Jak vydělávat na komoditních měnách?

04.04.2008 | , Finance.cz
INVESTICE


Díky rychle rostoucí světové ekonomice, která výrazně promlouvá do zvyšující se poptávky po komoditách získávají komoditní měny mezi investory na popularitě. Jak vydělávat na růstu cen  komodit na devizovém trhu a jaká jsou úskalí a rizika těchto investic?

Za komoditní považujeme většinou každou měnu, jejíž kurz je trvale vystaven pevnému a pozitivnímu vztahu s cenou jedné, či více komodit. Každý obchodník, který má zájem na devizovém trhu obchodovat s takovýmito měnami pak bude muset vedle tradičních makroekonomických ukazatelů, jakými jsou inflace, hospodářský růst, nezaměstnanost, obchodní bilance a úrokové sazby, zahrnout do své fundamentální analýzy také očekávaný vývoj ceny komodit, které danou měnu ovlivňují.

Závislost ekonomiky (popř. domácí měny) na poptávce po její surovinové zásobě je přímo úměrná celkovému objemu exportu daných surovin na velikost národního produktu. Daleko citlivěji tak budou na výkyvy v poptávce reagovat méně rozvinuté země, které jsou bytostně spjaté s vývozem jedné či více komodit, než rozvinuté průmyslové ekonomiky s širšími exportními možnostmi. Přesto i mezi průmyslově rozvinutými ekonomikami existují země, jejichž měny silně korelují s cenami komodit, což je třeba při obchodování s nimi vždy zohlednit.


Které jsou nejznámější komoditní měny?


Mezi nejzářivější příklady komoditních měn, které patří zároveň mezi osmičku nejvíce obchodovaných, řadíme trojici dolarů, a to kanadský, australský a novozélandský. Především kanadský dolar je znám svým vztahem k ropě, se kterou si drží až 80 % korelaci. Kanadská ekonomika je ze 40 % závislá na exportu, přičemž téměř polovinu tvoří komodity. Největším podíl na celkovém vývozu primárních surovin pak má právě ropa (Kanada má po Saudské Arábii druhé největší zásoby ropy na světě), významně se však na exportu podílejí také např. zemní plyn, uhlí, dřevo aj., což činí kanadskou ekonomiku obzvláště citlivou právě na vývoj poptávky po těchto surovinách.

Také Austrálie disponuje obrovskou surovinovou základnou. Protinožci mají po Jihoafrické republice a Spojených státech třetí největší zásobu zlata a společně s ním patří mezi největší exportní položky nejen železná ruda, černé uhlí, platina, měď, ale i řada dalších zemědělských produktů. Podíl primárních komodit na australském exportu je výraznější než v případě Kanady, když dosahuje 65 %. Ještě vyšší (70 %) je pak toto číslo v případě Nového Zélandu, který se zaměřuje především na potravinářské produkty, jako mléko a mléčné výrobky, maso, oleje, aj.


Jak tohoto mechanismu správně využít?


Korelace ropa vs. CAD/JPYJak ale mechanismu komoditních měn správně využít? Nejjednodušším příkladem je samozřejmě spekulace na zpevnění dané komoditní měny za předpokladu, že očekáváme v budoucnu růst cen komodit, které jsou s touto ekonomikou spjaté. Spekulace na devizovém trhu je však vždy sázkou na rozdíl v hodnotě mezi dvěmi měnami, a proto je vždy dobré zhodnotit, nejen která měna může z očekávaného růstu cen komodit profitovat, ale také která na tento růst může nejvíce doplatit.

Pro tyto účely je mezi obchodníky na devizovém trhu jedním z nejvíce oblíbených měnových párů kanadský dolar proti japonskému jenu (CAD/JPY), a to z toho důvodu, že zatímco Kanada patří mezi největší světové vývozce ropy, Japonsko se svou mizivou surovinovou základnou musí 99 % spotřebované ropy dovážet. Právě Japonsko tak bude zemí, které se dražší ropa citelně dotýká a právě měnový pár CAD/JPY se z tohoto důvodu těší silné korelaci s cenou ropy (obr.1).

Ne vždy však můžeme najít takto jednoznačný příklad dvou měn v inverzním vztahu k vývoji dané komodity a tak se většina komoditních spekulací odehrává na párech s americkým dolarem, kde ale i tak existuje silná korelace. Například australský dolar k americkému dolaru (AUD/USD) vykazuje více než 80 % korelaci s cenami zlata. Ještě vyšší závislostí se zlatem pak můžeme hledat u novozélandského dolaru (NZD/USD), a to i přesto, že Nový Zéland téměř žádné zlato nevyváží (viz obr.2). Čím je tento vztah daný? Je to především důsledek vysoké provázanosti obou ekonomik a výraznou závislostí Nového Zélandu na Austrálii, která je jeho největším obchodním partnerem.

 

New Zeland Dollar

 


Řada výhod není bez rizika


V posledních letech zaznamenaly ceny komodit na světových trzích výrazný nárůst díky rostoucí poptávce ze zemí jako je Čína, Indie, Brazílie aj., což se pozitivně odrazilo na surovinově bohatých zemích, které tak mohou hospodařit s vysokým přebytkem obchodní bilance. Příliv peněž do těchto ekonomik se projevil jednak zhodnocováním domácích měn, tak i tlakem na růst domácí cenové hladiny, což donutilo centrální banky v těchto zemích k výraznému zpřísnění měnové politiky a tedy zvýšení úrokových sazeb. Ty se v současnosti v Kanadě pohybují ve výši 3,75 % poté, co je musela Bank of Canada v reakci na zpevňující měnu a hospodářské problémy v USA snížit od konce minulého roku ze 4,50 %, zatímco v Austrálii sazby dosahují až na 7,25 % a na Novém Zélandu jsou dokonce ještě o procento výše.

To činí komoditní měny, resp. aktiva v těchto měnách denominovaná daleko atraktivnější, což působí ještě větším tlakem na jejich zhodnocování, kterého jsme mohli být svědky v minulých letech. Extrémní zhodnocení komoditních měn (např. AUD/USD zpevnil od roku 2002 až o 100 %) s sebou ale nese také značná rizika v podobě masivního přesunu spekulativního kapitálu, který je vysoce náchylný k jakýmkoliv negativním změnám nálady na světových trzích. Příkladem může být americká hypoteční krize, kdy investoři z obav před zpomalením světové ekonomiky likvidovali své pozice ve “vysoceúročených“ měnách, díky čemuž australský dolar ztratil během čtyř týdnů na páru s americkou měnou 15 %, k japonskému jenu dokonce až 20 % ze své hodnoty.

Komoditní měny tak nabízejí možnost poměrně jednoduché a přímočaré investiční strategie na devizovém trhu, která získává na popularitě. To je dáno především rychle rostoucí světovou ekonomiku, která zabezpečuje trvale stoupající poptávku po energiích. I přes nesporné výhody má však tato investiční strategie svá úskalí, kterých si musejí být obchodníci vědomi, obzvláště pak v obdobích delší konjunktury. Rizika spočívají především ve vysoké provázanosti komoditních měn na světovou ekonomiku, jejíž zpomalení, nebo jen náznaky možného ochlazení, mohou vyvolat masivní a především rychlé znehodnocení těchto měn.


Autor je analytikem společnosti X-Trade Brokers Česká republika.

Autor článku

Jaroslav Brychta  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE