Poklidná středa na pražské burze

10.10.2007 | , Cyrrus
INVESTICE


Obchodní seance na pražské burze nepřinesla výraznější změny cen a jen mírně oslabila. Index PX ztratil 0,13 procenta na hodnotu 1.881 bodů.   Hlavní dnešní...

Obchodní seance na pražské burze nepřinesla výraznější změny cen a jen mírně oslabila. Index PX ztratil 0,13 procenta na hodnotu 1.881 bodů.

 

Hlavní dnešní zprávou můžeme považovat zvýšení cílové ceny pro akcie ČEZ od analytického týmu významné společnosti Goldman Sachs o 6,8 procenta na 1.100 Kč z původních 1.025 Kč.

 

Maďarský energetický gigant MOL, zahrnutý do takzvaného superspadu u firmy CYRRUS, řeší problém z možného porušení unijních pravidel, když Maďarsko schválilo zákon, který chrání strategicky důležité podniky před převzetím ze zahraničí. Minulý týden Maďarsku kvůli připravovanému zákonu pohrozil právním postihem evropský komisař pro vnitřní trh Charlie McCreevy. Činitelé EU se obávají, že maďarská legislativa je v rozporu s principem volného pohybu kapitálu po celé unii.

 

Po poslední letošní nové emisi na pražské burze, společnosti AAA AUTO, by mohla následovat další. IPO společnosti NWR, která kontroluje OKD. Dalším z adeptů na primární nabídku akcií by mohl být největší slovenský developer – společnost HB Reavis. Loni začala tato firma expandovat do České republiky a nyní zde představuje své první projekty. Celkem hodlá během příštích deseti let investovat v Česku a na Slovensku 1,5 miliardy eur, to je asi 41 miliard českých korun. Pokud by se firma rozhodla získat peníze na burze, šlo by o duální emisi v Paříži a v Praze. Jedním z oznámených projektů u nás je výstavba nového městského bloku v centru Hradce Králové za 1,45 miliardy korun. HB Reavis nyní spravuje nemovitosti v hodnotě jedné miliardy eur.

Autor článku

Radomír Vach  

Články ze sekce: INVESTICE