Dlouhodobá investice do uranu

17.09.2007 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Díky celosvětovému hladu po elektřině bude uran bezpochyby zdrojem energie 21. století. To si uvědomili i investoři, kteří v posledních dvou letech nalili do této komodity a společností, které s ní mají co dočinění, nemalé finanční prostředky.

Vývoj ceny uranu byl v poslední době značně turbulentní. Situace se však již stabilizuje, proto se domníváme, že je vhodná doba na vstup na tento jedinečný trh. Komoditní burza Nymex před několika měsíci podnikla přelomový krok, když umožnila obchodování s uranem v jejím systému. Ještě před pár lety mělo k této komoditě přístup jen několik zasvěcených osob, dnes si ji může koupit téměř každý.

Budeme nakupovat za cenu na trhu, která je momentálně 85 USD za váhovou libru. Podle naší fundamentální analýzy by v časovém horizontu 1 až 2 roky mohla cena vystoupit na 150 USD/libru. Kvůli nízké likviditě a vysokému kolísání ceny futures kontraktu je tato investice vhodná jen pro dlouhodobé investory.

Důvody pro nákup uranu:

  • Zvyšující se celosvětová spotřeba elektrické energie
    Spotřeba elektrické energie se od dob Alessandra Volta každým rokem rapidně zvyšuje a už si ani neumíme představit žít bez ní. S jistotou můžeme tvrdit, že v budoucnosti bude její používání nadále stoupat a to jak ve vyspělých zemích tak i v rozvíjejících se oblastech světa. Podle Energy Information Administration by spotřeba měla stoupat o téměř 3 procenta ročně. Zeměmi s nejrychlejším nárůstem spotřeby (kolem 4,7 procent) budou Čína a Indie.

Graf: Prognóza celosvětové spotřeba elektrické energie (v mld. KWh)

uranium.jpg

Zdroj: EIA

Podle našeho názoru je předpověď pro Čínu a Indii přiliž konzervativní. Ekonomiky těchto dvou zemí totiž rostou velmi rychlým tempem, což by se mělo projevit i ve spotřebě energie. Jelikož největším odběratelem je průmysl, tak s pokračující industrializací bude stoupat i poptávka po elektrické energii. Čína se již vyslovila, že hodlá do roku 2020 svojí výrobu elektřiny z jádra zpětinásobit. I přesto však bude pokrývat z tohoto zdroje svou energetickou spotřebu z pouhých 4 procent.

Indie je známá tím, že v některých oblastech mají elektrickou energii jen na půl dne a i v hlavním městě Dillí se stává, že v čase špičky žárovky zhasnou a rozsvítí se až po dlouhých osmi hodinách. Mnozí obyvatelé i firmy si kvůli častým výpadkům elektrické energie obstarali naftové generátory. Jaderné elektrárny v této zemi generují jen přibližně 6 procent elektrické energie. Indická vláda se však již vyjádřila, že výstavba atomových elektráren bude jednou z její priorit.


Další faktory, které v období 1 až 2 let mohou způsobit růst ceny uranu:

  • dul.jpgZvyšující se ekonomická výhodnost produkce elektřiny z jádra je silným argumentem pro výstavbu nových reaktorů.
  • Nedostatečná primární nabídka, která v důsledku technologických těžkostí a bezpečností ještě několik let může silně zaostávat, se doplňuje likvidací nukleárních hlavic. Tento uranu zdroj však za pár let bude minulostí.
  • Světové velmoci si uvědomují, že snížit produkci „skleníkových“ plynů bez jádra je nemožné.
  • Předzásobovaní se energetických firem, které budou potřebovat zvýšené množství uranu na prvotní zpuštění produkčního procesu.
  • Snaha USA být energeticky nezávislým státem má jediné vyústění: zvýšení podílu produkce elektrické energie v jaderných elektrárnách.

Autor článku

Boris Tomčiak  

Články ze sekce: INVESTICE