Forex: Evropská seance pomohla euru. Libra opět slabší

21.04.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Evropské měně se dnes po výprodeji z konce minulého týdne zatím daří zpevňovat na páru s americkým dolarem ke kterému se v odpoledních hodinách...

...vyšplhala znovu nad hranici 1,59 EUR/USD, když obchodníci opět využili silnější americké měny k jejím opětovným prodejům. Jak z Evropy, tak ze Spojených států se přitom dnes nedočkáme žádných zásadnějších makroekonomických dat a tak euro zatím může těžit ze silně protidolarového sentimentu, který v posledních dnech na trzích panuje. Zatímco evropské měně se k dolaru daří, libra čelí na páru s dolarem výrazným prodejním tlakům, a to i navzdory dnešnímu oznámení Bank of England, která oficiálně zveřejnila plán, se kterým chce pomoci odblokovat situaci na mezibankovním trhu a snížit tak tržní úrokové sazby, když bude bankám za málo likvidní cenné papíry navázané na hypoteční úvěry vyměňovat vysoce likvidní státní dluhopisy. „Opatření bezesporu pomůže sentimentu, ale musíme teprve vidět, jak bude v praxi účinné“ řekl dnes pro agenturu Bloomberg Richard McGuire z Royal Bank of Canada. Libra tak dnes ukrajuje část ze svých zisků, které nabrala v průběhu konce minulého týdne právě díky zprávě o očekávané pomoci BoE a zůstává i nadále pod tlakem, který pramení z domácích fundamentů a zpomalující ekonomiky, která by měla v roce 2008 růstu pouze o 1,6%.

Mírných korekcí se dnes dočkaly také akciové trhy v Evropě, když se v 13:30 německý DAX propadal o 1,05%, CAC40 slábnul o 1,02% a londýnský FTSE100 byl níže o 0,24%. Ceny komodit naopak zatím pokračují ve svém prudkém růstu a tak se barel severomořské ropy brent prodával v 13:30 za 114,41 USD, zatímco trójská unce zlata mírně zdražovala na 920 USD. Obchodníci nyní vyčkávají na otevření trhů ve Spojených státech a na to, kterým směrem se vydají americké akciové indexy.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE