Vlna výprodejů stáhla burzu dolů

12.09.2000 | ,
INVESTICE


Na prodejní straně se včera na pražské burze ocitla většina kotovaných titulů, což stlačilo ceny již potřetí za sebou níže. Výjimkou byl pouze elektrárenský gigant ČEZ, jehož akcie si připsaly 1,28 procenta a uzavíraly na hodnotě 112,35 Kč.

 

Na prodejní straně se včera na pražské burze ocitla většina kotovaných titulů, což stlačilo ceny již potřetí za sebou níže. Výjimkou byl pouze elektrárenský gigant ČEZ, jehož akcie si připsaly 1,28 procenta a uzavíraly na hodnotě 112,35 Kč. Index PX 50 si pohoršil o 0,50 procenta na další zářijové minimum 536,4 bodu. Objem cenných papírů klesl z 2,1 na slabých 1,8 miliardy Kč, centrální trh z 422 na 326 miliónů Kč.

Důvodem tohoto neradostného vývoje byla negativní nálada na okolních trzích, jejichž chováním se bude Praha řídit s největší pravděpodobností i nadále. "Je skutečně vidět, že domácí akciový trh prochází velmi hluchým obdobím a trpí vlnou nezájmu hlavně zahraničních investorů," uvedl Daniel Brzkovský z SI Asset Management. "Trh ignoroval domácí zprávy, jako růst stavební výroby v červenci," doplnil Dan Karpíšek z Komerční banky.

Akcie Komerční banky klesly o výrazných 1,68 procenta na 898,6 Kč navzdory zprávě o brzkém rozeslání informačního memoranda strategickým investorům při prodeji státního podílu. "Memorandum ovšem neobsahuje konečné rozhodnutí o výši státních garancí," naznačil možnou příčinu Patrik Muller z BBG Finance.

Největší emise trhu Český Telecom ubral 1,34 procenta na 593,5 Kč a konkurenční České radiokomunikace propadly o 0,84 procenta na 1768 Kč.

O prudkých 10,2 procenta na 70 Kč vyskočil Aliachem, o jehož prodeji do rukou Agrobohemie, z poloviny kontrolované Unipetrolem, rozhodla vláda minulý týden. Unipetrol přitom oslabil o 0,57 procenta. Analytici přivítali tento kontrakt poněkud rozpačitě, protože zřejmě oddálí privatizaci. "Ponecháváme doporučení držet," sdělili svou radu držitelům těchto analytici společnosti Wood & Company.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE