Forex: Evropské burzy rostou – JPY oslabuje

26.09.2007 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


  Poté co byly dnes v ranních hodinách zveřejněny výsledky německé spotřebitelské důvěry, která klesla z 7,4b. na 6,8b., byly v dopoledních hodinách...

...zveřejněny také údaje o zářijové podnikatelské důvěře ve Francii a Itálii. Francouzská podnikatelská důvěra zůstala oproti minulému měsíci beze změny na 110b., což je výsledek lehce nad očekáváním analytiků, kteří počítali s poklesem k 108b. Výrazného zhoršený se pak dočkal ve Francii výhledový ukazatel budoucí produkce, který díky silnému euru a problémech na úvěrových trzích prudce klesl ze 17b. na 7b., což je největší propad za poslední rok a ještě o pět bodů horší výsledek, než jaké byly původní předpoklady analytiků. Mírného zhoršení se v září dočkala pak i italská podnikatelská důvěra, která klesla ze srpnových 93,8b. na 92,2b. (oček.: 93,5b.).

V 10:30 dnes své fundamenty zveřejnila také Velká Británie. Finální revize hospodářského růstu potvrdila předběžná čísla a domácí ekonomika tak rostla v druhém čtvrtletí tempem 0,8%. Změna však přišla u meziročního růstu, který byl pozitivně revidován z původních 3,0% na 3,1%. Analytici přitom očekávali stejně jako u čtvrtletní revize potvrzení předchozích čísel. Příznivě se v druhém čtvrtletí vyvíjel i běžný účet platební bilance, který sice zaznamenal deficit ve výši (GBP) 9,5 mld., stále se však jedná o číslo nižší než jaké analytici očekávali, když ti předpovídali deficit 11,5 mld. Pozitivně navíc zapůsobila i revize předchozího deficitu, který byl snížen z původních 12,2 mld. na 10,6 mld.

Poté, co dnes trhy v Asii povětšinou rostly, daří se také evropským akciím umazat ztráty ze včerejšího obchodování. V 11:00 se tak frankfurtský DAX pohyboval výše o 0,41%, CAC 40 si připisoval 0,91% a FTSE 100 rostl až o 0,97%. Zlepšená nálada investorů má zatím negativní dopad především na japonský jen, který ztrácí na všech nejvíce obchodovaných párech, nejvíce pak k americkému dolaru, což poslalo pár USD/JPY opět nad cenu 115,00. Dolaru se zatím daří likvidovat část ze včerejších ztrát, avšak investoři vyčkávají především na výsledky objednávek zboží dlouhodobé spotřeby, které jsou naplánovány ke zveřejnění ve 14:30. V 11:00 se barel severomořské ropy Brent prodával za cenu 77,60 USD a trójská unce zlata podražila na 731,60 USD.

 

Autor: Jaroslav Brychta

  

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE