Když se řekne černé zlato …

06.12.2007 | , Finance.cz
INVESTICE


Ropa je jednou z nejvýznamnějších strategických surovin na světě. Její spotřeba a především cena výrazně ovlivňuje chod světové ekonomiky, stejně jako ceny pohonných hmot. Proč je tak nepostradatelná a co všechno ovlivňuje její cenu?

Ropa. Hnědá až nazelenalá hořlavá kapalina tvořená směsí uhlovodíků, především alkanů, která má mnoho využití. Její význam je prakticky nezastupitelný, když výrobky z ní jsou základním palivem pro dopravu a surovinou pro výrobu plastů. Vyrábějí se z ní i některé léky, hnojiva a v některých chudších zemích dokonce i elektřina.

Díky ropě je vypěstováno 95 % všech potravin, stejným číslem se podílí ropné deriváty na dopravě. Právě pro její široké použití je ropa, resp. její cena a spotřeba velice sledovanými ukazateli. Právě proto bývá cena ropy a její těžba častým tématem politických rozhovorů.


Kolik druhů ropy znáš, tolikrát jsi magnátem


Ropný průmysl rozděluje ropu podle mnoha kritérií, například podle původu či její hustoty. Jednou z nejznámějších je ropa Brent, která zahrnuje několik druhy ropy z nalezišť v Severním moři a je obchodována na Mezinárodní ropné burze v Londýně. Neméně důležitou je West Texas Intermediate (WTI), za jejíž cenu se prodává severoamerická ropa na burze v New Yorku. Za zmínku stojí také Dubai, Tapis, Minas, dalších několik druhů najdeme v koši OPEC.

Cena ropy dokáže reagovat na celou řadu událostí. Válečné konflikty a nepokoje či jiné geopolitické vlivy, krátký výpadek některého z ropných vrtů a pokles ropných zásob nebo přírodní katastrofa v podobě vichřice či požáru. To vše může řádně zahýbat s poptávkou po ropě, tudíž i jejími cenami. Promítnout se mohou i zanedbatelnější pro českou veřejnost na první pohled nepodstatné události.


Spotřeba ropy roste, stejně tak i cena


Vývoj cen ropy za poslední rokPoptávka po ropě v posledních letech neustále stoupá. Největší hlad resp. žízeň po ropě pociťuje severoamerický kontinent. K tradičně největšímu spotřebiteli, Spojeným státům, se navíc pomalu začínají přibližovat rychle rostoucí asijské ekonomiky. Doposud bylo na Zemi vytěženo přibližně 900 miliard barelů ropy. Jak dlouho bude těžba pokračovat, to záleží na další úrovni těžby a jejím snižování v dlouhodobém horizontu.

Pozadu v růstu nezůstává ani cena, která především v posledních měsících poměrně slušně rostla. Důvodů pro růst bylo více, tím nejdůležitějším byl slábnoucí dolar, který v očích investorů vyvolal spekulativní postoj v podobě výhodnějších nákupů. Těmi se řada hráčů snaží ochránit své dolarové investice. Ropa tak pouze potvrzuje svoji výjimečnost a nechová se jako běžné komodity, na které lze aplikovat zákon klesající poptávky.


Silná koruna nahrává řidičům


Tento růst se podepsal i na cenách pohonných hmot. Jejich vývoj je letos poněkud odlišný od let minulých. V posledních několika letech totiž docházelo po sezóně k poměrně výraznému poklesu cen pohonných hmot a řidiči mohli na podzim natankovat o několik korun levnější palivo než v letních měsících. Letošní rok byl z tohoto pohledu výjimečný, kdy zejména nafta se vymyká a v posledních týdnech se několikrát dostala na nová maxima a poprvé v historii výrazněji překonala ceny benzínu.

Ještěže je tu klesající dolar, díky kterému čeští řidiči vysoké ceny ropy nepociťují tak naléhavě. Kdo ví, kam by se ceny pohonných hmot vyšplhaly, nebýt silné koruny. Posilování kurzu koruny vůči americkému dolaru působí proti zvyšování korunových cen ropy dovážené do České republiky. Za poslední 3 měsíce stoupla cena ropy zhruba o 15 % (ze 77 na 90 dolarů), naopak koruna o 13 % posílila (z 20,36 na 17,83 CZK/USD), takže v korunovém vyjádření se cena barelu ropy zvýšila jen nepatrně.

Graf: Vývoj cen pohonných hmot v posledních letech

Vývoj cen pohonných hmot

Zdroj: CCS

 

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE