Vybíráme z budoucích stránek: Jak začít?

12.10.2001 | , Finance.cz
INVESTICE


Stránky kapitálového trhu se od příštího týdne změní. Najdete na nich mnohem více informací ze světa akcií a burz. Jako malý "předkrm" vám dnes nabízíme výtah ze stránek akciové abecedy.

S akciemi se obchoduje na burze cenných papírů. Přímý přístup k obchodování na burze mají jen obchodníci s cennými papíry s platnou licencí a s členstvím na burze. Obchody provádějí většinou také bankovní domy. S obchodníkem s cennými papíry musíte vždy uzavřít komisionářskou smlouvu, která Vás oprávní k obchodování, tedy k podávání pokynů k nákupu či prodeji akcií. Pokyny realizují vyškolení makléři.

Abyste mohli začít obchodovat s akciemi, stačí podepsat smlouvy upravující podmínky obchodování mezi Vámi jako klientem a obchodníkem s cennými papíry. Zajděte do sídla společnosti, případně řešte uzavření smluv korespondenční cestou či pomocí internetu. Při osobní návštěvě si nezapomeňte vzít zejména občanský průkaz. Na škodu nebude, pokud přiberete poslední výpis ze Střediska cenných papírů Praha (SCP). Obchodník s cennými papíry poté snáze zjistí číslo Vašeho účtu v SCP.

Pokud chcete raději řešit uzavření smlouvy poštovní cestou, pak počítejte s tím, že ne všichni obchodníci tuto možnost nabízejí. Pokud tomu tak je, pak si nechte poštou, faxem nebo e-mailem zaslat smlouvy, které podepíšete. Poté, co si svůj podpis necháte ověřit u notáře, zašlete smlouvy zpět na adresu obchodníka s cennými papíry.

Podpis smlouvy k zahájení obchodování nestačí. I přes možnosti půjček na nákup cenných papírů obchodníci zpravidla požadují složení finančních prostředků na jejich bankovní účet. Ptejte se na přesné číslo účtu, kód banky, variabilní a specifický symbol. Pak Vaše platba proběhne hladce.

Jakmile má obchodník s cennými papíry na účtu Vaše peníze (třeba jen zálohu), můžete začít jednat se svým makléřem o realizaci obchodů. Komunikace bude zpravidla probíhat telefonickou cestou. Moderní cestou je i využití e-mailu, případně internetu. Makléř Vám poradí, co dělat a co nikoli. K dispozici nabídne pohled na dění na akciových trzích, seznámí Vás s aktuálními kurzy, podá doporučení na trhy, tržní segmenty, případně i na jednotlivé tituly.

Mnohem více o akciích najdete od pondělí 15.10.2001 krátce po poledni na těchto internetových stránkách !

Čtěte dále stránky v sekci kapitálového trhu ! Nabízejí mnoho nových praktických informací !

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE