedání. Následný masivní nákup akcií po snížení diskontní sazby pomohl akciovým indexům se odlepit od klíčových podpůrných úrovní. Ke konci měsíce bylo možno pozorovat určité zklidnění investorů. Je však otázkou, zda je tato situace již trvalá nebo přijde ještě další vlna výprodejů. Psychika investorů je nyní značně nalomená a lze říci, že krize likvidity v USA ještě zcela nepominula. Rozhodně se však již začaly objevovat vhodné příležitosti pro nákupy podhodnocených titulů. Za celý měsíc DJIA posílil o 1.10% na úroveň 13357,74 bodů. Širší index Standard and Poor´s 500 vzrostl o 1.29% na úroveň 1473,99. Technologicky založený index Nasdaq Composite si připsal 1.97% na 2596,36 bodů.

 

Akciovým trhům v Evropě se dařilo o trochu hůře než jejich americkým protějškům. Akcie oslabovaly kvůli přetrvávajícím obavám z problémového trhu s hypotékami ve Spojených státech. Investoři se bojí, že se potíže s nesplácenými hypotékami pro méně spolehlivé klienty přelijí na banky a další finanční společnosti po celém světě. Souhrnný evropský index FTSEurofirst, zahrnující 300 vedoucích evropských společností, v uplynulém měsíci oslabil o 0.23% a uzavíral na úrovni 1,532.34 bodů. Hlavní německý index XETRA DAX 30 se zvýšil o 0.71% na hranici 7638,17 bodů, zatímco francouzský CAC 40 si odepsal 1.54% na 5751.08.

 

 

 

 

 

Makroekonomické zprávy

 

ISM index v USA se v červenci snížil na 53.8% oproti červnovým 56%, zatímco ekonomové očekávali pokles na 55.5%. Hodnota indexu nad 50% indikuje expanzi, zatímco nižší hodnota signalizuje kontrakci. Nové objednávky klesly na 57.5% z 60.3% v červnu. Zásoby nepatrně vzrostly na 48.5% oproti předchozím 45.3%.

 

Nezaměstnanost v USA státech v červenci překvapivě vzrostla na 4.6% z předchozích 4.5% a byla nejvýše od ledna. Americká ekonomika mimo zemědělství vytvořila v červenci jen 92.000 nových míst, což bylo podstatně méně, než se čekalo.

 

Zveřejnění Indexu výstavby nových domů opět potvrdilo problémy v tomto sektoru, když výstavba nových domů zaznamenala v červenci meziroční pokles o 6.1% na 1.38 mil. To je nižší než červnový výsledek 1.47 mil. a též nižší než očekávání analytiků na úrovni 1.41 mil. Tento údaj je nejnižší od roku 1997 a v meziročním porovnání se propadl o 21%. Pokles zaznamenal i počet stavebních povolení, když v červenci dosáhl nejnižší hodnotu od října 1996 na úrovni 1.37 mil. oproti očekávání na úrovni 1.41 mil.

 

Index výrobních cen v USA (PPI) se v červenci zvýšil o 0.6%, když nejvyšší nárůst o 2.5% zaznamenaly ceny energií. Ceny potravin spadly o 0.1% a zaznamenaly tak již třetí pokles v řadě. Bez zahrnutí cen potravin a energií výrobní ceny vzrostly v souladu s očekáváním o 0.1%. Ekonomové očekávali nárůst indexu PPI o 0.3% po 0.2%ním poklesu o měsíc dříve. Za posledních 12 měsíců výrobní inflace vzrostla o 4%, zatímco jádrové výrobní ceny se zvýšily o 2.3%, což představuje největší nárůst za poslední dva roky.

 

Americké maloobchodní tržby zaznamenaly v červnu nárůst o 0.3% oproti očekávání analytiků na úrovni 0.2%. Bez prodejů automobilů dosáhly tržby nárůst o 0.4%. Nenaplnily se tedy katastrofické scénáře o kolapsu spotřebitelských výdajů v souvislosti s problémy na úvěrovém trhu. Celkový červencové tržby (bez započtení automobilů, benzínu a stavebních materiálů), zaznamenaly nárůst o 0.6% oproti červnového přírůstku 0.3%.

 

Index spotřebitelských cen (CPI) se v červenci zvýšil o 0.1%. Jedná se o nejnižší nárůst inflace za posledních 8 měsíců a potvrdil očekávání analytiků. Jádrový index CPI, který nezahrnuje ceny energií a potravin vzrostl v uvedeném období o 0.2%, což je ve shodě s odhady.

 

Průmyslová produkce v USA v červenci vzrostla o 0.3% a využití výrobních kapacit se zvýšilo na 81.9%, což je nejvyšší úroveň od loňského září. Ekonomové vzestup průmyslové produkce o 0.3% očekávali. Využití výrobních kapacit se čekalo na nezměněné úrovni 81.7%. Výstup průmyslového sektoru byl za červen revidován nahoru na 0.6%. Produkce v posledních 12 měsících vzrostla o 1.4%.

 

Index předstihových indikátorů v USA v červenci vzrostl o 0.4% a stále indikuje pomalejší ekonomický růst do konce tohoto roku. Index vedoucích ukazatelů, který by měl předpovídat ekonomický trend na šest až devět měsíců dopředu, se od počátku roku zvýšil pouze ve třech měsících a za posledních šest měsíců vzrostl o 0.1%. Šest z deseti předstihových indikátorů v červenci posílilo.

 

Index prodejů nových domů zaznamenal v červenci 2.8%ní nárůst na úrovni 870 000 oproti očekávaným 820 000. Index objednávek dlouhodobé spotřeby příjemně překvapil, když červencový nárůst o 5.9% výrazně překonal odhady analytiků na úrovni 1%ního růstu a dosáhl nejvýraznější vzestup od září 2006 (8.8%).

 

 

Další významné události uplynulého měsíce

 

Verizon Communications Inc., americký telekomunikační gigant dosáhl v druhém čtvrtletí 2007 zisk na úrovni 1.7 mld. USD či 0.58 USD na akcii ve srovnání se ziskem 1.6 mld. USD či 0.55 USD na akcii před rokem. Pod tento výsledek se hlavní měrou přičinila rostoucí poptávka po internetových službách a službách mobilní komunikace. Ty pomohly vykompenzovat pokles zájmu v tradičních telekomunikačních službách. General Motors Corp., největší americká automobilka oznámila, že ve druhém čtvrtletí 2007 dosáhla zisku 891 mil. USD či 1.56 USD na akcii oproti ztrátě 3.4 mld. USD či 5.98 USD na akcii. Pod tento výsledek se hlavní měrou podepsalo snížení nákladů a zvýšení příjmů z její finanční divize. Trh očekával zisk na úrovni 1.13 USD na akcii.

 

Nová společnost NYSE Euronext, která vznikla fúzí americké burzy NYSE a evropské Euronext dosáhla v druhém čtvrtletí zisku 161 mil. USD či 0.62 USD na akcii oproti zisku 61 mil. USD či 0.39 USD na akcii ve stejném období minulého roku. Příjmy vzrostly o 67% na 1.1 mld. USD oproti 660 mil. USD o rok dříve za stejné období. Pod nárůst příjmů se podepsaly zejména zvýšené příjmy z poskytování burzovních dat a z obchodování derivátů. Americký producent piva Molson Coors Brewing Co. oznámil, že jeho čistý zisk se ve druhém čtvrtletí zvýšil o 18.4% na 184 mil. USD či 2.04 USD na akcii oproti zisku ve výši 156.2 mil. USD či 1.81 USD na akcii ve stejném období před rokem. Bez zahrnutí jednorázových položek, zisk společnosti činil 176.1 mil. USD či 1.94 USD na akcii. Tržby společnosti vzrostly o 5.9% na 1.68 mld. USD. Analytici očekávali zisk ve výši 1.72 USD a tržby na úrovni 1.63 mld. USD. Solidní růst zisku byl zapříčiněn zejména vzestupem prodejů a snižováním nákladů.

 

Největší světový výrobce zařízení pro počítačové sítě, Cisco Systems Inc. dosáhla v druhém čtvrtletí 2007 čistého zisku na úrovni 1.93 mld. USD či 0.31 USD na akcii ve srovnání se ziskem 1.54 mld. USD či 0.25 USD na akcii před rokem. Tržby společnosti vzrostly v uvedeném období o 18% na 9.43 mld. USD a mírně překonaly očekávání trhu na úrovni 9.29 mld. USD. Společnost zároveň zvýšila odhady tržeb na období celého roku 2007. Čistý zisk německého chemického a farmaceutického koncernu Bayer se ve druhém kvartálu zvýšil meziročně o 46% na 660 mil. EUR. Výrazně rostly i tržby, zejména díky silnému prodeji léků na rakovinu a antikoncepčních přípravků. Tržby vzrostly o 22% na 8.22 mld. EUR.

 

Royal Bank of Scotland Group Plc. získala podporu svých akcionářů na převzetí ABN Amro Holding NV v největším

světovém převzetí finančních služeb. 94.5% investorů hlasovalo pro schválení nabídky pro největší holandskou banku ve výši 72.1 mld. EUR. Skotská královská banka se v konkurenčním boji o převzetí spojila s Fortis and Banco Santander SA. Italská automobilka Fiat je další evropskou firmou, která stáhne své akcie z newyorské burzy. Oficiálně Fiat požádá NYSE o ukončení obchodování svých akcií v pondělí 13. srpna. Zrušení registrace by mělo vstoupit v platnost do 90 dní. Odchod z NYSE firma zdůvodnila nízkým objemem obchodování. Management firmy uvedl, že přítomnost na NYSE stojí firmu více, než se jí vyplácí.

 

Americká stavební společnost Toll Brothers, která se specializuje na výstavbu luxusních domů, zaznamenala ve třetím čtvrtletí fiskálního roku 2007 (končící 31.7.) pokles zisku o 21%. V uvedeném období dosáhl zisk společnosti úrovně 1.21 mld. USD oproti zisku 1.23 mld. USD ve stejném období minulého roku. Tržby poklesly ve stejném období o 31%. Pod výsledek společnosti se největší mírou podepsaly problémy hypotéčního trhu. Americká biotechnologická společnost Amgen oznámila, že v rámci restrukturalizace nákladů plánuje do roku 2008 propustit 2200 až 2600 lidí, tedy 12-14% svých zaměstnanců. Tento krok by jim měl pomoct vykompenzovat očekávaný pokles příjmů z prodejů některých léků. Podnik uvedl, že také sníží výdaje na výzkum a vývoj. Náklady na restrukturalizaci dosáhnou 600-700 mil. USD.

 

Applied Materials Inc., americký technologický gigant dosáhl v druhém čtvrtletí 2007 meziroční pokles zisku o 7.5%. Zisk na úrovni 473.5 mil. USD či 0.34 USD na akcii je sice nižší než ve stejném období před rokem, mírně však překonal očekávání analytiků na úrovni 0.32 USD na akcii. Společnost zároveň snížila projekci příjmů a zisku na druhou polovinu roku v důsledku očekávání poklesu poptávky a objednávek. Čistý zisk maloobchodního prodejce pro kutily Home Depot se ve druhém čtvrtletí snížil o 15% na 1.59 mld. USD či 0.81 USD na akcii oproti zisku 1.86 mld. USD či 0.90 USD na akcii loni. Zisk z pokračujících činností klesl na 0.77 USD na akcii oproti 0.82 USD ve stejném období před rokem. Tržby společnosti se snížily o 1.8% na 22.18 mld. USD. Analytici odhadovali zisk ve výši 0.72 USD na akcii a tržby na úrovni 22.02 mld. USD.

 

Holandská společnost a největší světový výrobce barviv Akzo Nobel NV, souhlasil s koupí londýnské chemické společnost Imperiál Chemical Industrie. Akzo nabízí 670 pencí za akcii ICI, což je 22%ní prémie oproti ceně z 16. června, kdy firma nabídla 600 pencí za akcii. Celková hodnota obchodu dosáhne na 8 mld. GBP (16.17 mld. USD). Akzo očekává, že synergický efekt šetření nákladů přinese úspory ve výši 280 mil. EUR. Největší maloobchodní síť na světě, Wal-Mart Stores Inc., zvýšila svůj zisk v druhém čtvrtletí 2007 o 49% díky vyšším tržbám z prodejů digitálních kamer a televizí. Čistý zisk za poslední tři měsíce vzrostl na 3.1 mld. USD či 0.76 USD na akcii ve srovnání s 2.08 mld.USD či 0.50 USD na akcii před rokem. Zisk na akcii je však o 0.04 USD nižší než bylo očekávání analytiků. Tržby se zvýšily o 8.9% na 93 mld. USD. Společnost dále oznámila, že u nejbližších čtvrtletních výsledků očekává pokles příjmů a zisku.

 

Světový výrobce počítačů č. 1, americká společnost Hewlett-Packard Co, dosáhla v druhém čtvrtletí 2007 meziroční nárůst zisku o 29%. Zisk dosáhl úrovně 1.78 mld. USD či 0.66 USD na akcii oproti zisku 1.38 mld. USD či 0.48 USD na akcii ve stejném období minulého roku. Příjmy společnosti dosáhly 25.4 mld. USD a překonaly tak očekávání analytiků na úrovni 24.1 mld. USD. Společnosti se podařilo tento výsledek dosáhnout zejména díky snížení nákladů a zlepšení marže. Americký akciový trh Nasdaq oznámil, že se chce zbavit svého 31%ního podílu v London Stock Exchange Group PLC. Podle Nasdaqu současná cena akcií firmy nedostatečně odráží skutečnou hodnotu jeho podílu v LSE. Společnost si jako poradce najala investiční banky J.P.Morgan Securities Inc. a UBS Investment Bank, aby prozkoumaly možnosti prodeje tohoto podílu. Finanční prostředky, které by společnost Nasdaq získala z prodeje podílu chce použít na snížení dluhů a na zpětný odkup svých akcií. Prodejem podílu v LSE by se měl zisk společnosti za rok 2008 zvýšit přibližně o 0.30 až 0.35 USD na akcii.

 

Lehman Brother, americká investiční banka oznámila, že v důsledku současné problematické situace na finančním trhu zruší svoji divizi BNC Mortgage LLC, která se zaměřuje na poskytování rizikových hypotéčních úvěrů. V rámci tohoto kroku zruší 1200 pracovních míst a celkové náklady dosáhnou 52 mil. USD. BNC v roce 2006 patřila mezi dvacet předních společností poskytující rizikové hypotéky. Svoje služby na hypotéčním trhu bude poskytovat prostřednictvím divize Aurora Loan Services LLC.  Countrywide Financial Corp., největší poskytovatel hypoték v USA, která měla v poslední době velké problémy spojené s krizí trhu rizikových hypoték je pravděpodobně z nejhoršího venku. Druhá největší banka, Bank of America totiž investuje do této společnosti 2 mld. USD, čímž získala preferenční akcie s výnosem 7.25%, které můžou být vyměněné za „klasické“ akcie s cenou 18 USD za kus. Mezi obchodníky může tento krok vyvolat obnovu důvěry ve finanční resp. hypotéční trh.

 

 

Devizové a komoditní trhy

 

Na devizových trzích v průběhu měsíce si americký dolar vůči ostatním měnám vedl smíšeně. Dolar vůči euru vzrostl o 0.21% a vůči britské libře se zvýšil o 0.37%. Vůči japonskému jenu dolar oslabil o dalších 1.70%. Česká koruna vůči amerického dolaru za měsíc posílila o 0.72%. V uplynulém měsíci ceny komodit oslabovaly. Cena lehké ropy se snížila o 5.33% na 74,04 USD za barel, zatímco cena zemního plynu se propadla o 11.7% na 5,47 USD za mil. BTU. Cena zlata klesla o 0.93% na úroveň 673 USD za trojskou unci a cena mědi se snížila o 6.93% na 339,7 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE