Pšenice short

19.10.2007 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Pšenici lze v tomto roce bez větší nadsázky zařadit do kategorie excelentních investic, která svým enormním zhodnocením vytřela zrak většině konkurentů v oblasti komodit a vykouzlila úsměv na rtech nejednoho investora, který ji včas nakoupil.

Od počátku ledna tohoto roku zhodnotila o více jak 80%, když ze 4,76 dolaru za bušl vystoupala až na rekordní úroveň 9,61 dolaru. V současnosti se však nachází ve fázi poklesu. Stěžejním faktorem, který způsobil enormní nárůst ceny, bylo především nepříznivé počasí, které postihlo většinu významných světových producentů a přivodilo jim tak nemalé ztráty na úrodě.

Vše začalo již ve fázi osetí, kdy američtí farmáři (taženi vidinou nadprůměrných zisků) oseli menší než očekávané množství ploch. Důvodem se stalo zhodnocení kukuřice v minulém roce, jejíž prudký nárůst ceny sehrál bezpochyby zásadní roli při rozhodování nejednoho amerického zemědělce. Nižší osetí nebylo významným problémem až do chvíle, než se do hry vložily vrtochy počasí, které začaly ohrožovat úrodu největších světových producentů. Extrémní sucha postihla Kanadu, Ukrajinu a Austrálii a způsobila zde výrazné škody.

Vývoj cen pšeniceNaopak vlna prudkých dešťů zasáhla západní Evropu a i zde si počasí vybralo svou daň. Nastala situace omezení na straně nabídky a cena začala prudce stoupat. To ovšem vyvolalo paniku u významných světových importérů (jako například Indie), kteří začali houfně nakupovat mnohem větší množství pšenice, především kvůli obavám, že by její cena mohla ještě více vzrůst. Náhle zde byla i zvýšená poptávka, což vyvolalo snížení zásob a v kombinaci s omezenou nabídkou následně růst ceny.

Cena pšenice se v posledním roce dostala na historická maxima, která jsou dle našeho názoru již tak vysoká, že jsou neudržitelná, a proto se domníváme, že cena zamíří v následujících třech až šesti měsících směrem na jih. Co nás k tomu vede? Podle nás jsou to především tyto důvody:

  • Extrémně vysoká cena
  • Psychologické faktory
  • Historické vrcholy
  • Osetí
  • Substituce krmiv


Extrémně vysoká cena

Jak již bylo zmíněno v předešlé části analýzy, cena pšenice se dle našeho názoru dostala na tak vysokou úroveň, kde je další prudký růst velmi nepravděpodobný a naopak se domníváme, že dojde k poklesu. V současnosti se cena pšenice nachází na historickém maximu, na které vystoupala ve velmi krátkém období, přičemž předchozí rekordní hodnoty z roku 1996 překonala o více jak 33 procent. Trhy již v ceně zahrnuly většinu negativních informací, především pak nepříznivé počasí a jeho vliv na nabídku, nízké zásoby, úrovně poptávky a dokonce i poměrně vysokou rizikovou prémii.

Cena pšenice byla vyhnána do astronomických výšin nejen na základě fundamentálních údajů, ale i díky komoditním a hedgeovým fondům, které se zběsile vrhly na pšenici a poslaly ceny až na současnou úroveň. Jakmile však tito spekulanti změní svůj názor, tak přijdou na řadu hromadné výprodeje.

Graf: Celosvětová produkce a spotřeba pšenice (v milionech tun)

Spotřeba pšenice

Zdroj: U.S. Wheat Associates

Celou analýzu si můžete přečíst v přiloženém souboru.

Autor článku

Petr Čermák  

Články ze sekce: INVESTICE