Forex: Kanadský dolar včera prudce oslabil. Čeká se na dnešní data

09.05.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Kanadský dolar včera na páru americkým dolarem výrazně oslabil v reakci na zveřejnění výsledků z domácího trhu s bydlením. Podle těch se dubnový...

...počet nově zahájených staveb za posledních dvanáct měsíců razantně snížil, a to z březnových 243 tis. (revize z 255 tis.) až na 214 tis., což byl výsledek o jedenáct tisíc nižší než s jakým analytici počítali. Kanadská měna se tak propadla až k ceně 1,0174 USD/CAD a i nadále zůstává náchylná k dalšímu slábnutí. Kanada totiž začíná stále intenzivněji pociťovat zpomalení americké ekonomiky, která je odběratelem až 80% jejího exportu. Ten v minulém roce dramaticky ochladil také díky zpevňujícímu kanadskému dolaru, což mělo za následek, že z posledních tří měsíců, se ve dvou kanadský hospodářský růst dokonce propadnul do červených čísel. Zatímco v prosinci to bylo -0,6%, v únoru klesal kanadský výstup o dvě desetiny. Zpomalující ekonomika je však pouze jedním z řady faktorů, které v současnosti negativně ovlivňují kanadskou měnu. Druhým je poměrně agresivní snižování úrokových sazeb, které Bank of Canada srazila 22. dubna o 50bsp. a od konce minulého roku pak již o 150 bsp. V neposlední řadě je to také nízká inflace, která otevírá možnost k jejich dalšímu snižování, když se v březnu pohybovala ve své jádrové podobě na pouhých 1,3%. To, že by sazby měly jít ještě níže, nakonec potvrdil i nově zvolený šéf Bank of Canada Mark Carney, který již několikrát řekl, že pravděpodobně bude zapotřebí další uvolnění měnové politiky. Kanadská měna se tak nachází v obtížné situaci a v současnosti pro ni asi jedinou výraznější podporu představuje cena ropy, která již několik měsíců naprosto neohroženě roste, když se dnes ráno vyšplhala v podobě severomořského brentu až na nový historický rekord ke hranici 124 USD/barel.

Dnešní obchodování přinese z Kanady opět několik zajímavých dat, která se mohou stát velice silnými market movery. Tím jednoznačně nejdůležitějším jsou čísla z pracovního trhu v podobě dubnové změny zaměstnanosti a celkové míry nezaměstnanosti. Zaměstnanost by měla růst o 10 tis. osob (předch.: 14,6 tis.) a v případě, že by se tento ukazatel dostal do negativního teritoria, bude se jednat o velice silný argument k dalším výprodejům kanadského dolaru. Od míry nezaměstnanosti se pak očekává výsledek beze změny, a to na 6%. Zajímavými čísly budou rozhodně i březnové výsledky obchodní bilance, která má skončit v přebytku (CAD) 4,5 mld. (předch.: 4,9 mld.) a CAD bude po včerejšku opět citlivý především na horší než očekávaná data.

Obraz na vzájemném páru dvou dolarů (USD/CAD) se již delší dobu nemění. Obě měny jsou poměrně slabé a pohybují se tak v bočním trendu. První support tohoto páru přitom můžeme hledat kolem ceny 0,9990 USD/CAD, zatímco resistenci poblíž hranice 1,0380 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE