Co dělat, když chci prodat akcie z privatizace?

10.10.2001 | , Finance.cz
INVESTICE


Je-li akcie obchodovatelná, informujte se o kurzu za jednu akcii. Poplatky za prodej akcie nejsou zrovna malé. Při kurzech v desítkách korun za akcii se prodej vůbec nemusí vyplatit

Sledujte, zda se s akciemi ještě vůbec obchoduje na veřejných trzích (tj. na Burze cenných papírů Praha nebo na RM-Systému). Tuto informaci najdete zejména na internetových stránkách těchto institucí, částečně v tisku nebo na internetu. Zkuste vyhledat Vaši akcii i na www.finance.cz . Je-li akcie obchodovatelná, informujte se o kurzu za jednu akcii. Poplatky za prodej akcie nejsou zrovna malé. Při kurzech v desítkách korun za akcii se prodej vůbec nemusí vyplatit!

Chcete prodat? Stačí navštívit banku, sídlo obchodníka s cennými papíry nebo obchodní středisko RM-Systému a podat příkaz k prodeji akcií. S sebou určitě vezměte:

  • Občanský průkaz a poslední výpis ze Střediska cenných papírů Praha („modrý papír“). 
  • Pokud jste již některé akcie z kupónové privatizace prodávali, přiberte také registrační číslo na RM-Systém (devítimístné číslo, přičemž před posledním číslem je pomlčka – například 00078040-0). Ušetříte tím za registraci.

Není-li akcie obchodovatelná, zkuste kontaktovat akciovou společnost, jejíž akcie vlastníte. Může se stát, že bude proveden odkup akcií od akcionářů za poměrně výhodnou cenu. Vyhlášení odkupu akcií je za určitých okolností povinné. Informujte se v obchodním zákoníku, zákoně o cenných papírech, zákoně o Komisi pro cenné papíry nebo přímo na informační lince Komise pro cenné papíry. Organizovaný odkup neprobíhá průběžně a Vy byste mohli čekat dost dlouho, než se nějaký uskuteční.

Potom zkuste štěstí u obchodníků s cennými papíry. Někteří z nich odkupují akcie některých společností průběžně, případně využijte nabídky firem objíždějících města a vesnice a nabízejících nákup vašich akcií. Sledujte letáky v poštovních schránkách, případně inzerci v tisku. POZOR NA PODVODNÍKY! Počítejte s největší pravděpodobností pouze s malým výnosem na jednu akcii a také pozor, některé akcie možná dnes už nikdo nekoupí.

Autor článku


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE