Co týden dal?

25.01.2008 | , Finance.cz
INVESTICE


Letošní propady na světových burzách již smazaly z hodnoty akciových trhů 5,3 bilionu dolarů, Societe Generale připravil jeden z jejích obchodníků o 4,9 miliardy eur plus další zajímavé zprávy o aktuálním dění v české i světové ekonomice v našem týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Společnost Sun Microsystems oznámila uzavření definitivní dohody na akvizici společnosti MySQL AB, ikony open source a vyvojáře jedné z nejrychleji rostoucích open source databazí světa, celkem zhruba za miliardu dolarů. Akvizice upevní pozici Sunu v oblasti podnikových informačních systémů a umožní mu vstoupit na databázový trh, jehož objem nyní dosahuje 15 miliard dolarů.
  • Přední světové automobilky General Motors a Toyota Motor pracují na superlevných modelech pro rozvíjející se trhy. Automobily by se měly podobat vozu Nano, který letos začne indická společnost Tata Motors prodávat za zhruba 45.000 Kč. Uvedli to představitelé firem na autosalonu v Detroitu, s tím že superlevný model bude muset splňovat podnikové normy pro kvalitu.
  • Nejdražší firma na světě je z Číny. Podnikem se zdaleka nejvyšší cenou na světě byla ke konci roku 2007 společnost PetroChina, jejíž tržní hodnota dosahovala 724 miliard dolarů. Druhá v pořadí, rovněž těžařská firma Exxon Mobil má hodnotu 512 miliard dolarů. Žebříček vedou energetické a zpracovatelské podniky, přičemž oproti roku 2006 nejvíce ztrácely banky. Například Citigroup přišla skoro o polovinu své tržní hodnoty.
  • Americká centrální banka (Fed) na svém mimořádném zasedání snížila úrokovou sazbu o 75 bazických bodů, která se dostala na 3,5 procenta. Jde o nejrazantnější snížení hlavní úrokové sazby Fedu za 23 let, jehož úkolem je podpora slábnoucí ekonomiky a odvrácení hrozby recese.
  • Čínská ekonomika v loňském roce vzrostla o 11,4 %, což je nejrychlejší tempo za posledních 13 let. Ekonomika těží z přílivu zahraničních investic, silné exportní základny a v poslední době i růstu domácí poptávky. Čínská ekonomika vykazuje dvouciferný růst už pátým rokem v řadě a většina analytiků proto upozorňuje, že jí hrozí přehřátí.
  • Francouzská bankovní skupina Société Générale odepíše asi 4,9 miliardy eur, což je ztráta, kterou jí podvodným jednáním způsobil jeden z jejích obchodníků. Banka ale odepíše dalších 2,05 miliardy eur v souvislosti s problémy na hypotečním trhu v USA, takže celková ztráta vystoupí asi na sedm miliard eur. Generální ředitel Daniel Bouton údajně nabídl rezignaci, představenstvo ji ale odmítlo. Société Générale v České republice vlastní Komerční banku.
  • Americká automobilka Ford Motor loni snížila ztrátu na 2,7 miliardy dolarů z rekordních 12,6 miliardy v předchozím roce díky redukci nákladů a růstu marží. Společnost Ford nyní prochází rozsáhlou restrukturalizací, která zahrnuje uzavření 16 továren a zrušení až 45.000 pracovních míst v Severní Americe.
  • Letošní propady na světových burzách motivované obavami z americké recese již smazaly z hodnoty globálních akciových trhů 5,3 bilionu dolarů, tedy asi deset procent. Hodnotu zhruba pěti bilionů dolarů ročně vytváří Japonsko, které je po USA druhou největší ekonomikou světa.
  • Deficit federálního rozpočtu Spojených států v letošním fiskálním roce vzroste asi až na 250 miliard dolarů. Oznámil to rozpočtový výbor Kongresu, podle něhož je hlavním důvodem dalšího zhoršení stavu veřejných financí stav ekonomiky. Ta výrazně zpomaluje tempo a hrozí jí recese. V odhadované částce přitom není zahrnuto nejméně 100 miliard dolarů, což jsou pravděpodobné náklady na podporu ekonomiky.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Spořící účet s nejvyšším zhodnocením!
mBank
na náš trh přinesla spořící účet eMAX, který můžete obsluhovat po internetu a nezaplatíte za jeho vedení ani korunu. Navíc vám nyní eMAX nabízí zhodnocení vkladů 3,5 % p.a., nejvyšší zhodnocení spořícího účtu na trhu.

Sjednat spořící účet eMAX!


Posledních 7 dní doma

  • Tuzemská výroba osobních a lehkých užitkových aut loni vzrostla o 10 % na 932.016 vozů. Celková produkce motorových vozidel v ČR se zvýšila o desetinu na 943.117 vozů a letos by měla překročit milion. Výrobu táhla Škoda Auto, jež zvýšila produkci o 12 % na 623.529 vozů. Kolínská TPCA zvýšila výrobu o 5 % na 308.478 aut, dalších osm vozů vyrobil Kaipan a jeden Gordon.
  • Za loňský rok přišel do Česka za prací zatím rekordní počet cizinců. Na konci prosince 2007 jich v zemi pracovalo legálně o téměř 55.200 víc než před rokem. Zaměstnání v ČR tak mělo zhruba 240.200 lidí ze zahraničí. V roce 2006 český pracovní trh přilákal přes 33.300 cizinců. Nejvíc pracovníků pochází ze Slovenska, koncem roku 2007 pracovalo přes 101.000 Slováků.
  • Rakouský pojišťovací koncern Vienna Insurance Group, který v Česku působí prostřednictvím pojišťovny Kooperativa a České podnikatelské pojišťovny, chce vstoupit na pražskou burzu. Žádost o přijetí k obchodování podal dnes. Celá skupina překročila v roce 2007 příjmy na pojistném hranici 7 ml. EUR, a dosáhla tak růstu zhruba 17 %.
  • Celníci loni na českých dálnicích a rychlostních silnicích přistihli 30.322 neplatičů mýtného, kteří na blokových pokutách zaplatili téměř 34 milionů korun. Celníci pokutují denně kolem 83 neplatičů mýtného, přičemž v mýtném systému zaplatí mýto každý den 30.000 až 40.000 kamionů. Mýtné se v ČR vybírá od 1. ledna 2007. Povinnosti platit podléhají zatím pouze kamiony o hmotnosti 12 tun a více.
  • Česká republika loni získala z rozpočtu Evropské unie o 17 miliard korun více, než do něj odvedla. Čisté příjmy tak byly nejvyšší od vstupu země do unie, sdělilo ministerstvo financí. Do Česka loni směřovalo z evropských fondů 49,1 miliardy korun, zatímco odvody do rozpočtu EU činily 32,1 miliardy korun.
  • Hranický závod společnosti Multidisplay, dříve LG.Philips Displays, oficiálně zahájil výrobu LCD monitorů. Hranická továrna, kterou loni v únoru koupila firma CTP Invest, původně produkovala vakuové obrazovky do klasických televizorů. Jejich výrobu přerušila loni v květnu a továrna pak asi půl roku stála. Výrobní linka o jejíž provoz se bude starat 230 lidí bude schopná produkovat až 50.000 kusů LCD monitorů měsíčně.
  • Ani letos nemohou mladí do 36 let počítat se státní podporou k novým hypotečním úvěrům využitým na nákup staršího bytu nebo domu. Ministerstvo pro místní rozvoj totiž stanovilo za rok 2007 průměrnou úrokovou sazbu pod pěti procenty. Klesne-li průměrná úroková sazba pod pět procent, je výše podpory pro nově uzavřené smlouvy nulová. Stát tak tuto podporu pro nové zájemce o bydlení fakticky neposkytuje od února 2005.
  • Českou ekonomiku by současné problémy americké ekonomiky neměly nijak drasticky ovlivnit, i když ekonomové nevylučují zpomalení exportu nebo průmyslové výroby. Tuzemské podniky v současnosti nejvíce tíží neustálé oslabování dolaru, které je důsledkem problémů americké ekonomiky. I přes problémy v USA se zatím analytici neshodují, zda vývoj směřuje k recesi. Jisté je podle nich každopádně zpomalení hospodářského růstu USA.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Graf týdne: Vývoj indexu PX od 14.1. do 24.1.2008


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Nový rok přinesl řadu změn do oblasti poskytování dávek státní sociální podpory. Pobíráte-li některou z těchto dávek, určitě přivítáte možnost dočíst se základní informace o jednotlivých dávkách v našich průvodcích. Také jsme pro vás připravili nové formuláře žádostí o dávky platné od roku 2008. Najdete zde také nový formulář žádosti o rodičovský příspěvek, který musí nově podat i ti, kteří již rodičovský příspěvek čerpají.
  • Zemědělské plodiny se staly v průběhu minulého roku jednou z nejlepších investic, kdy například pšenice a sója zhodnotily o více jak 70 %. Po prudkém zhodnocení některých plodin bude v tomto roce nutné mnohem pečlivěji vybírat. Jedním z horkých favoritů se stává i bavlna. A právě o ní se můžete dočíst v našem novém komoditním typu.
  • Komoditní trhy v současnosti přežívají renesanci a poskytují vyšší zhodnocení než dluhopisy nebo potápějící se akciové trhy. Zajímavou investiční příležitostí se v budoucnu může stát cukr, především díky biopalivovému šílenství a konstantnímu růstu poptávky v potravinářském průmyslu. A právě této sladké komoditě se věnuje aktuální analýza, kterou jsme pro vás připravili ve spolupráci se společností Colosseum.

 

Investorský magazínVýprodeje na akciových trzích aneb krvavé lázně na akciových trzích pokračují. Jak se jim úspěšně bránit a co mohou nabídnout pro medvědí trh správci podílových fondů, napoví ve studiu Investorského magazínu Lucie Simpartlová, obchodní ředitelka z PioneerInvestments.


Fintriky

Bez elekřiny, plynu ani vody se neobejdeme, navíc v budoucnu jejich spotřeba ještě výrazně poroste. Není proto důvod proč by v příštích letech měly ceny těchto energií klesat. Každoroční zdražování přichází, připravte se na něj. Měly by vám pomoci i fintriky, které jsme si pro vás připravili. Dozvíte se, že voda zdražuje především díky dlouhodobému poklesu její spotřeby její spotřeba, že existuje celá řada způsobů jak efektivně snížit výdaje za elektřinu, že globální vrchol cen zemního plynu nás čeká někdy mezi lety 2010 a 2020 a v neposlední řadě se dozvíte jak ušetřit na pohonných hmotách.


Anketa

Stravenky jsou nejčastěji využívaným a nejoblíbenějším zaměstnaneckým benefitem. Premiér Topolánek však chce předložit vládě novelu, která má jejich daňové zvýhodnění zrušit. Celý týden jsme se vás proto ptali, zda je to podle vás dobře.

  • Ano, stát ušetří cca 2 mld. korun - 28 %
  • Ne, stát by měl šetřit jinde - 72 %

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE