Představujeme společnost Fio

24.09.2008 | , Finance.cz
INVESTICE


Fio, burzovní společnost, a.s. je největším českým obchodníkem s cennými papíry zaměřeným na drobnou klientelu. V obchodování s akciemi po internetu má jednoznačně dominantní postavení na českém trhu.

Téma: Obchodníci s cennými papíry

Fio, burzovní společnost, a.s. je součástí Finanční skupiny Fio. Finanční skupina Fio působí na českém finančním a kapitálovém trhu od roku 1993. Byla založena a je ovládána českými majiteli. Do spektra jejích služeb patří přijímání běžných a termínovaných vkladů, zprostředkování investic do tzv. zajištěných fondů, investice do akcií na českých a zahraničních trzích, poskytování podnikatelských úvěrů, úvěrů pro obchodování s cennými papíry, úvěrů na měnu a další služby. Finanční skupina Fio je reprezentována dvěma hlavními právními subjekty – Fio holding, a.s. a Fio, družstevní záložnou.

Obchodování s akciemi je prováděno výhradně prostřednictvím Fio, burzovní společnosti, a.s., která je 100% dceřinou společností Fio holding, a.s.


Počátky existence společnosti a další vývoj


Na počátku podnikání v roce 1993 byla Finanční skupina Fio zaměřena na obchodování s cennými papíry na vlastní účet. Postupně se stalo hlavní činností zprostředkování obchodů s cennými papíry s cílem poskytovat co nejefektivnější finanční služby využitím informačních technologií.

Fio, burzovní společnost byla založena a zahájila činnost v roce 1994.

Rok 2006 znamenal rozšíření pobočkové sítě díky novému členovi Finanční skupiny Fio, společnosti RM-SYSTÉM. Fio, burzovní společnost tak disponuje od roku 2007 více než 50 obchodními misty po celé ČR. Pobočky má Finanční skupina Fio na Slovensku, v Polsku a Maďarsku.

 


Detailní pohled


Fio, burzovní společnost, a.s. je největším českým obchodníkem s cennými papíry zaměřeným na drobnou klientelu. V obchodování s akciemi po internetu má jednoznačně dominantní postavení na českém trhu. O tom svědčí počet více než 17.200 klientů (k 14.9.2008).

Fio, burzovní společnost, a.s. je akcionářem a jedním z nejvýznamnějších členů Burzy cenných papírů Praha. Na trhu RM-SYSTÉM zprostředkovává značnou část všech obchodů s akciemi. V popředí je rovněž svým podílem na trhu zprostředkování obchodů českých klientů na amerických akciových trzích a v Německu. Novinkou letošního roku je spuštění online obchodování v Polsku, které je v provozu 16.9.2008. V aplikaci e-Broker existuje rovněž možnost obchodovat na maďarském trhu.

Hlavními produkty jsou akcie, deriváty (certifikáty, futures, warranty) a ETF.

Společnost se dlouhodobě angažuje ve vzdělávání veřejnosti formou pořádání bezplatných seminářů o kapitálovém trhu pro začínající i zkušené investory. V současné se rozběhlo další kolo těchto vzdělávacích akcí.


On-line obchodování


V roce 1997 mohli klienti poprvé obchodovat s akciemi na českém trhu prostřednictvím internetové aplikace e-Broker od Fio, burzovní společnosti. Inteligentní aplikace e-Broker je dostupná pro kohokoliv a je vhodná především pro investory, kteří chtějí sami rozhodovat o svých penězích a mít nad nimi kontrolu. Díky uživatelské přívětivosti prostředí, intuitivnímu ovládání a mnoholetou praxí prověřeným funkcím je e-Broker vhodným nástrojem pro správu investic jak pro zkušeného, ostříleného spekulanta, tak pro investora, který se s možnostmi akciových trhů teprve seznamuje.

V roce 1999 bylo zpřístupněno poprvé on-line obchodování s akciemi v USA a v roce 2001 v Německu. V červenci 2004 se Fio, burzovní společnost, a.s. stala jako první český obchodník s cennými papíry členem největší burzy v kontinentální Evropě, frankfurtské XETRA.

V roce 2007 bylo nejvýznamnější novinkou zpřístupnění amerických futures v aplikaci e-Broker (na komoditní burze v Chicagu). Klienti tak mohou obchodovat s ropou, zlatem, stříbrem, mědí, kukuřicí, pšenicí, významnými indexy či cizími měnami.

Aplikace e-Broker umožňuje investování na kapitálových trzích v ČR (Burza cenných papírů Praha, RM-Systém), USA (NASDAQ, NYSE, AMEX, OTC BB, Pink Sheet, CME/CBOT), Německu (elektronický systém XETRA), Polsku (WSE) a Maďarsku (BSE), a to do akcií, dluhopisů, ETF i derivátů.


Rok velkých čísel


Rok 2007 znamenal pro Fio, burzovní společnost opět posun na rekordy v její historii. Nových maxim dosáhla snad ve všech klíčových ukazatelích – v objemech zprostředkovaných obchodů, v počtech nově získaných klientů (5.300) a samozřejmě i v objemu tržeb z poplatků za zprostředkování obchodů a z provizí za doprovodné služby.V roce 2007 tedy Fio nejen udrželo, ale výrazně upevnilo pozici jedničky na trhu on-line brokerských služeb pro retailovou klientelu.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE