Dno akciových trhů na dohled

26.05.2008 | , Finance.cz
INVESTICE


Analytici začínají vidět situaci na akciových trzích i přes možnou recesi v USA optimisticky. Pro dlouhodobé investory je nyní vhodná nákupní příležitost. Bankovní krize bude doznívat.

Globální finanční krize, která vystřídala nemovitostní krizi, se dostala do další fáze. Bankovní skupiny byly nuceny oznámit výsledky za první čtvrtletí letošního roku a s nimi i nové vysoké odpisy ztrát z investic do rizikových cenných papírů. Celkově vyčíslená ztráta se šplhá do hrozivých rozměrů. Mezinárodní měnový fond ve svém posledním odhadu vyčíslil celkové ztráty související s krizí až na 1 000 mld. dolarů.

Následky krize


Dění na nemovitostním a bankovním trhu ve Spojených státech, které přinutilo americkou centrální banku k drastickému snížení základní úrokové sazby, se díky globální provázanosti trhů přelilo i do ostatních rozvinutých zemí. To je jeden z výrazných atributů krize, který se promítl do dalšího vývoje a zásadně ovlivnil tržní trendy. Americký Fed snížil v důsledku obav před zpomalením ekonomiky základní úrokovou sazbu z 5,25 % v září 2007 na současných 2,25 %. Fed současně se snižováním sazeb poskytl různými mechanismy komerčním bankám vysoký objem prostředků k zajištění likvidity. Nižší sazby umožní napumpovat prostředky zpět do ekonomiky a současně uleví dlužníkům z hypoték, kteří nebyli při vysokých sazbách schopni splácet svoje závazky.

Druhou stranou mince je ovšem fakt, že díky snižování sazeb ztrácí pevnou půdu pod nohama americký dolar. Úrokový diferenciál se snížením sazeb v USA obrátil a euro je nyní výhodněji úročené. Evropská centrální banka během několikerého snížení sazeb v USA zůstávala v nečinnosti a základní úroková sazba v eurozóně se drží od léta 2007 na 4 %. Euro se současně dostalo vůči americkému dolaru na nové maximum 1,60 USD/EUR. V protisměru vůči oslabujícímu dolaru jdou ceny komodit. Ceny ropy a zlata se ocitly na nových historických maximech. Slabý dolar, vysoké ceny surovin a problémy v bankovním a nemovitostním sektoru přinutily investory k výprodejům akcií. Od poloviny března se trhy mírně stabilizovaly, nyní se čeká, jak dopadne v souhrnu výsledková sezóna. Bankovní sektor je i nadále pod tlakem a na povrch vyplývají další vysoké odpisy ztrát z rizikových cenných papírů. Pokud se jedná o poslední dozvuky finanční krize, je to dobrá zpráva. Pokud ale ještě nevypadli všichni „kostlivci“ ze skříně, čeká nás těžké období. Fed již v rámci svých možností udělal pro záchranu kapitálového trhu téměř vše. Navíc sazby jsou nyní již tak nízko, že další pokles směrem dolů je omezen. Hrozí inflační tlaky, což by při stagnaci, respektive recesi v ekonomice znamenalo vážný problém.

Profesor Nouriel Roubini z univerzity v New Yorku se naopak domnívá, že inflace je ten poslední problém, který centrální banky budou muset řešit. Nouriel Roubini přichází s poněkud pesimistickým scénářem. Pokud se americká ekonomika opravdu ocitla v recesi, hrozí podle něj tzv. tvrdé přistání (hard landing). Nižší soukromá spotřeba v důsledku poklesu reálných mezd, vyšší nezaměstnanost a přebytek výrobních kapacit se promítne do poklesu cen. Pokles ekonomického růstu dolehne i na ceny surovin. Důsledky ponese i Evropa, která je s americkou ekonomikou pevně spjatá. Dá se proto očekávat, že v následujících měsících přikročí ke snížení úrokových sazeb i Evropská centrální banka. To by naopak mohlo podpořit americký dolar. Zasaženy budou podle Roubiniho logicky i kapitálové trhy. Dominovat bude hotovost (tzv. cash is king). Investoři se budou v maximální možné míře vyhýbat riziku, a to se nebude týkat jen amerických akcií, ale akcií globálně. Rizikové nadvýnosy se budou i nadále zvyšovat a investoři budou dávat ruce pryč od rizikových dluhopisů ohrožených v důsledku krize. Výnosy vládních dluhopisů čeká další pokles. Letošní rok bude podle Roubiniho obtížný.

Dno_G1.gif

Proč naopak akcie kupovat


Na trhu se neobjevují pouze pesimistické názory. Například John Mack z investiční banky Morgan Stanley se vyslovil, že vidí světlo na konci tunelu. Podle jeho názoru se problémy v souvislosti s americkým hypotečním a bankovním trhem blíží ke konci. Problémy v hypotečním segmentu méně bonitních klientů jsou již zcela zažehnány. V polovině března oslovil německý deník Frankfurter Algemeine Zeitung přední banky a požádal je o jejich investiční výhled na trh v souvislosti s krizí. Banka Lehman Brothers vidí jako správný čas k nákupu až třetí čtvrtletí letošního roku. Německá DZ Bank naopak doporučuje střednědobým investorům akcie k nákupu již nyní. Kurzy německých akcií jsou podle ukazatele P/E 10 na úrovni recese. Analytici přitom predikují další nárůst ziskovosti společností. DZ Bank očekává na ročním horizontu nárůstu indexu Dax o více než 20 %.
 
Pozitivně vidí situaci i šéfstratég společnosti Blackrock Bob Doll. Podle jeho názoru sice není bankovní krize ještě zcela zažehnána, ale vstoupit na americký akciový trh již nyní se vyplatí. Pro své tvrzení uvádí hned několik důvodů. Investoři i spotřebitelé jsou extrémně pesimističtí, což je příznak toho, že akciové trhy dosáhly svého dna a dojde k obratu trendu. Pozitivní je podle Boba Dolla i fakt, že Fed reagoval okamžitým a rychlým snížením sazeb a domácnostem pomohla fiskální politikou i americká vláda. Ve druhém čtvrtletí letošního roku by se již měla zlepšovat ziskovost společností a slabý dolar by měl podpořit export. Právě od vyššího exportu se čeká vyrovnání výpadku na nemovitostním trhu. Šéf analytického oddělení v Blackrock je navíc přesvědčen, že ostatní sektory v USA, mimo bankovnictví, jsou zdravé a mají stabilní cash-flow. Posledním důležitým faktorem je ukazatel P/E, který je nyní u amerických titulů nižší než v roce 2002. Ve srovnání s desetiletými státními dluhopisy se dá nyní s akciemi vydělat nejvíce za posledních 30 let.

Dno_G2.gif

Jak se tedy zachovat


Investoři samozřejmě nejčastěji přemýšlejí, jak se v současné tržní situaci rozhodnout a jaký zaujmout investiční přístup. Správné investiční řešení je přece nasnadě. Nejlepší bylo na konci loňského roku akcie vyprodat, přestát pokles v posledních čtyřech měsících například na peněžním trhu a nyní postupně akcie zpět nakupovat se slevou. Problém je, že toto doporučení je možné učinit až zpětně a na konci roku 2007 by jej nikdo se zárukou nedoporučil. Analýzy historické výkonnosti navíc jednoznačně ukazují, že časování trhu se dlouhodobým investorům nevyplácí. Například německé akcie vydělaly za posledních 15 let do konce roku 2007 více než 300 % (index MSCI Germany bez dividend). Ten, kdo ovšem „propásl“ během těchto 15 let 40 nejvýkonnější dnů indexu, skončil za dané období se ztrátou 40 %! Pokud propásl jen 20 nejvýkonnějších dnů za období, výkonnost činila 28 %.

Článek vyšel v časopisu FOND SHOP 7/2008.

sleva.jpgMimořádná letní akce: Sleva 15 % na předplatné časopisu FOND SHOP

Cena ročního předplatného je 1 870 Kč

Akce platí pro nové předplatné závazně objednané do 30. června 2008

Autor článku

David Urbánek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE