Co se děje na středoevropské burze?

21.09.2001 | , Finance.cz
INVESTICE


Dne 3. listopadu 2001 oslaví burza ve Vídni své první narozeniny. S příchodem malého jubilea se objevují i spekulace, zda burza, na které se obchodují tituly ze zemí střední a východní Evropy, má či nemá smysl. Start obchodů v minulém roce provázel velký humbuk. Objem obchodů činil více než 8 mil. EUR.

NEWEX (New Europe Exchange, středoevropská burza) sídlí ve Vídni a je zatím zřejmě ve stínu národních burz. Projekt nelze považovat za žádné fiasko. 

Již od začátku deklarovali představitelé Newexu snahu vytvořit centrální trh pro středo- a východoevropské cenné papíry, snahu vytvořit likvidní a transparentní trh. K tomu dopomohla zejména skutečnost, že obchodování na nové východoevropské burze se sídlem ve Vídni probíhá na bázi celosvětově zřejmě nejvýkonnějšího obchodního systému Xetra, který vyvinula německá burza. 

Hlavní výhodou společného obchodního systému je rozšířený přístup obchodníků na trh a snížení transakčních nákladů. Všichni obchodníci s licencí pro obchody přes systém Xetra mohou nyní prostřednictvím jednoho obchodního systému uskutečňovat obchody i s východoevropskými akciemi. V srpnu 2001 to bylo celkem 435 subjektů z téměř 20 evropských zemí (mimo jiné velké bankovní a brokerské domy celoevropské úrovně). Na stejné platformě (čili Xetra) obchodují další burzy, například rakouská ve Vídni nebo irská v Dublinu.

Proces koncentrace kapitálových trhů byl nastolen již v minulých letech. Příkladem jsou nejen pařížská burza Euronext nebo derivátová burza Eurex, ale také Newex. Velké úsilí pro koncentraci nejen evropských burz vyvíjejí zejména největší evropské burzy - Londýnská a Frankfurtská. Ani NEWEXU se tento proces nevyhne. Proces koncentrace zasáhne středo- a východoevropské burzy. Ty se budou v budoucnu spojovat s ohledem na růst efektivnosti a likvidity trhů. Myslím si, že dříve zaniknou regionální burzy v Praze, Varšavě, Budapešti či Bratislavě, než středoevropská burza NEWEX ve Vídni.

Ta bude zřejmě následně v rámci procesu globalizace pohlcena nějakou západoevropskou burzou nebo skupinou evropských národních burz. Spojením by mohla vzniknout velká celoevropská burza jako protipól k významným americkým burzám (NYSE, NASDAQ) nebo dokonce celosvětová burza (NASDAQ + Deutsche Börse).

Burza NEWEX obchoduje, její obrat sice stagnuje, ale to není důvod k fiasku. Letní měsíce jsou vždy slabší, co se objemů obchodů týče. Navíc celosvětový obchod s akciemi je pod vlivem silných poklesů počínaje propadem internetových a technologických akcií v roce 2000 a pádem s ohledem na teroristický útok na USA částečně ochromen. Akcie východoevropských firem jsou navíc velmi rizikovou investicí.

Vývoj objemu obchodů burzy NEWEX v roce 2001:

Květen 2001: 346 mil. EUR
Červen 2001: 556 mil. EUR
Červenec 2001: 263 mil. EUR
Srpen 2001: 188 mil. EUR
 
Pramen: www.newex.com, www.finance.cz

Autor článku


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE