Akcie letos přinesly investorům zajímavé zisky

16.10.2007 | , Finance.cz
INVESTICE


Tuzemský kapitálový trh v letošním roce vykazuje poměrně slušné výsledky a investice do těch správných akcií mohly investorům vynést poměrně slušný balík peněz. Kde se dalo vydělat nejvíce?

Český kapitálový trh prošel v posledních měsících poměrně zajímavým vývojem. Pražská burza koncem loňského roku nabídla investorům několik nových instrumentů v podobě futures, warrantů a certifikátů, letos přišla s novou aplikací umožňující investorům – začátečníkům pochopit princip obchodování a vyzkoušet si je nanečisto.

Ani RM-Systém v tomto směru nezůstal pozadu. Investiční hra či rozšíření nabídky o zahraniční akcie jsou jen některé z novinek, kterých investoři mohli na mimoburzovním trhu využít.


RM-Systému se daří


Rozšiřování investiční nabídky je bezesporu důležité, možná ještě důležitější je pro investory možnost zhodnocení. Vzhledem k vývoji na tuzemském kapitálovém trhu mohl nejeden investor své prostředky poměrně solidně zhodnotit. A to nejen na burze, ale i na mimoburzovním trhu. Právě trh RM-Systém vykazuje v letošním roce pozitivní výsledky, když jeho index RM si od začátku roku připsal bezmála 30 procent.

Vývoj indexu RMŘíká se, že po bitvě je každý generál. Navíc investiční pravidlo hovoří o tom, že výnosy minulé nejsou zárukou výnosů budoucích. Přesto není od věci se někdy ohlédnout a podívat se na to, jak by se v ideálním případě postupovat, resp. investovat mělo. Kdo je současným lídrem RM-S a které z titulů naopak skončily hluboko v červených číslech?


Oceláři vévodí žebříčku


Zásluhu na téměř 30% růstu měl především ArcelorMittal Ostrava, jehož akcie vzrostly o 108 %. Mohou za to především dobré výsledky hospodaření, kvůli kterému letošní čistý konsolidovaný zisk na akcii dosahuje 800 Kč. Růst poptávky po hutních výrobcích pomáhá k dobrým výsledkům celému sektoru. Jedinou kaňkou na jinak bezchybném ostravském výkonu je skutečnost, že společnost nevyplácí dividendu.

Z dlouhodobého hlediska jsou akcie ostravské společnosti pro investory zlatým dolem, když zhruba před pěti lety se ty samé akcie obchodovaly za stěží uvěřitelných 25 korun. Jejich současný kurz se pohybuje kolem 6350 korun.

 

zisk.jpgDalší místa pro Tatru a Třinecké železárny


Druhé místo v pomyslném žebříčku kurzového zhodnocení okupuje kopřivnická Tatra, jejíž akcie zaznamenaly prudký růst poté, co podnik dostal armádní zakázku na výrobu 556 nákladních aut. Od začátku roku si titul připisuje 89 %. Stupně vítězů doplňují Třinecké železárny, které si na RM-SYSTÉMu od začátku roku připsaly 84 %. Pokud navíc započítáme dividendu, která letos činila 250 Kč z jedné akcie, zhodnocení tohoto titulu v porovnání s kurzem na počátku roku blíží 100 %.

Ani mezi investory známější tituly neudělaly ostudu a dokázaly dosáhnout zajímavého dvojciferného zhodnocení. Růst o 30 – 40% zaznamenaly Komerční banka, Unipetrol nebo také ČEZ či CETV.


Papír a farmacie není v kurzu


Největším propadákem akciového trhu se staly JČ Papírny Větřní. Tento titul oslabil o 28%. Důvodem je nejasná budoucnost tohoto podniku, který trvale vykazuje ztrátu a v současné době probíhá nucená dražba akcií jeho dceřiné společnosti JIP Papírny Větřní. Dceřiná společnost je v podstatě jediným majetkem podniku. Nedařilo se ani akciím Zentivy. Tato farmaceutická firma oslabila o 5% a v současné době se její akcie drží těsně pod úrovní 1200 Kč.

Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE